Vanliga frågor och svar

Måste jag vara student för att delta i en studentidrottsförening?

Det beror helt och hållet på vad som står i föreningens stadgar. Vissa studentidrottsföreningar har som krav att du ska vara student för att kunna bli medlem men de flesta av våra 100 medlemsföreningar är öppna för alla. Det tycker vi är bra för då kan du fortsätta vara aktiv i föreningen även när du pluggat färdigt. Det öppnar även upp för t.ex. personal vid lärosäten eller allmänt är intresserade av föreningens verksamhet att delta.

 

Hur samarbetar SAIF med Studenthälsan på mitt lärosäte?

– Varje lärosäte har sin egen Studenthälsan som styr sin verksamhet och SAIF har i dagsläget inte något samarbete med Studenthälsan.  Vår rekommendation är att ni som förening själva tar kontakt med Studenthälsan på ert lärosäte för att berätta om era aktiviteter och förhoppningsvis hitta former för ett samarbete.

    • Kan Studenthälsan rekommendera studenterna som är stressade, känner sig ensamma eller mår dåligt av andra själ att börja träna med er förening?
    • Kan ni, tillsammans med Studenthälsan, arrangera en föreläsning eller temadag kring fysisk aktivitet och studieresultat?
    • Kan studentidrotten erbjuda särskilda träningspass för studenter som vill komma igång och träna? Kanske kan Studenthälsan arvodera en instruktör i er förening och stå för hallhyran till denna grupp?


 

Jag hittar ingen passande förening på mitt lärosäte – vad har jag då för alternativ?

– Här kommer några förslag för dig som vill komma igång med träning på ett lärosäte som saknar studentidrottsförening:

    • Fråga ett par kompisar om ni ska börja springa, spela badminton eller göra något annat kul tillsammans och bara börja träna!
    • Ta saken i egna händer och bilda en studentidrottsförening själv! Då har du chansen att påverka både form och innehåll
    • Eller leta upp en lokal idrottsförening som erbjuder en idrott som du är nyfiken på eller gillar. Prova dig fram tills du hittar en förening du trivs i

 

Får utbytesstudenter räknas med som Lok-stödberättigad deltagare, även om de saknar svenskt personnummer?

– Ja. Om ni sköter närvarorapporteringen via pappersnärvarokort är det viktigt att ni skriver att det är en utbytesstudent i fältet för personnummer. Om ni har lagt in ert medlemsregister i IdrottOnline har ni redan ”kryssat för” att det är en person som är utländsk person. Sedan ska det gå att närvaroregistrera som vanligt via webben eller LOK-stöds-appen


Hittade du inte svaret på din fråga?
Meny