Under årets Studentidrottsgalan delade SAIF ut Årets utmärkelser till de studentidrottsföreningar som utmärkt sig extra under året. Priset för Årets förening gick till CHAMPS! Föreningen har under året gjort en resa från utmaningar till framgång med både nya samarbeten och evenemang. Champs skapar gemenskap, driver initiativ och har förändrat sitt campusrykte.

Champs är en utbildningsförening för studenter på programmet Coaching och Sport Management vid Linnéuniversitet i Växjö. Föreningen organiserar idrottsaktiviteter och diverse studiesociala evenemang samtidigt som de samarbetar med andra klasser och föreningar för att engagera fler.

Det stod tidigt klart för styrelsen att de stod inför utmaningen att skapa förändring och bättra på föreningens rykte på campus. Champs hade under ett antal år glidit ifrån gemenskapen med andra föreningar på campus. Detta var något styrelsen var fast besluten att ändra på genom att bygga nya relationer med föreningarna på campus. Idag har de ett samarbetsråd tillsammans med tio föreningar som träffas en till två gånger i månaden. Ett annat lyckat samarbete som betytt mycket var en innebandymatch som Champs anordnade tillsammans med VUGI inför Akademiska spelen. Där de efter matchen hade färdiga lag att skicka till årets största multisportevent för att gemensamt representera Linnéuniversitetet.

För sitt hårda arbete belönades Champs med det prestigefyllda priset Årets förening. Priset delades ut på Studentidrottsforum i Göteborg under galamiddagen den 4 november.

Juryn motivering lyder som följer:
Priset för Årets förening går till en förening som gått från ett par års kämpande till en omstart. Med en ny styrelse och ny energi har de fått föreningen att bli en erkänd kraft att räkna med på Campus, både bland studenter och övriga föreningar och kårer. Föreningens ansträngningar och strävanden mot samarbeten resulterade bland annat i ett samarbete med en annan studentidrottsförening i Växjö – VUGI. Tillsammans arrangerade de båda föreningarna en träff för studenter i Växjö och lyckades samla flera lag att delta i årets största multisporttävling för studenter – Akademiska spelen.

Hur känns det att ha blivit utsedda till årets förening 2023?
– Det är riktigt roligt faktiskt! Det var en speciell känsla som gick genom hela kroppen när vi insåg att det var oss juryn pratade om. Det är en slags bekräftelse och något som visar att vi gjort något bra. Vi har kämpat och slitit med många saker och det är inte alltid styrelsen vet vilket steg vi bör ta, eller om vi tar rätt beslut, men nu känns det som ett kvitto på att vi gjort saker rätt. Från våra medlemmar får vi ändå säga att vi fått höra att de varit nöjda med många av våra evenemang. Vi har arrangerat både idrotts- och studiesociala evenemang. Att även folk utifrån ser vår resa är en häftig känsla och ger lite extra bekräftelse. Därför betyder det mycket att få ett erkännande från förbundet.

Dessutom var det många sjukt duktiga föreningar på plats under Studentidrottsforum vilket gör att det känns extra stort att vinna.

Vad tror ni har varit nyckeln till er framgång som förening under senaste året?
– Vi har gemensamma mål och ambitioner och vi alla vet vad vi ska göra samtidigt som vi hjälps åt. Alla har verkligen dragit sitt strå till stacken. Vi har våra poster men vi hjälps alltid åt och det finns en stolthet inom styrelsen i att vi är starka tillsammans. Vi vill verkligen lyfta var och en för det går inte att underdriva betydelsen av allas arbete. Dessutom har vi haft riktigt kul under arbetets gång!

En avgörande del i vår framgång har varit att vi är en drivande kraft som är öppna för att hjälpa andra och snabba på att stödja andras idéer.

Champs har under det senaste året arbetat hårt och skapat starka band inom föreningen. Från att ha haft ett ifrågasatt rykte på campus och varit en förening där det under flera år saknats satsningar och där skötseln av föreningen lämnat en del övrigt att önska så har Champs nuvarande styrelse på bara några månader förändrat föreningens status markant. De betonar vikten av att ha roligt tillsammans och ett effektivt samarbete där alla hjälps åt. De lyfter även vikten av att några från föregående års styrelse valt att sitta kvar, vilket har spelat en stor roll i överlämningar och bidragit till att kunskaper och erfarenheter behållits inom föreningen. Champs påbörjade ett arbete redan förra året men då var det inte lika många som var villiga att lägga den tid som krävdes samt att mycket av arbetet inledningsvis handlade om att släcka bränder. I år hade styrelsen därför förutsättningar att lägga fokus på att utveckla verksamheten och satsa tillsammans.

Champs styrelse berättar om styrelseutbildningen SAIF höll våren 2023 och de lärdomar de tog med sig därifrån. Direkt efter utbildningshelgen var styrelsen fulla av inspiration och sammankallade till ett möte för att fånga upp nya idéer. De tog även ett ordentligt tag om utbildningsdelen i föreningen vilket visade sig ge en bättre relation till kåren. Föreningens utbildningsansvarige Jakob, planerade en stipendiumdag för alla på programmet där stipendium till bästa examensarbete delades ut. Under stipendiumdagen bjöds det på föreläsningar med flertalet kända namn inom branschen och eventet var mycket uppskattat.

