Wilmer Svenssons och Lukas Holmqvists vägar till studier och hockey i USA såg lite olika ut. Här berättar de om sina respektive resor, framtiden och vad de har lärt sig längs vägen.
Wilmer Svensson, 23-årig center från Tullinge utanför Stockholm hade ingen tanke på att flytta till USA och den amerikanska collegeligan, men så blev han draftad till NAHL, en av juniorligorna, och på den vägen är det.
Innan äventyret på andra sidan Atlanten tog Wilmer SM-guld med både Djurgårdens U16 och U18-lag samt ett brons med J20 där hans två sista säsonger präglades av pandemin. Under en period var han dessutom utlånad till Sollentuna HC:s division 1-lag.
– Jag hade ingen aning om vad jag ville göra, men att jobba 7 till 15 för att träna 16 till 20, kändes inte så lockande så när draften väl kom så tänkte jag, varför inte? Vi testar.
Siktar på att bli agent inom hockey
Nu snart fyra år senare är Wilmer kvar i USA. Efter en säsong med New Mexico Ice Wolves i NAHL bytte Wilmer klubbadress till Gustavus Adolphus College i Minnesota där han studerar en dubbel Major i Business och Sport Management.
– En kombination som passar mig som vill jobba med idrott efter examen och då helst som agent inom hockey.
Wilmer har redan fått prova på sitt drömyrke. Sedan ett år tillbaka hjälper han svenska och andra europeisk spelare som vill till USA för att spela hockey. Han arbetar tillsammans med en amerikansk agentur som är framgångsrik på dam- och juniorsidan.
Det finns så många juniorligor i Sverige, men det kan vara svårt att veta hur man ska komma vidare och vilka alternativ som finns i andra länder.
Under en period funderade Wilmer på att fortsätta sina studier i Sverige. Genom sin bror som pluggar på Jönköping University har han fått höra om studentlivet.
– Det verkar hur kul som helst, kanske till och med roligare än i USA. Men även om det är inrutat och jag kan sakna den frihet som finns på svenska lärosäten, så har jag valt att prioritera hockeyn.
Terminen startar i september men först i mitten av oktober börjar grundserien för NCAA III med 25 matcher innan slutspelet tar vid i slutet av februari. Åtta lag ingår i serien där den längsta bussresan är sex timmar. Wilmer är inte ensam svensk i Gustavus Adolphus hockeylag. Under säsongen har han fått sällskap av Kungsbackakillen Oscar Carlryd. Båda var på plats i Turin i vintras för att delta i FISU World University Games med Studentkronorna.

Universiaden stort i USA
Universiaden är mer uppmärksammad i USA än i Sverige. Enligt Wilmer hade klasskompisarna stenkoll eftersom de kände flera i det amerikanska laget.
– De tyckte att det var supercoolt att jag och Oscar skulle representera Sverige
och påpekade hur stort det faktiskt är.
När Wilmer är klar med studierna är planen ett stanna ytterligare ett år i USA.
– Jag hade gärna testat Kalifornien eller Florida men är öppen för att vara kvar i Minnesota. Jag vill gärna resa och upptäcka fler platser.
Till sist, vad vill du skicka med till andra svenskar som är duktiga i hockey?
– Vill du testa på att spela och studera i USA så är det bara bara att köra. Hemma kommer alltid att finnas kvar.

Det är inte bara Wilmer Svensson och Oscar Carlryd av Studentkronorna som valt ett hockeyliv på andra sidan Atlanten. Även assisterande tränaren under Universiaden i Turin, Lukas Holmqvist, kombinerade sina universitetsstudier med spel i den amerikanska collegeligan.
– Efter gymnasiet i Borås flyttade jag till Karlskrona för att spela hockey, men kände samtidigt att jag ville läsare vidare. Det var så collegespåret kom in i bilden och tillsammans med en kompis som också skulle läsa i USA tog jag kontakt med ett företag som kunde hjälpa mig vidare vilket ledde till diskussioner med både skolor och tränare.
Helt rätt beslut
Valet föll till slut på Plymouth State i New Hampshire och under fyra år läste Lukas in en Bachelor i Business Administration och en Minor i ekonomi där studierna kombinerades med hockey.
– Det är mitt livs bästa beslut. Allt är anpassat efter sporten, det finns en tydlig kommunikation och ett bra samarbete mellan skolan och idrotten. Studentlivet var kul och det var lätt att få ett umgänge via hockeyn och trots träning sex dagar i veckan hade jag även möjlighet att socialisera med övriga studenter. Alla studenter hade fritt inträde till samtliga idrottsevenemang under hela säsongen och vi hade ett snitt på 1 200 åskådare per match, vilket bidrog till sammanhållningen.
Efter studierna var planen at stanna kvar i New Hampshire, men att söka jobb i USA visade sig vara en svår process så till slut valde Lukas att flytta hem till Sverige. Inom kort kommer flickvännen som är basketspelare, efter. Men även om han trivs bra med tillvaron idag saknar han livet under collegetiden och då inte minst killarna han bodde ihop med.
Vi delade ju allt under flera år och de har blivit några av mina allra närmsta vänner.
Lukas har deltagit i två Vinteruniversiader, dels som spelare i Studentkronorna 2023 i Lake Placid och nu senast som assisterande tränare.
– Första gången kunde jag lägga fokus på att vara hockeyspelare och bara ha kul. I Turin var det min uppgift att sköta ekonomi, hitta spelare, fixa resor och annat. Jag fanns där för spelarna oavsett om det handlade om en borttappad väska eller ett inställt flyg. Det är svårt att förstå hur stort Universiaden är innan man har varit med om det. Man kanske inte ens har hört talas om det tidigare och plötsligt är man på plats i en fullsatt arena under en invigning tillsammans med de främsta studerande vinteridrottarna i världen.
Toppbild: Studentkronorna under Universiaden i Turin där Wilmer Svensson och Oscar Carlryd ingick i laget och Lukas Holmqvist var tränare.
Foto: Adam Stigborn.
Vill du veta mer om internationellt tävlande inom studentidrotten?
Kontakta Adam.stigborn@saif.se