Studentidrotten fortsätter att växa och senaste tillskottet är Lunds Extremsportarsällskap som har funnits sedan 2009. Det är en riktig multisportförening där medlemmarna gillar att utöva allt från surfing, wakeboardåkning, skidåkning, klättring och andra spännande sporter. ”Förra året fick vi ungefär 200 nya medlemmar, den medlemstillväxten vill vi slå nästa år”, säger Sara Hult som sitter i styrelsen för LESS.

LESS eller Lunds Extremsportarsällskap är den perfekta föreningen för studenten som vill multisporta i Lund. För sina drygt 300 aktiva medlemmar anordnas det alla möjliga typer av extremsportande.  

– LESS grundades för att folk var extremsportsugna i Lund. Då, 2009, fanns det mycket att hitta på med spex och nationerna men inte så mycket extremsport. Ett kompisgäng på LTH som gick i samma klass startade föreningen. Sen har det bara rullat på där det har varit ett stadigt flöde med medlemmar, säger Sara Hult.

Sedan dess har LESS vuxit som förening. Nu erbjuder de sina medlemmar möjlighet att låna utrustning och de anordnar många event som wakeboard, skidresor, klättring, segling, surfing och skateboardåkning.

– Vi försöker att testa allt som våra medlemmar vi genomföra. Men vi har också lite återkommande events så som LESS-weekend där vi åker iväg en helg. I höstas blev det en resa till Varberg för att surfa.

– Är alla multisportare?  

– Alla är multisportare. Generellt är det bara peppiga och positiva människor som hänger med på allt vi gör. Det är väldigt roligt och ibland känns det som att vi skulle kunna prova på vad som helst och alla skulle ändå följa med för att prova.

Vill ta nästa steg som förening

Det är inte bara medlemsantalet som ökar, även styrelsen har blivit större och nu vill de utveckla sin verksamhet.

– Sedan jag gick med i LESS förra året så känns det verkligen som att vi har vuxit som förening. Vi har dels ökat i medlemsantal men tidigare var vi också bara fyra som var aktiva i styrelsen och nu är tio, säger hon och fortsätter:

– Ett mål som vi har är att försöka slå vårt senaste medlemsantal med nya medlemmar per år. Våren gick bra, hösten gick bra och nu vill vi utvecklas ännu mer.

Styrelsen i Lunds Extremsportarsällskap. Här visar de ett axplock av de sporter som de erbjuder i föreningen.

– Hur kommer det sig att ni anslöt er till SAIF?

– Vi har arrangerat stora events tidigare. För åtta-tio år sedan arrangerades en stor wakeboard-festival på sjön här vid campus, det har också köpts snö från ishallen i Lund där de byggdes en kick för ett snowboard-event när allt var grönt på marken runt LTH. Det är verkligen drömevent som är svåra att anordna. Så stödet som går att få från SAIF i kombination med försäkringen, som är en viktig fråga, gjorde att vi ville gå med i Studentidrotten. Vi håller på med extrema saker så känns det tryggt att kunna erbjuda medlemmar en försäkring också.

– Om du fick drömma, vart är ni som förening om tre år?

– Vi ska ha arrangerat en till snowboard-fest i Lund och en kanske wakeboard-fest. Sedan ska vi vara fortsatt kända och attraktiva bland Lunds studenter. De flesta som kommer till Lunds vet nästan redan vad LESS är då de sett och hört om oss. Jag hoppas att vi kan bibehålla det, avslutar Sara Hult.


Varmt välkommen in i Studentidrotten säger vi till Lunds Extremsportarsällskap!

Meny