Vinteruniversiaden som nyligen hölls i Lake Placid är över för denna gång. Den svenska truppen bestående av ett femtiotal svenska studentidrottare kämpade på bra och stod för otroliga insatser i sina respektive idrotter. Team Sweden hade representanter i curling, ishockey, alpint och konståkning. Totalt kammade de svenska studentidrottarna hem tre medaljer, ett guld och två brons.

Vad är en Universiad?
Universiaden (som numera heter FISU World University Games), är en av världens största internationella tävlingar. Här hemma i Sverige är mästerskapet dock relativt okänt. Det beror till stor del på att Studentidrotten som rörelse är mindre i Sverige än i många andra länder. Collegeidrotten i USA är till exempel betydligt större än vad studentidrotten är här hemma.

Ett krav för att få delta är att deltagaren ska vara mellan 17–28 år och studera på eftergymnasial nivå. Det finns stora likheter mellan Universiaden och hur ett OS är uppbyggt, dessutom håller Universiaden högsta internationella nivå och liknas ofta vid ett Student-OS. Därför fungerar en Universiad mycket bra som förberedelse inför landslagsuppdrag och medverkan på de största internationella mästerskapen.

Visste ni till exempel att flera av våra största svenska idrottsstjärnor deltagit på en Universiad i början av sina karriärer? Stefan Holm, Kajsa Bergqvist, Staffan Strand, Anna Hasselborg och Niklas Edin för att nämna några.

Vad får deltagare och idrottsförbund ut av delta på en Universiad?
Det svarar Johanna St: Clair Renard, svensk delegationsledare på i videon nedan. Johanna berättar att en Universiad ger såväl deltagare som förbund erfarenhet och mästerskapskompetens. Curlingtruppen har till exempel inkorporerat Universiaden i sitt tävlingsschema.

 

Team Sweden vann både guld och brons!
Universiaden håller som sagt extremt hög nivå, så pass att de flesta av idrottsstjärnorna som nämndes ovan inte lyckats med konststycket att ta medalj på en Universiad. Ändå lyckades våra alpina stjärnor i mixlaget ta hem guldet i parallellslalom! Och som om inte det vore nog, dessutom knep Emma Hammergård och Sara Rask en varsin bronspeng i storslalom respektive slalom! Hatten av för våra fantastiska skidåkare.

Övriga deltagare stod även de mycket fina insatser!

  • Curlingdamerna slutade på en femteplats
  • Curlingherrarna slutade på en femteplats
  • Studentkronorna slutade på en elfteplats
  • Julia Brovall slutade på plats 26 i damernas korta program
  • Gabriel Folkesson slutade på plats 13 i herrarnas korta program och på plats 15 i herrarnas friåkningsprogram

 

Vi på Sveriges Akademiska Idrottsförbund är mäkta imponerade över strålande svenska insatser!

   
                   
                                                     

 

Meny