Med totalt 154 studenter anmälda från åtta olika lärosäten blev årets Student-SM i simning det år med flest antal deltagare någonsin. Teknologkårens IF Simsektion stod som arrangör.

Under helgen var åtta olika lärosäten representerade
Teknologkårens IF Simsektionen, LiU AIF Simning, CIS Simsektionen Uttrarna (Chalmers), KTH simförening, Veterinärhögskolans idrottsförening, Upplands nations idrottsförening, StiL Simning (Luleå), KIDS (Karlskronastudenternas idrottssällskap).

Ebba Wågman, kommunikationsansvarig samt en av projektledarna berättar om arbetat inför och under tävlingen:

Högst antal anmälda någonsin, hur var den faktiska känslan på plats?
Det var mycket glädje, energi och tävlingsanda. Till student-SM kommer de som aldrig tävlat tidigare till de som tävlat på hög nivå, vilket gör tävlingen väldigt tillåtande och prestationslös samtidigt som det märks att alla vill göra sin bästa insats för sig själva och sin klubb. Det var kul att se publiken och alla deltagare heja på varandra med stort engagemang.

Student-SM är så mycket mer än bara en tävling. Att resa till en annan stad, bo ihop på och gå på sittning efter tävlingen är roligt och skapar en gemenskap mellan deltagarna.

Det ligger ett gediget arbete bakom arrangemanget, hur har ni arbetat med SM:et?
Vi bildade en projektgrupp under sommaren 2024 bestående av sex personer och började ha möten i september. Vi gick ut med datum för tävlingen tidigt för att så många som möjligt skulle ha möjlighet att planera och delade upp ansvarsområden mellan oss, två personer delade på projektledarrollen, övriga ansvarsområden var tävling, sittning, kommunikation, boende, mat, sponsorer och ekonomi.

Hur var det att arrangera själva SM:et?
Vi i projektgruppen har lagt ner mycket tid sedan september på för att det ska bli en så bra helg för alla deltagare som möjligt. Det har känts kul att vara med i processen av planering och få ha en påverkan på hur årets SM-helg utformades. Det har både varit utmanande att lösa olika problem och utmaningar som uppstått under processen och att ha roligt tillsammans i projektgruppen. Vi har haft mycket hjälp och tog mycket inspiration från hur student-SM arrangerades förra året i Linköping, då vi tyckte att det var ett väldigt lyckat SM. Vi vill också föra vidare det arbete vi har lagt ner och det material vi har tagit fram till nästa års projektgrupp för att underlätta så mycket som möjligt för dem. Under själva tävlingshelgen var det mycket arbete för projektgruppen för att få allting att fungera smidigt vilket var roligt och annorlunda från att bara vara deltagare.

Vad tar du/ni med dig/er som främsta lärdomar från att ha arrangerat ett SM?
Det är viktigt att planera i god tid för att få möjlighet att boka exempelvis banor i simhallen, boende och sittningslokal. Att ha en tydlig uppdelning av ansvarsområden i projektgruppen gör det enklare att överblicka arbetet och på så sätt blir alla involverade. Under själva tävlingshelgen är det viktigt att ha en detaljerad tidplan för varje timme samt en checklista med precis allt som ska fixas.

Ett stort tack till Teknologkårens IF Simsektion som arrangerat årets Student-SM i simning och vi säger även ett stort grattis då de för andra året i rad tog hem årets klubbstrid!

Alla resultat och medaljörer från årets Student-SM hittar du här

Missade du årets Student-SM?

Ingen fara, redan nästa år kommer SM arrangeras igen, och vem vet, kanske blir det du som är med och arrangerar nästa års SM eller simmar hem en Student-SM medalj.

Följ Student-SM i simning på sociala medier för att ta del av senaste nytt och fler bilder från helgen.

Har du frågor kring student-SM?
Kontakt Adam.stigborn@saif.se

Bilder från Teknologkårens IF Simsektion

Meny