Att få ta emot årets utmärkelser i Studentidrotten är ärofyllt. Att då ta emot årets eldsjäl som endast går till en person i rörelsen är kanske extra speciellt. Simon Wallin, tidigare ordförande i UppX prisades under Studentidrottsforum 2021. ”Det känns kul att det arbete man gjort har varit uppskattat. Det har vart mycket jobb så det känns bra att det man har gjort har haft en mening”, säger Simon Wallin.

Under ett och ett halvt år har i stort sett all föreningsverksamhet präglats av restriktioner som givit svåra förutsättningar att bedriva den.  Trots det kunde Uppsala extremsportförening med Simon Wallin och övriga föreningsledare vid rodret hålla engagemangets låga levande, något som nu lett till ett välförtjänt pris i kategorin årets eldsjäl.

– Det var väldigt hedrande och inget som jag hade förväntat mig. Men det är kul att det arbete man gjort har varit uppskattat. Jag pratade med några ur nuvarande styrelse inför årets nomineringar. Då tyckte jag att det vore kul om de tog chansen att skicka in i några av de andra kategorierna. Så när föreningen ringde från Studentidrottsforum var det en väldigt glad överraskning att de även nominerat mig i denna, säger Simon.

Motiveringen från föreningen var bland annat att Simon Wallin var den som hade mest närvaro under hela året, var stöttande under året och tillförde glädje samt pepp för både medlemmar och styrelse. 

– Det var mycket att hålla koll på under året med restriktioner. Till exempel vad som var okej att genomföra. Vi ville göra så mycket som möjligt men på ett bra och smittsäkert sätt utan att ta några risker. I och med att vi har mycket utomhusaktiviteter så har vi gynnats av det och kunnat fortsätta ganska mycket ändå, säger han.

Föreningslivet är berikande

Den tidigare ordföranden beskriver livet i föreningslivet som något med stor mening, vilket blir tydligt inte minst med tanke på hans närvaro både i form av att vara på plats och i sin stöttning gentemot föreningen.

– Kunde du känna att det litegrann var er uppgift och se till att föreningen samt medlemmarna hade någonting att gå till under pandemin?

– Inte överhängande så. Det var mer att vi försökte göra det vi kunde för att alla skulle kunna fortsätta idrotta och må bra. Sedan var det bara en bonus att det var så många som uppskattade det, vilket vi alla har fått höra efteråt också. Jag känner att vi klarade oss igenom det bra.

– Vad är den viktigaste egenskapen hos en föreningsledare och kanske främst en ordförande i Studentidrotten tycker du?

– Att knyta ihop resten av styrelsen så att alla känner att de har vad som behövs för att kunna bedriva sitt arbete, vara delaktiga och lyfta fram sina bästa förmågor. Alla ska känna sig hemma i föreningen och någonstans så har ordföranden det övergripande ansvaret. Mycket av arbetet ligger i att få med hela teamet och göra föreningen stark.

Den närmsta tiden väntar en vinter i Sälen för Simon som nu går en skidlärarutbildning. Men att se sig själv i föreningslivet i framtiden ser han som en stor sannolikhet.

– På något sätt vill jag var aktiv i någon förening där jag är. Det är ett stort intresse för mig och sedan får jag se vilken typ av förening det blir. Jag har bland annat varit lite aktiv i motorcrossföreningen hemma i Avesta, men på den tiden var jag inte lika aktiv som i UppX. Det har fötts ett föreningsintresse som jag vill jobba vidare på.

Med priset årets eldsjäl så medföljer även en prissumma på 5000kr som han bland annat hoppas kunna investera i fortsatt ledarutbildning.

– Just nu är jag mitt uppe i en skidlärarutbildning. planerar även att gå en vidareutbildning för längdskidor senare i vinter.  Sedan får jag leta vidare om det är något mer jag vill utveckla. De kurser jag går nu är mestadels inriktade mot barnverksamhet vilket jag inte har så stor erfarenhet av sedan innan.

– Om du får en hälsning till Studentidrotten, vad skulle det då vara?

– Det generella rådet är att passa på och engagera sig när man kan. Det berikar ens egna liv och ger tillbaka mycket mer än man ger, avslutar Simon Wallin.

Meny