Rodden fann Oliver Degerstedt under kemistudier i England. I dag är han inbiten i roddvärlden och är förutom aktiv, roddchef och lagledare för Uppsala Akademiska Roddarsällskap (UARS). I nästa vecka tävlar klubben i Student-EM i rodd i Jönköping.

Drygt 80 universitet med närmare 550 deltagare från 24 nationer är i Jönköping första veckan i september 2019 för att tävla om de åtråvärda medaljerna. Från England kommer bland annat båtar från Oxford och Cambridge.

Från Sverige tävlar föreningar från Uppsala universitet, KTH och Jönköping University. Student-EM i rodd är den största internationella roddtävling som genomförts i Sverige på många år. Hör nedan vad Oliver Degerstedt, UARS, har att säga inför studande mästerskapet.

Oliver, hur känns det inför stundande Student-EM? 

– Jag tror detta är det närmaste jag kommer komma världseliten i rodd! Nuvarande studenter från hela Europa som i framtiden kommer tävla på EM, VM och OS. Det kommer bli en oerhört spännande och inspirerande.

Vad kommer du att tävla i?

– I klassen tvåa utan styrman, även kallad ”M2-”. En båtklass där två roddare, med varsin åra, måste vara helt perfekt synkade för att båten ska gå snabbt (och rakt!).

Vad betyder det för svensk rodd att Student-EM är i Sverige?

– Det är stort, vi har inte många roddtävlingar av den här digniteten i Sverige. Speciellt denna säsong känns det som att studentrodden fått ett lyft i och med Student-EM. Vi såg många deltagare på Student-SM både inomhus och utomhus och senare i höst går den årliga Universitetskapprodden mellan Uppsala och Lund under rodd-SM helgen på nyrenoverade Hjälmsjö Arena i Örkelljunga. Att Student-EM sedan organiseras på ”hemmaplan” har ju lett till att vi kommer kunna skicka en relativt stor trupp (8 roddare + 2 ledare) och det är väldigt kul!

Har ni fått något stöd från ert universitet?

– Vi har varit i kontakt med Uppsala Universitet och förberett ett samarbetsavtal som de för närvarande tar ställning till. Vi håller tummarna och hoppas att de förstår vilken unik möjlighet detta är att sprida kunskap och information om både universitet och livet som student i Uppsala.

Har ni koll på motståndet? 

– Motståndet kommer vara av yppersta toppklass eftersom de flesta europeiska akademiska idrottsförbunden bara skickar vinnarna av de nationella universitetstävlingarna till Student-EM. Det faktum att universitetslag regelbundet slår landslag på internationella tävlingar i rodd säger väl lite om nivån också. Men vi har förberett oss väl och vi är snabbare än vi någonsin varit förut, så vi får se hur långt det räcker! Fördelen med rodd är att man alltid får en andra chans efter försöken med ett ”repechage” (uppsamling) lopp.

Vad tror du om Jönköping som värdstad?

– Jönköping ligger mycket geografiskt bra i landet och har en trevlig tävlingsbana med målgång centralt vid restaurangernas uteserveringar. När man ror under bron vet man att det är sista 250 m och då är det bara ge allt! Det är också kul att se att organisatörerna verkar ha fått med sig hela staden (inklusive universitet!) i satsningen och jag hoppas detta kan öppna ögonen på andra lärosäten i Sverige. Rodd är så oerhört kopplat till studentlivet i stora delar av världen och det vore häftigt om vi i Sverige kunde bygga vidare på ”hajpen” som skapats under 2019.

Slutligen, vad betyder studentidrott för dig?

– Att det är gemenskapen och att ha kul som är det viktigaste. Studentidrotten får också med hela skalan av ambitionsnivåer, vissa tar det på blodigt allvar som ett steg mot elitnivån och vissa vill bara festa, det tycker jag är charmigt.  Men studentidrotten erbjuder också sportintresserade en chans att prova på en ny idrott som man inte hade möjlighet att utöva på juniornivå när man växte upp. En chans på en ”andra idrottskarriär” helt enkelt. Som ung spelade jag fotboll och tennis, min partner i M2- var skidskytt i Schweiz på juniorlandslagsnivå. Nu är vi båda roddare som älskar att träna!

Namn: Oliver Degerstedt
Ålder: 28
Studerar: Doktorand inom Farmaceutisk Vetenskap
Klubb: Uppsala Akademiska Roddarsällskap (UARS)
Roll i din klubb: Roddchef och lagledare för UARS trupp till Student-EM
Började med rodd: Jag började med rodd 2011 som kemistuderande på University of York i England. De tänkte att jag kan bli bra för att jag är lång (195 cm).
Meny