SAIF på plats under Hälsa på Campus. Två gånger om året arrangeras Hälsa på Campus vid Umeå universitet, och den 18 september var det dags igen. Denna dag är fylld med aktiviteter och föreläsningar som syftar till att inspirera både studenter och anställda till en hälsosammare vardag. Sveriges Akademiska Idrottsförbund (SAIF) var på plats för att uppleva dagen och lyssna in Umeå universitets framgångsrika arbete, både med Hälsa på Campus och deras satsning på Healthy Campus-certifikatet, där målet är att kunna visa framgångsrika exempel på hur vi kan arbeta med hälsa och välmående.

Hälsa på Campus – en dag med fokus på välmående

Hälsa på Campus är en satsning som har vuxit fram under flera år och som nu erbjuder ett brett utbud av aktiviteter för både studenter och anställda. Under årets upplaga kunde deltagarna välja mellan föreläsningar, fysiska aktiviteter och kreativa inslag. Bland höjdpunkterna fanns en inspirerande föreläsning med den tidigare skidåkaren Anja Pärson, samt ett flertal träningspass tillsammans med IKSU – campusgymmet som är vår största förening inom förbundet.

Utöver det fysiska programmet bjöds det även på en rad aktiviteter som syftade till att främja både mental och fysisk hälsa, såsom körsång och mindfulness. Det stora utbudet av aktiviteter, både bokningsbara och öppna, gör det lättare att alla ska kunna hitta något som passade just dem. Ta del av årets program

Healthy Campus-certifikatet och framgången bakom satsningen

I december 2023 tilldelades Umeå universitet det prestigefyllda Healthy Campus-certifikatet, som det första universitet i Sverige att få certifikatet är det ett erkännande för universitetets målmedvetna arbete med att skapa en hälsosam arbets- och studiemiljö. De 100 kriterier som certifieringen omfattar är fördelade på sju områden: fysisk aktivitet och idrott, kost, psykisk och social hälsa, sjukdomsförebyggande, riskbeteende, socialt ansvar och hållbarhet samt hållbar styrning och ledarskap.

Arbetet med certifikatet startade i nära samverkan mellan flera av universitetets olika enheter, och under Hälsa på Campus-dagen fanns representanter från SAIF på plats för att få höra mer om detta arbete. Certifikatet har inte bara hjälpt universitetet att identifiera områden för förbättring, utan också lyft fram vad de redan gör bra. Detta har bidragit till ett starkt nätverk av samverkan och en styrgrupp är bildad med representation från planeringsenheten, universitetets personalenhet, studenthälsan, international office, Idrottshögskolan samt att IKSU är adjungerad i styrgruppen.

Det var väldigt värdefullt att gå igenom certifieringspunkterna. Vi fick en bra bild av både våra styrkor och de områden där vi kunde utvecklas mer. Det skapade en positiv diskussion om hur vi kan jobba tillsammans, säger Pernilla Eriksson, projektledare för Hälsa på campus. 

Samverkan som framgångsfaktor

En av de största framgångarna med Hälsa på Campus och Healthy Campus-certifikatet är den ökade samverkan inom universitetet. Hälsa på campus drivs av Idrottshögskolan men det görs i mycket nära samverkan med andra och vi har bildat en bred referensgruppen för Hälsa på campus bestående av Idrottshögskolan, studenthälsan, personalenheten, kommunikationsenheten, lokalförsörjningsenheten, Umeå universitetets tre studentkårer, Kyrkan på campus, våra tre största idrottsinstitutioner (pedagogik, psykologi samt samhällsmedicin och rehabilitering), och IKSU. Vi har även samverkan med flera andra aktörer, vilket har varit avgörande för att evenemanget men även för universitetet ska kunna växa och utvecklas och bli mer attraktivt för både studenter och anställda.

Detta gör vi inte för en fjäder i hatten, utan för att hitta sätt att arbeta och samverka bättre tillsammans och identifiera förbättringsmöjligheter inom universitetet, säger Pernilla Eriksson, projektledare för Hälsa på campus.

Under dagen betonades att detta inte är en engångssatsning, utan ett långsiktigt arbete för att skapa en bättre arbets- och studiemiljö. Även om detta fortfarande är under utveckling är det ett viktigt steg framåt att göra Hälsa på Campus tillgängligt för alla, där målet är att både anställda och studenter ska kunna ägna dagen åt hälsa.

Pernilla Eriksson delar också med sig av ett råd till andra universitet som vill satsa på liknande initiativ:

Våga börja i det lilla och se vart det leder. Vi hade ingen budget eller större resurser i början, men idag har Hälsa på Campus och arbetet med Healthy Campus skapat en helt ny samverkan inom universitetet. Det är inte en snabb process, men vinsterna är stora.

Inspiration för framtiden

SAIF deltagande under Hälsa på Campus handlade om att lyssna in och få inspiration från Umeå universitetsarbete. Deras framgång med att bygga upp Hälsa på Campus och få Healthy Campus-certifikatet visar hur ett universitet kan främja hälsa och välmående genom samarbete och långsiktiga satsningar tillsammans med hårt arbete och vilja att skapa förändring.

Det handlar inte bara om att uppnå en certifiering, utan om att skapa en bättre miljö & hälsa för både studenter och anställda. Vi hoppas att fler universitet kan inspireras av detta arbete och börja bygga upp egna initiativ, säger Anette Löhnn Generalsekreterare på Sveriges Akademiska Idrottsförbund.

Med ett växande intresse för Hälsa på Campus och fortsatt arbete för att förbättra samverkan, ser framtiden ljus ut för Umeå universitet och deras satsning på hälsa och välmående. Vi på Sveriges Akademiska Idrottsförbund gör allt vi kan för att stötta och arbeta närmare universitetet.

 

 

 

 

 

 

 

 

Foton: Umeå Universitet, hälsa på campus 2024

Läs mer om universitetets väg till healthy campus certifikatet

För mer information kontakta

Anette Lönn, Generalsekreterare, gs@saif.se

 

Meny