Sveriges Akademiska Idrottsförbund har fått en ny medlem i Lunds Akademiska Cheerleadingförening. Det är Studentidrottens första förening med fokus enbart på sporten cheerleading och det finns en stark drivkraft i föreningen. ”Syftet med vår förening är att föra samman cheerleading intresserade personer på Lunds Universitet och vi vill vara en förening för alla”, säger Fabian Fond, en av grundarna och huvudtränare i föreningen.

Lagbilden 2020-2021 av Lunds Akademiska Cheerleadingförening.

Pandemin till trots fortsätter studentidrottsrörelsen att växa. Lunds Akademiska Cheerleadingförening grundades i slutet av 2019 och har sedan dess vuxit sig till att bli en förening med 31 aktiva medlemmar. Från och med början på 2021 är de nu en del av den svenska Studentidrottsrörelsen.

– Lunds Cheer har funnits i lite mer än ett år och grundades av mig tillsammans med två andra studenter på LTH Lund, Louise Rehme och Frida Lindén. Tillsammans med Akademiska föreningen i Lund har vi fått hjälp att bygga en föreningsstruktur, säger Fond.

Det senaste året har, för som alla andra föreningar, varit märkligt. Fabian Fond och hans studentkamrater kom igång ordentligt i januari för att sedan få i stort sett alla inplanerade tävlingar och evenemang uppflyttade eller inställda. Men det har istället givit dem möjligheten att lägga en stabil grund till föreningen.

– Vårt första framträdande i april blev inställt och vi planerade även en tävling mot handelshögskolan i Stockholm i november som blivit framflyttad. Men då har vi istället kunnat lägga fokus på annat och göra föreningsstrukturen så bra som den bara kan bli.

Föreningen har dock genomfört sin träning digitalt och är ett utmärkt exempel på hur det går att ställa om sin verksamhet och ändå röra på sig.

– Sedan oktober har vi kört träningar via zoom två timmar i veckan där det är styrketräning i olika former. Vi kör bland annat tabata, dansstyrketräning och sedan stretchar vi ihop. Men även små lagaktiviteter och koreografi så att vi bibehåller den sociala delen. Det gör att vi kan komma tillbaka starka när det väl är dags igen, säger han och fortsätter:

– Det har fungerat fruktansvärt bra. Många behöver ett lag för att komma igång och träna så på så sätt är det något som bibehåller alla i träning.

Själva sporten cheerleading kan utövas på olika sätt. Det finns den som är mer inriktad på dans och koreografi och sedan finns det en lite mer extrem sida med mycket stuntande.

– Rent stereotypiskt är cheerleading en sport där man dansar runt i korta kjolar och dansar med pompoms vid sidan av en annan sport som utövas. Men det är så mycket mer. Själva sporten innebär att man skapar en rutin och koreografi som har olika delar. Bygga eller stuntande är den största där man lyfter och kastar upp personer i pyramidformationer. Utöver det dansar man och gör gymnastiska moment. Som förening kommer vi utöva sport-sidan av det. Sedan är det kul om det sker något större evenemang att då heja på som en hejaklack, säger Fond och fortsätter:

– Eftersom att vi är en studentförening blir det mer fokus på dans då vi tränar två timmar i veckan. Vi vill även vara en förening för alla och det är många som aldrig har hållit på med cheerleading förut.

Cheerleading är en blandning flera olika moment. Dans, koreografi och byggande är grundstenarna.

Att föreningen nu gått med i Sveriges Akademiska Idrottsförbund ser han som en bra möjlighet att utveckla föreningen vidare.

– Akademiska föreningen har hjälpt oss mycket med frågor om förening- och studentlivet. Men en stor anledning till att vi valde att gå med i SAIF är skaderiskförsäkringen, speciellt då studenter sällan har en bra försäkring. Men vi är också intresserade av alla utbildningar inom styrelser, ekonomi och arrangemang. Vi har ständigt nya i styrelsen och då kan det vara personer som inte har så mycket erfarenhet. Då är det bra att det går att få via SAIF. Att allt är utformat efter sport är jättebra och SAIF har kunnat vara med och hjälpa oss mycket.

Om du fick drömma, vart är ni som förening om tre år?

– Vårt stora generella mål är att fortsätta vara en del av studentlivet i Lund och uppträda i sådana sammanhang. Sen har vi ambitioner att tävla nationellt och det skulle vara jättekul om flera universitet nappade. Jag har fört dialog med cheerleadingkompisar i Uppsala och skulle de starta en förening är vi plötsligt tre universitetslag i Sverige så vi hoppas att sporten kanske kan växa med oss. Längre fram är ett mål att tävla på internationella universitetstävlingar, till exempel Royals cup i Holland, avslutar Fabian Fond.


Varmt välkommen in i Studentidrotten!

Meny