Utbildningar

Inom studentidrotten finns många möjligheter till utbildning och utveckling. Sveriges Akademiska Idrottsförbund (SAIF) erbjuder flera olika utbildningar och mötesplatser under året. En del arrangeras av SAIF eller i samarbete med andra specialidrottsförbund eller idrottens eget studieförbund, SISU Idrottsutbildarna.

Studentidrottens styrelseutbildning VT22

Nu var det dags igen för SAIFs årliga tvådagars styrelseutbildning med föreningar från hela landet. Med svensk studentidrotts styrelseutbildning får du som är förtroendevald chansen att utveckla din förening. Det ska vara roligt att engagera sig inom studentidrotten och genom att gå styrelseutbildningen får du både kunskap och praktiska tips som förenklar styrelsearbetet.

När: 2-3 april 2022 Var: Idrottens Hus, Stockholm
Sista anmälningsdag: 20 februari 2022

Syfte med utbildningen:
-Att få ökade kunskaper i styrelsearbete
-Att få en starkare styrelse i föreningen
-Att utvecklas personligen och utbyta erfarenheter

Klicka här för att anmäla dig

För mer information, se inbjudan till styrelseutbildningen, och har du frågor, kontakta Linnea Asservik – linnea.asservik@saif.se eller 010 – 476 42 02

För aktivitetsledare

Här finns tips på bra utbildningar för dig som är ledare inom studentidrotten. SAIF rekommenderar att alla ledare ska gå introduktionsutbildningen och om du är ledare mer än en termin är Grundutbildning för tränare ett bra alternativ.

Introduktionsutbildning för tränare
Denna introduktionsutbildning är tänkt att ge dig en första inblick i vad det innebär att vara tränare inom idrotten, men framför allt inspirera dig till ett spännande och viktigt uppdrag. Utbildningen är helt gratis och du gör den när det passar dig. Utbildningen tar 2–3 timmar och du får ett intyg när du är klar. När du ska uppge idrott för att få ditt intyg kan du skriva ”akademisk idrott” = studentidrott.

Du hittar utbildningen här.

Grundutbildning för tränare
Vill du utvecklas i ditt ledarskap?  Vill du lära dig mer om hur du leder en grupp? Vill du känna dig tryggare som ledare? Oavsett vilken idrott du är ledare i passar denna utbildning dig. Stor vikt läggs på ledarskap och hur du kan skapa goda förutsättningar för att de aktiva ska bli motiverade och få möjlighet att lära och växa som människor och idrottare. Utbildningen innehåller egna studier via webb, 2 träffar och en hemuppgift i din egen förening. Omfattning är totalt 25 lektionstimmar á 45 minuter. Du får ett intyg när du är klar.

Grundutbildning för tränare arrangeras löpande i SISU-distrikten.
Läs mer om utbildningen och hitta kommande utbildningar här.

SISU Idrottsutbildarna

SISU Idrottsutbildarna
För dig som är organisationsledare, anställd eller tränare rekommenderar vi SISU Idrottsutbildarnas utbildningsutbud. Kanske vill ni erbjuda alla ledare i föreningen en idrottsskadeutbildning eller så vill styrelsen arbeta fram en ny värdegrund. SISU Idrottsutbildarna är idrottens egen utbildningsorganisation och finns över hela Sverige, på en plats nära dig och din förening.

Här kan du kolla in alla utbildningar på gång i Sverige.
Du kan söka på utbildningar som är digitala/fysiska, speciella ämnen eller de som ges i ditt närområde.

Webbutbildningar

Det finns flera bra webbutbildningar inom idrotten. Vi rekommenderar alla föreningar att alla ledare bör gå Introduktionsutbildning för tränare och alla styrelser att gå Introduktionsutbildning för föreningsledare. Om din förening driver ett gym kan ni tipsa alla medlemmar att göra Ren Vinnare.


Introduktionsutbildning för tränare

Denna introduktionsutbildning är tänkt att ge dig en första inblick i vad det innebär att vara tränare inom idrotten, men framför allt inspirera dig till ett spännande och viktigt uppdrag. Utbildningen är helt gratis och du gör den när det passar dig. Utbildningen tar 2–3 timmar och du får ett intyg när du är klar. När du ska uppge idrott för att få ditt intyg kan du skriva ”akademisk idrott” = studentidrott.

Läs mer här.

Introduktionsutbildning för föreningsledare
Rollen som föreningsledare innebär att du på något sätt är engagerad i din idrottsförening. Din roll som föreningsledare kan handla om att du är förtroendevald som en ledamot i en styrelse, är del av en arbetsgrupp eller på annat sätt är bistår föreningen i dess utveckling. Som föreningsledare är du en del av en större helhet, den svenska idrottsrörelsen. Utbildningen är helt gratis och du gör den när det passar dig. Utbildningen tar 2–3 timmar och du får ett intyg när du är klar. När du ska uppge idrott för att få ditt intyg kan du skriva ”akademisk idrott” = studentidrott.

Läs mer här.

Akut skadebehandling
Som idrottsutövare, tränare eller ledare kan du hamna i situationer där du snabbt behöver ta hand om en skada eller plötsligt sjukdomstillstånd. Med hjälp av Thomas Lindholm som är lärare på Bosöns idrottsfolkhögskola ger den här webbplatsen dig kunskap om de vanligaste akuta skadorna och sjukdomstillstånd som du kan ställas inför och hur du behandlar dem.

Webben innehåller flertalet instruktionsfilmer kombinerat med texter som ger kunskap och förståelse för skador och sjukdomar. Det finns också frågor att svara på för att testa kunskaperna samt exempel på situationer där du själv eller i grupp kan fundera på hur du skulle agera. Vill du lyssna på ett samtal om ämnet akut skadebehandling finns en intervju där Thomas Lindholm förklarar, fördjupar och ger en del råd till föreningar och tränare.

Utbildningen kostar 75 kronor men utan att vara registrerad kan du se avdelningen om Rygg-, nack- och skallskador och få en uppfattning om hur materialet är uppbyggt. Du kan också testa dig själv på vad du kan om ämnet genom att svara på tio frågor. När du ska uppge idrott för att få ditt intyg kan du skriva ”akademisk idrott” = studentidrott.

Läs mer här.

Ren vinnare
Gå webbutbildningen och lär dig det allra viktigaste om antidoping. Utbildningen består av sju korta moduler, som är 3–4 minuter, och består av videoklipp, övningar och fakta. När du ska uppge idrott för att få ditt intyg kan du skriva ”akademisk idrott” = studentidrott.

Läs mer här.

Meny