Nationella tävlingar

Student-SM

Varje år lockar Student-SM mellan 800–1000 studenter från hela Sverige. Under Student-SM kämpar studenterna för att ta hem titeln ”svensk studentmästare” i respektive idrott. Student-SM erbjuder förutom rafflande tävlingar även erfarenhetsutbyte, glädje och gemenskap bland deltagarna. 

Student-SM är ett unikt studentidrottsarrangemang, inte enbart på grund av att studentmästare koras i varje idrott utan även tack vare allt det arbete som ligger bakom arrangemanget.  

Med förbundets stöttning arrangera flertalet medlemsföreningar i SAIF Student-SM i en rad olika sporter. För att delta i ett Student-SM behöver man vara medlem i en SAIF-ansluten förening. 

Ridsport

Varje år arrangeras ett Student-SM i ridsport (oftast under våren). Hemsidan för Student-SM i ridsport hittar du här. Vill du veta exakt när tävlingarna inträffar? Kontakta vår tävlingsansvarige här. Eller kika i vår kalender.

 

Simning

Varje år arrangeras ett Student-SM i simning (oftast i början av året). Hemsidan för Student-SM i simning hittar du här. Vill du veta exakt när tävlingarna inträffar? Kontakta vår tävlingsansvarige här. Eller kika i vår kalender.

Ishockey

Varje år arrangeras en Student-SM liga i hockey. Är du intresserad av att spela i ett av studentidrottens lag? Börja med att kontakta vår tävlingsansvarige här.

 

Rodd

Varje år arrangeras ett Student-SM i inomhusrodd, oftast i början på året, samt utomhusrodd i början av sommaren. Vill du veta exakt när tävlingarna inträffar? Kontakta vår tävlingsansvarige här. Eller kika i vår kalender.

Amerikansk inomhusfotboll

Varje år arrangeras en Student-SM liga i Amerikansk Fotboll. Är du intresserad av att spela i ett av studentidrottens lag? Börja med att kontakta vår tävlingsansvarige här.

 

Futsal

Varje år arrangeras ett Student-SM i Futsal. Turneringen har en tradition att spelas under senare höst varje år.

 

 

 

Vill du veta exakt när tävlingarna inträffar? Kontakta vår tävlingsansvarige här. Eller kika i vår kalender.

Akademiska spelen

Sveriges största multisportevent för studenter! 

Universitetsstudenter från hela Sverige bjuds återigen in till Göteborg efter succén 2023! Nu är det dags att förbereda sig inför höstens kommande tävlingar, förenas med studenter från andra universitet och njuta av flertalet sociala event och inte minst den stora avslutningsbanketten.  

Skapa minnen, knyt kontakter och utöka ditt nätverk genom att lära känna likasinnade! 

Akademiska spelen 3–5 oktober 2024 i Göteborg  

 

Anmäl dig till Akademiska spelen 2024 och få Early bird-rabatt här!

 

Vad är Akademiska spelen? 

Akademiska spelen är Sveriges största multisportevent för studenter, skapat för att föra samman studenter från hela landet genom idrott och främja gemenskap, minnen för livet och nätverk utanför campusgränserna. Eventet välkomnar alla universitets- och högskolestudenter i Sverige och äger rum i Göteborg under tre dagar varje höst.  

Under en intensiv helg kan studenter välja bland fler olika sporter och däribland även flertalet Student-SM. Läs mer om student-SM . Mer info (länk till student sm) 

Med tävlingar i allt från fotboll och racketsporter till e-sport och schack, lockar Akademiska spelen fler deltagare för varje år som går. Tillsammans med projektgruppen strävar vi efter att lyfta studentidrotten och erbjuda en helg med tävlingar som passar alla ambitionsnivåer.  

Utöver de sportsliga momenten erbjuds sociala event och inte minst den storslagna avslutningsbanketten, för alla deltagare.  

Bakgrund: 

Akademiska spelen gick av stapeln för första gången 2022, som ett pilot år. Tillsammans var det fyra universitet som deltog och det tävlades i fyra olika sporter. Arrangemanget är resultatet av ett samarbete mellan Göteborgs förenade studentkårer (GFS), Chalmers studentkår och Sveriges Akademiska Idrottsförbund (SAIF) tillsammans med engagerade studenter.  

År 2023 lockade spelen över 500 deltagare från mer än 12 olika universitet/högskolor, tävlades i 9 olika sporter. Det var 13 arrangörsföreningar med och engagerade sig, och hälften av alla deltagare deltog i den första banketten någonsin under Akademiska spelens flagg.  

Idrotter som var med 2023 var, Student-SM i fotboll, tennis, badminton, e-sport, padel och golf. Övriga tävlingar, klättring, schack samt premiär för SUHL, svenska universitetshockeyligan. 

Ett växande evenemang som fortsätter att förena och stärka studentgemenskapen genom idrotten.  

För mer information www.akademiskaspelen.se 

Meny