Uppsala Akademiska Roddarsällskap drog hem priset årets förening under Studentidrottsforum 2021. Utmärkelsen är deras andra på nio år där deras projekt ”Studentsatsningen” har gjort att deras förening tagit stora kliv framåt på flera områden. ”Det är alltid kul att få en utmärkelse när man vet att klubben har arbetat hårt och kämpat för att genomföra det här projektet. Trots kämpiga förutsättningar”, säger Malin Asplund-Hammarstrand, Informationsansvarig på UARS.

Flera föreningar i Studentidrotten har utnyttjat pandemiåret till att arbeta strategiskt för att sedan kunna växla upp när restriktionerna släppte. Uppsala Akademiska Roddarsällskap är en av dem som bland annat arbetat med att sänka trösklarna in i föreningen, etablera ett samarbete med universitetet och att ha tillräckligt med tränare till föreningens gamla samt nyrekryterade medlemmar. Detta belönades med utmärkelsen årets förening i Studentidrotten.

– Det var förstås jättekul att ta emot utmärkelsen. Vi är väldigt stolta då många i föreningar har arbetat hårt under hela året. Det var också extra kul att Malin kunde vara på plats och ta emot priset då hon har varit drivande i projektet Studentsatsningen, säger Oliver Degerstedt, ordförande i föreningen.

Föreningen har vunnit samma utmärkelse tidigare när man för nästan tio år sedan hade en liknande idé för att skapa engagemang och ekonomiskt tillskott i föreningen.

– Det projektet hette Tjejsatsningen och var ett rekryteringsprojekt för att få till fler tjejer till klubben. Hon som drev det projektet är en legend inom klubben och det projekt som vi drivit i år har varit likt den satsningen, säger Malin.

Oliver fyller i:

– Både projektet och nomineringsansökan har varit med inspiration av det föreningen gjorde för tio år sedan, men med en annan twist. Det är ju inte bara nyrekrytering som byggts in i det här projektet, säger han.

Malin Asplund-Hammarstrand, Informationsansvarig hos UARS tar emot utmärkelsen årets förening på Studentidrottsforum.

– Vad är ni mest stolta över att ha åstadkommit det senaste året?

Jag måste säga samarbetet med universitetet och när vi fick beskedet om att vi blivit godkända för att kunna genomföra Studentsatsningen. Vi har tidigare inte hittat något som passat inom ramarna men nu lyckades vi pricka in studenthälsan och att vår satsning var bra för universitet. Energin in i klubben när det blev beviljat var stor och roddskolarna med elever från Uppsala universitet var bra. Det var den bästa roddskolan som jag har varit med om, säger Malin.

Av drygt 50 ansökning till roddskolan så fanns det platser för 12 roddare. Av dessa så anslöt nio som nya medlemmar in i föreningen. Långsiktigt beskriver Malin det som ett stort tillskott till klubben.

Oliver beskriver också samarbetet med Uppsala universitet som en viktig pusselbit. Men som ordförande tycker han att helheten av allt arbete de gjorde under året och att Malin kom in och styrde upp var avgörande.

– När vi körde i gång igen i slutet av 2020 så såg det väldigt bra ut med uppsving bland medlemmar och vi trodde att pandemin nästan var slut. Men våren 2021 så var det lite kris igen då det blev svårt med motivationen. Det var mycket motstånd med pandemin. Vändpunkten var när Malin kom och var villig att kraftsamla. Då lyckades vi få några segrar med roddskolan innan sommaren och samarbetet med universitet. Seger efter seger gav oss motivation att fortsätta arbeta hårt, säger Oliver.

Satsar på en ny roddbåt

Med utmärkelsen kommer även prispengar på 10 000kr. När UARS vann för nästan tio år sedan gick pengarna till en ny roddbåt. Något som de hoppas kunna investera i även i år.

– När vi vann förra gången användes prispengarna till att köpa en ny båt som än idag är en av de bästa åttorna i Sverige. Vi har inte tagit något officiellt beslut men styrelsen är nog ganska eniga om att vi ska köpa en ny båt, säger Malin.

– Vi vill även anordna något för medlemmarna, någon form av medlemspepp, flikar Jesper in.

Det är tydligt att idéerna och framtidsplanerna är många hos UARS. Under vinter kommer de utbilda sig, tävla i inomhusrodd och försöka hålla engagemanget uppe inom föreningen.

– Det är många som går i vinteride när det kommer till rodden. Det är lätt att checka ut när bryggan lyfts in. Men vi har lite projekt i gång. Vi utbildar oss via något som heter jämlik och jämställd förening via RF-SISU, säger Oliver.

Malin avslutar:

– Jag är superpeppad på inomhus-EM rodden. Det är många som vill satsa lite extra mot det. Vår tränare har satt som mål att få ihop 20 personer från UARS med en träningsgrupp som tränar lite hårdare, sen har jag min träningsgrupp som gick roddskolan. Målet är att de ska bli mer som en folkfest, vi behöver inte se det som blodigt allvar utan mer som en fantastisk upplevelse och erfarenhet.

Meny