Antidoping

Vad är antidoping?

Studentidrotten är en del av den svenska idrottsrörelsen och våra medlemsföreningar är automatiskt medlemmar i Riksidrottsförbundet (RF). Vi är därför delaktiga i det antidopingarbete som pågår och stödjer arbetet fullt ut. För oss är det självklart att studentidrott ska bedrivas i en dopingfri miljö!

Er förening kan hjälpa till att uppmärksamma och delta i svenskt antidopingarbete genom att vaccinera klubben – se hur längre ned.

Läs mer om antidopingarbetet här.

Ren vinnare

Sveriges Akademiska Idrottsförbund (SAIF) är medlem i Riksidrottsförbundet (RF) och alla SAIF:s medlemsföreningar är då automatiskt med i RF. Som deltagare i en idrott i RF gäller idrottens antidopingregler.

Det ligger på varje enskild idrottare att veta vilka regler som gäller kring antidoping och därför har vi satt som krav för att delta på internationella studentidrottstävlingar att varje idrottare ska genomföra Antidoping Sveriges E-utbildningen Ren vinnare. Detta gäller alltså för tävlande i Student-EM/VM och FISU World University Games.

Vi uppmuntrar även deltagare vid Student-SM att genomföra utbildningen. Det tar ca 30 minuter att genomföra utbildningen och du kan dela upp det på olika tillfällen.

Se e-utbildningen här.

Vaccinera klubben

Finns det risk att någon i idrottsföreningen dopar sig? Vad gör föreningen då? Har ni en handlingsplan för antidopingarbetet att ta hjälp av? Vi rekommenderar alla föreningar och speciellt de med gym att ta del av materialet ”Vaccinera klubben” mot doping. Det ger din förening kunskap, det involverar era ledare och instruktörer, det tar bara någon timme och det är helt gratis! Vaccinationen utförs med hjälp av Antidoping Sveriges verktyg ”Vaccinera klubben”. Efter genomförd vaccination får föreningen ett vaccinationsintyg att hänga upp i föreningens lokaler. Vaccinationen måste förnyas vart tredje år.

Se Antidoping Sveriges hemsida för mer om Vaccinera klubben.

Meny