Moa Gustafson om årets Vinteruniversiad
Moa Gustafson är student vid Mittuniversitetet och tävlande i världscupen i puckelpist, där hon redan vid 21 år visat sin talang med flera meriter längs vägen. Med tidigare erfarenheter av att tävla på den internationella scenen berättar hon nu sina upplevelser av vinteruniversiaden.
Resan till vinteruniversiaden
Runt ett halvår innan mästerskapet fick Gustafson för första gången höra om det, vilket var i samband med att hon påbörjade hennes studier.
– Sportchefen för puckel berättade om vinteruniversiaden i samband med att jag började studera, och att jag kunde delta om jag uppfyllde kraven. Vilket bland annat är att man ska studera på eftergymnasial nivå. Sen hörde jag med några jag känner som också kör världscupen från andra länder, och om de skulle dit, och det var då jag förstod hur stort vinteruniversiaden är och att jag självklart ville delta.
Gustafson beskriver vidare hur imponerad hon var över storleken på mästerskapet och hur välorganiserat allt var.
– Man blev behandlad som att man var på ett OS. Direkt från flygplatsen blev vi omhändertagna, det var en buss fixad hela vägen till boendet, och på boendet fanns det en delegationsledare som hjälpte till så det var väldigt bra.
Upplevelsen av Vinteruniversiaden
Hur skulle du jämföra vinteruniversiaden med andra tävlingar som du deltagit på?
– Generellt skulle jag säga att känslan av tävlingen var mer avslappnad. En rolig tävling och en gemenskap på ett annat sätt. Det är fortfarande en väldigt prestigefylld tävling och är ju för vissa nationer den tävlingen som är rankad precis under OS. Det är även väldigt kul att det är ett multisportsevent med studenter.
Det blir roliga tävlingar med en gemenskap på ett annat sätt, inte lika mycket press och prestation som annars.
Gemenskap och minnen
En annan del som Gustafson lyfte fram var gemenskapen med idrottare från både Team Sweden och andra länder.
– Inom puckel känner jag de flesta som tävlade eftersom majoriteten, i alla fall på damsidan, är världscupsåkare. Sen var det superkul att träffa idrottare som körde andra sporter. En rolig grej var att man mellan länderna bytte pins med varandra, så det blev en rolig del som skapade gemenskap. Sen kunde man även byta kläder med varandra, vilket jag gjorde! Säger Moa och visar en japansk tröja som hon nu har med sig som ett roligt minne från tävlingen.
En av de mest speciella upplevelserna för Gustafson under vinteruniversiaden var att vara flaggbärare och leda in den svenska truppen på invigningsceremonin. Hon beskriver det som en oförglömlig upplevelse och en stor ära.
– Det var en sjuk upplevelse som jag aldrig kommer glömma faktiskt.
Gustafson berättar också om hur välorganiserad och imponerande invigningsceremonin var, med många volontärer och en fantastisk atmosfär.
– När man kom på invigningen där så kände man bara wow, det här är verkligen så mycket större än vad vi har trott. Den här tävlingen, arrangemanget, invigningen och allt därtill.
Att balansera studier och elitidrott
Att åka på tävlingar internationellt är något Gustafson är van vid, och hon berättar hur hon kombinerar sin elitsatsning inom puckelpist med att studera statsvetenskap på distans via Mittuniversitetet, vilket hon förklarar ger henne en bra balans mellan idrott och studier.
– Det finns ändå mycket dötid mellan tävlingar och träningar, så att studera samtidigt fungerar bra. Det är skönt att känna att man gör något vettigt på den tiden i stället för att bara kolla Youtube eller Netflix, att man känner att det man gör har ett syfte.
Gustafson tog studenten för två år sedan där hon första året efter studenten tog ett år för att bara åka puckel, men kände att något saknades. Hon förklarar att trots att det är mycket tävlingar, träningar och resande så kände hon att hon ville ha något extra att göra.
– Jag kände att jag ville ha något att göra för min hjärna blir seg och trött annars, så då tänkte jag att det är perfekt att satsa på min idrott och samtidigt plugga 50%, vilket är lagom tempo som fungerar bra för mig.
Vidare förtydligar Gustafson att när hon började plugget så var hennes inställning att köra på och om det skulle bli för mycket och att hon hade känt att hon inte hinner så skulle hon lägga ner plugget, men att det hittills gått bra.
– Det är puckel som jag gör främst, där plugget är ett plus i kanten.
Att höra Gustafson berätta, både om upplevelsen av vinteruniversiaden och generellt om att satsa på sin idrott och hantera studierna är inspirerande. Gustafson avslutar med att sammanfatta hennes känsla av mästerskapet, och vi på SAIF tackar för ett starkt deltagande och önskar Moa med resterande representanter från Team Sweden ett fortsatt stort lycka till i sina idrottssatsningar och studier.
Man får göra det man älskar samtidigt som det inte är så mycket press för att alla som är där pluggar samtidigt som de elitidrottar, vilket i sig är en konst. Alla har det gemensamt vilket gör att det blir väldigt roligt och ett minne för livet.
Tycker du World University Games låter spännande så kan du läsa mer här:
Internationella tävlingar – Sveriges Akademiska Idrottsförbund
Vill du engagera dig internationellt inom SAIF?
Tävling – Sveriges Akademiska Idrottsförbund
Vill du veta mer om tävling inom studentidrotten,
Kontakta adam.stigborn@saif.se
Bilder: Vinteruniversiaden 2025. Foto, FISU