Under årets upplaga av vinteruniversiaden skickades en trupp på 90 svenskar. En av idrottarna som var med och representerade Sverige var Moa Nilsson, tillsammans med hennes curlingslag ”team dryburgh”. Laget har tävlat tillsamman i nästan 10 års tid och Moa berättar nu om varför det var just curling hon fastnade för, kring upplevelsen av att delta på ett av världens största evenemang för studentidrottare och om att kombinera akademiska studier samtidigt som hon satsar på curling.

Hur startade din resa inom curlingen?

– Jag hade testat ganska många olika sporter men inte fastnat för något. Med curling är det är ganska vanligt att man har någon familjemedlem som spelar, men så var det inte för mig. Jag fick lite av en slump delta på en prova-på träning och fastnade direkt och har spelat sedan dess.

Du åkte till vinteruniversiaden tillsammans med laget du spelar i, hur länge har ni spelat tillsammans?

– Det är det första riktiga laget jag har spelat med! Vi har spelat tillsammans sedan 2016 och känner varandra utan och innantill och har skapat en stark sammanhållning.

Hur såg er resa ut till universiaden?

– Vi har spelat tillsammans länge och blev faktiskt utvalda till att åka på universiaden, vilket vi tyckte var superkul!

Nilsson och laget var på plats i Italien från invigning- till avslutningsceremoni och hann med både tävlingar och att uppleva Italien.

Vad tar du med dig ifrån tävlingarna på universiaden?

Det är jättebra träning och det är på den nivån vi måste spela om vi ska komma vidare. Vi tävlade även fler dagar än vad vi vanligtvis gör, vi hade runt två matcher varje dag under en vecka ungefär. Sen spelade vi på tid under mästerskapet, vilket vi inte gör på de flesta ”vanliga” tävlingarna, så den träningen är bra att få in.

Universiaden är ett multisportevent där lag- och individuella idrotter blandas, hur var din upplevelse av det?

– Innan jag åkte fick jag höra att det skulle vara som ett OS för studenter! Upplevelsen av mästerskapet var jättehäftigt och det var en annan känsla att vara på ett mästerskap jämfört med vanliga tävlingar. Vi bodde tillsammans med studenter från andra idrotter och vi kunde även byta pins med varandra, så det var en rolig grej!

Som du nämnde inledningsvis har du tävlat tillsammans med ditt lag i flera år. Hur var det att dela upplevelsen tillsammans?

– Det var jättekul att få dela upplevelsen med mina bästa vänner och vi är ju ganska vana att bo tillsammans under tävlingar, så det var roligt.

Vad var det roligaste under mästerskapet skulle du säga?

Dels invigningsceremonin, jag hade inte fattat att den skulle vara så stor. Det var en massa uppvisningar och när vi kom ut på arenan så var det otroligt häftigt. Mycket publik, massor av funktionärer som stod och hejade, hög musik! Avslutningsceremonin och att vara en del av den svenska truppen var också häftigt, och såklart att kolla på andra sporter.

Du, tillsammans med laget, var på plats i Italien under hela mästerskapet vilket gjorde att ni hade vissa dagar när ni inte tävlade, vad hittade ni på då?

– Vi åkte till alperna och någon dag kollade vi på skidor och snowboard. En dag åkte vi även upp i liften och åt på en restaurang, vilket var jättekul och det var otroligt vackert! Vi åkte även en räls som fanns vid skidanläggningen och såg finalen i hockey tillsammans med andra från curlingen, där det var en rolig stämning med mycket folk.

Nu är du tillbaka i Sverige igen, vad upplever du dig fått med dig tillbaka från universiaden? 

– Jag känner mig inspirerad av att dels ha sett hur alla curlingsspelare och andra idrottare kämpar på så hårt. Sen har det såklart varit bra att vi i laget kan se vad vi behöver utveckla för att göra ännu bättre i senare tävlingar, så det tar vi såklart med oss tillbaka.

Om du skulle beskriva din upplevelse med tre ord, vilka ord skulle det vara?

Rolig, häftig och inspirerande!

100% på studier och 100% på curling

Du satsar inte bara på curlingen utan studerar även fulltid på Kungliga Tekniska Högskolan, vill du beskriva hur det är att ha dubbla karriärer?

– Det är en utmaning att balansera studier och idrott, men det är också väldigt givande och för mig var det ett självklart val! Jag började studera två år efter studenten och har mellan student och studier arbetat. Jag har hela tiden varit inställd på att jag ska plugga men däremot varit osäker på vad jag ville plugga. Jag har försökt ta hänsyn till vad som passar med idrotten och nu studerar jag medicinsk teknik, som är en utbildning på tre år.

Vad har varit viktigt för dig i dina dubbla karriärer?

Att det är kul! Det blir mycket träning och plugg såklart, men jag tycker båda delarna är väldigt roliga och då blir det ändå enklare. Det är även viktigt att hitta en balans som fungerar för en själv.

Tycker du det är något som är extra utmanade med att ha dubbla karriärer?

– Det är viktigt att prioritera. Ibland behöver man säga nej till sådant man egentligen vill göra, för att man inte har den tiden samt att nöja sig med att tillexempel få godkänt om man varit borta och tävlat mycket. Det är viktigt att se till helheten och vad som funkar för en själv. Den största utmaningen i det hela är att få tiden att räcka till!

Vad har du för råd och tips att skicka med till andra som kanske har eller funderar på att studera och satsa på sin idrott?

– Det blir en omställning i början när man måste få in nya rutiner. Jag skulle säga att planera och prioritera är viktigt att ha med sig in i det. Om jag har en halvtimme mellan två föreläsningar så kanske jag måste prioritera att plugga då. Att verkligen ta tiden när man har möjlighet.

Vad för stöd känner du att du har i dina dubbla karriärer?

– Jag är en riksidrottsstudent så genom det får jag stöd. Till exempel, under universiaden missade jag en redovisning, och då kunde jag tillsammans med lärarna hitta en lösning för att göra det vid ett senare tillfälle. Om man vill gå ner i studietakt finns det alternativet också så det blir upp till en själv och vad som fungerar med programmet. När jag började studera visste jag inte om jag skulle kunna plugga på fulltid och då är det skönt att veta att man kan gå ner i studietakt om det inte funkar på fulltid.

Vad är det bästa med att ha möjligheten till att studera och satsa på curlingen?

Att få se så mycket, man får dels vardagen men även kunna åka iväg och tävla i olika länder, att få uppleva mycket.

Att höra Moas inspirerande upplevelser av universiaden och om hur en vardag med höga krav från studier och idrott balanseras är intressant och viktigt att belysa. Vi från SAIF ser fram emot att vidare få följa Moa tillsammans med resterande idrottares resor!

Vill du se mer av vad curlingen och resterande idrottare gjorde under vinteruniversiaden?

Kika in på SAIF:s instagram

Vill du läsa mer om vinteruniversiaden:
Internationella tävlingar – Sveriges Akademiska Idrottsförbund

Vill du veta mer om tävling inom studentidrotten:
Kontakta adam.stigborn@saif.se

Bilder: Vinteruniversiaden 2025. Foto, FISU

Meny