– Nu under introduktionsveckan efterfrågade vi knappt samarbeten utan folk kom självmant till oss för att göra saker. En stor del i att vi lyckats bra med nya samarbeten tror vi har att göra med att vi varit initiativtagare och har någon haft en idé har vi varit snabba på att stötta och erbjuda vår hjälp. Vi har visat att vi gärna är med och hjälper andra, vilket även resulterat i att andra gärna nu är med och hjälper oss eller skapar event tillsammans.

Nya samarbeten och framgångar i föreningen
– Tillsammans med ett tiotal andra föreningar som i vanliga fall jobbar tillsammans på pubarna har de skapat ett samarbetsråd som varje månad har en till två träffar. Dessa träffar har bidragit till flertalet nya evenemang och samarbeten. Ett annat samarbete som betytt mycket för föreningen och som blev riktigt lyckat var en innebandymatch som de anordnade tillsammans med VUGI inför Akademiska spelen. De samlade ihop alla efter matchen och informerade om Akademiska spelen och inom loppet av fyra minuter hade de redan lag som var villiga att åka och representera Linnéuniversitet.

Klart vi ska ha en bättre relation till andra på campus, det kommer gynna alla samtidigt som vi kan åstadkomma mer och ha roligt tillsammans längs vägen.

I år deltog föreningen även under valborgsfirandet som är en stor grej för alla föreningar i Växjö.
– För första gången på länge fick vi vara en del av firandet och med SAIF:s hjälp kunde vi ställa ut och visa upp föreningen, där vi tillsammans med andra erbjöd en såpaolympiad som blev riktigt populär!

Valborgsfirandet var nog en vändpunkt där folk insåg att Champs vill vara en aktiv förening och det var flera som kom och pratade med oss under firandet.

Vad tar ni med er från året och vad har engagemanget betytt för er som individer?
– Det har gett jättemycket och man får brutalt mycket mer kontakter. Man har ju kontakt med många fler både inom och utanför campus än vad man hade innan. Vi har även lärt oss mycket kring hur man kan driva en förening och en del förändringar har skett med stöttning från SAIF. En annan lärdom är att det är svårt att göra alla nöjda jämt. Efter ett tag inser man att det inte går, utan man får ta lite småsmällar som kommer. Första året försökte vi göra alla nöjda och det blev snabbt tydligt att det aldrig funkar i längden, utan man behöver hitta en balans och köpa att alla inte alltid blir nöjda. Vi tar också med oss att vi haft riktigt roligt tillsammans. Det vi gjort tillsammans, allt från möten till våra Göteborgsresor har vi gjort med god stämning och vi har haft kul. Vi ser till att lägga den tid som behövs på våra styrelsemöten för att både hinna gå igenom alla punkter, diskutera och ha tid till att skämta och ha det lättsamt tillsammans.

Vad är ni mest nöjda med att ha åstadkommit under året?
– Att vi har ökat engagemanget och antalet deltagare på allt. När vi först startade kunde det dyka upp tre deltagare på vissa aktiviteter och idag är vi långt fler än så! Det har blivit roligare att arrangera när man vet att intresset finns och att det dyker upp folk.

Nu satsar vi på ett aktivitetsutskott. Vi pluggar alla idrott så vi ställde oss frågan; varför idrottar vi inte mer?

Vilka satsningar ser ni framöver?
– Just nu arbetar föreningen med att uppdatera stadgarna för att kunna erbjuda stödmedlemskap och på så vis öppna upp dörrarna för fler. Ingen av oss har tidigare erfarenhet av stadgar och hur man tar beslut och får ihop allt så det är lite av en utmaning. Vi planerar även att möta JUSA i en match på deras hemmaplan, något vi pratade om på Studentidrottsforum. Dessutom pågår ett annat samarbete där vi hoppas få i gång en campusliga till våren.

Vi vill passa på att rikta ett stort tack till SAIF för dörrarna som öppnats genom projektstöd och till er på kansliet som hjälpt till och svarat på alla våra frågor och hjälpt oss längs vägen.

Champs har lyckats nå nya höjder och skapat ett starkt band inom föreningen och styrelsen där deras engagemang, målmedvetenhet och stora gemenskap präglar föreningen. De sprider energi och positivitet kring sig. Deras arbete visar vad ett starkt engagemang kan bidra till och hur långt de kan ta oss när vi arbetar tillsammans som ett team.

INFO OM CHAMPS STYRELSE
Ordförande: Alexander sund
Vice Ordförande: Kalle Persson
Kassör: Jakob Laurin
Aktivitetsansvarig: Erik Persson
Aktivitet/sponsoransvarig: Martin Alexandersson
Kommunikationsansvarig: Philip Wickgren
Festansvariga: Clara Johansson & Noel Engström
Utbildningsansvarig: Jacob Norrhult
Jobbansvarig: Nils Henriksson

 

SAIF önskar Champs stort lycka till i framtiden och återigen ett stort grattis till Årets utmärkelse!

Vill er förening ha stöttning i föreningsfrågor eller utveckla er verksamhet? Tveka inte att höra av er till SAIF:s kansli och glöm inte att informera oss om era kommande event!

Meny