I sommar är det dags för World University Games, WUG (även kallat Universiaden på svenska). Den 28 juli – 8 augusti står Chengdu i Kina värd för mästerskapet som går under namnet ”Chengdu 2021”, då evenemanget skjutits upp på grund av Covid-19. I våras var SAIF:s tävlingsansvarige, Adam Stigborn på ett delegationsledarmöte i Chengdu inför sommarens mästerskap.
Adam, vad gör du som tävlingsansvarig på SAIF?
– Som tävlingsansvarig arbetar jag med tävling på flera olika nivåer.
Studentidrottstävlingar kan vara allt ifrån studentikosa traditionstyngda kårkamper till studentklasser på ett riktigt SM.
SAIF:s roll är att facilitera och bistå dem som vill arrangera nationella tävlingar med tillräckligt idrottsligt fokus för att uppfylla kraven för ett Student-SM. Internationellt arbetar vi i cykler på två år med cirka 50 idrotter på internationell nivå och 25 idrotter på europeisk nivå. I det internationella arbetet ligger fokus på att som rättighetsägare arbeta med berörda idrottsförbund och dess elitidrottsstudenter vid deltagande i internationella tävlingar. Dessutom arbetar vi för att genomföra internationella studentidrottstävlingar på svensk mark samt att vara representerade med förtroendevalda i våra internationella förbund.
SAIF är den organisation som skickar studentidrottare på FISU:s och EUSA:s internationella mästerskap. Vår roll som nationellt förbund är att på olika vis arbeta med och bistå studenter, förbund och studentidrottsföreningar som ska delta på dessa tävlingar. Läs mer om internationell tävling här.
Under våren har du varit i Chengdu, berätta vad du gjorde där?
– I april var jag på ett delegationsledarmöte (head of delegation meeting) i Chengdu inför sommarens Universiad. Man kan säga att det är en inspektionsresa för delegationsledare. Arrangören visar bland annat upp arenorna, boende och hur visumansökningarna går till. En stor del av mötet är en Q&A-session där man har chans att ställa frågor. Under mötet får man även träffa och lyssna på de olika funktionsområdena och vad de planerar och förväntar sig av Universiad-deltagare.
För SAIF:s del fyller dessa möten en viktig funktion då jag som representant för förbundet träffar organisationskommittén.
Varför är det viktigt att delta på dessa förberedande möten?
– Dels är det viktigt att representera SAIF internationellt, dels är det viktigt att förbereda sig. Som delegationsledare är min uppgift att ha hand om den svenska truppen på plats. Genom vetskap kring vad som väntar ökar chanserna för en bra upplevelse för de svenska deltagarna.
Ett konkret exempel på varför det är så viktigt att ses fysiskt inför den här typen av arrangemang är något så grundläggande som kommunikation. Väl på plats i Chengdu blev det tydligt att det fanns en del språkbarriärer vilket gör det ännu viktigare att kroka arm med de som talar engelska. Nu vet jag till exempel vilka det är jag kommer kunna vända mig till för att lösa eventuella utmaningar som kan uppstå under mästerskapet. Här är det fysiska mötet otroligt viktigt, har man skakat hand med någon en gång och vet vad de jobbar med så blir det lättare att få hjälp när man väl behöver det.
Samma sak gäller när det kommer till att ha träffat de andra delegationsledarna från andra länder. Det är en fördel att ha träffats och fått ett ansikte på personerna som har samma roll som en själv.
Idrottspolitik
– Eftersom det är valår till FISU så var det även en del prat om valet. Av den anledningen är det också viktigt att SAIF har representanter på plats som kan nätverka. Som nationellt förbund är det viktigt att inför ett val ha koll på vilka frågor som är på agendan och få en förståelse för spelplanen och hur andra länder resonerar och prioriterar i olika frågor.
Hur var Chengdu?
– Det var en fin upplevelse i en stad med fler invånare än hela Sverige. I Chengdu, som är huvudstad i provinsen Sichuan, bor ca 11 miljoner invånare så det är verkligen en storstad!
Något som var lite annorlunda om man jämför med Europa var att i en europeiska stad är centrum vanligtvis tydligt avgränsat och bebyggelsen tunnas ut ju längre ifrån centrum man kommer. Men i Kina har många städer vuxit ihop, så där fanns inget tydligt ”centrum”.
Det var grönare än jag föreställt mig med en flod som skär igenom staden. Eftersom de bygger på höjden så finns det plats för mycket grönområden.
Sammanfattningsvis var det storskalig stad med många fantastiska nybyggda arenor!
Hur var maten?
– Provinsen Sichuan är känd för att ha kryddstark mat och hotpots med jättemycket chili. Vi delegationsledare fick dock den västerländska matupplevelsen där inget av det som serverades var särskilt kryddstarkt. Däremot var maten ute på stan väldigt kryddig och het. Det fanns bland annat friterade kaninhuvuden i chiliolja, men det provade jag inte.
Vad har du för förväntningar på mästerskapet?
– WUG drar alltid mycket publik och det finns ett stort internationellt intresse för mästerskapet så jag förväntar mig en publikfest! Redan när jag var där i april var det fullt med billboards med marknadsföring inför sommarens mästerskap.
De har byggt mycket nytt för den här publikfesten. Invigningsarenan är nybyggd med kapacitet för 45 000 personer. Basket spelas inför 18 000 personer och simning och simhopp har varsin anläggning i världsklass.
Många av arenorna är camupsarenor där de flesta anläggningarna har A-hall, konstgräsplaner och utomhusbasketplaner. Jag fick känslan av att det var mycket skolklasser i området som använde arenorna. Även om det var maffiga anläggningar med stor publikkapacitet så kändes de inkorporerade i samhället för alla att kunna nyttja.
Hur ser den svenska truppen ut?
– Vi har skickat in anmälningar för simning, simhopp, friidrott och rodd och just nu har vi en trupp på cirka 15 atleter. Den svenska representationen är relativt blygsam just i år, mycket beroende på dyra flygpriser och rakt igenom stor osäkerhet kring pandemins utveckling. I november trodde vi fortsatt på ett mästerskap fullt med restriktioner för deltagarna.
Den internationella representationen är desto mer gedigen. På delegationsledarmötet i april var det 35 länder på plats och 40 länder som deltog digitalt. Totalt deltog 75 länder på mötet inför sommarens mästerskap.
Det är fantastiskt och häftigt att vi har dessa stora tävlingar inom studentidrotten med både sommar- och vinteruniversiader.
Alla som åker på en Universiad har 100 procent minnen för livet med sig hem!
Dessutom får studentidrottarna med sig ovärderliga idrottsliga erfarenheter och mästerskapskompetens.
Internationell studentidrott på olika nivåer
– När vi pratar internationell tävling vill jag understryka att det inte enbart är dessa enorma OS-liknande mästerskap som står till buds. Inom studentidrott arrangeras flertalet internationella tävlingar på olika idrottsliga nivåer. Exempel på de största internationella tävlingarna är Student-VM, Student-EM och WUG. Organisationen FISU (International University Sports Federation) står bakom och arrangerar student-VM och WUG. Här kan du se FISU:s fullständiga kalender. Organisationen EUSA (European University Sports Association) arrangerar Student-EM och tävlingar på europeisk nivå. Här kan du se alla europeiska tävlingar mästerskap.
Adam finns behjälplig för de studentidrottare, studentidrottsföreningar eller de specialidrottsförbund som är intresserad av internationell och nationell tävling!