Just nu är Universiaden, världens största internationella studentidrottstävling, i full gång i Lake Placid i USA. I den svenska truppen finns närmare 60 elitsatsande studentidrottare. Lina Korsgren är längdskidåkaren som bland annat vunnit tre Vasalopp och nyligen lagt skidorna på hyllan för att i stället fortsätta att satsa på arbetet med Team Ramudden. Likt flera av våra studenter som idag står på startlinjen för Universiaden är även Lina en av de som deltagit i en Universiad i början av sin karriär och vi får ta del av hennes resa fram till idag. 

Berätta lite om dig själv?
– Ja, vem är jag? Jag heter Lina Korsgren och jag är numera före detta elitidrottare sedan april 2022, då jag valde att avsluta min elitkarriär. Jag har haft en väldigt lång och fin karriär som jag är nöjd med och idag bor jag sedan 8 år tillbaka i Åre, där jag även startat upp Team Ramudden.

Att Lina startade Team Ramudden berättar hon grundar sig i att hon till en början inte riktigt tillhörde något team när hon flyttade till Åre. Hon var med i några olika långloppsteam, svenskt, norskt och tjeckiskt. Lina startade tillsammans med sin man upp Team Ramudden då de ville köra helt själva ett år.

Det gick jättebra och jag vann även Vasaloppet det året.

Lina berättar att detta bidrog till att de fick vatten på sin kvarn och att det verkligen ville satsa på att försöka hitta en huvudsponsor och ta in fler i teamet och där också yngre skulle ges chansen. Målet var att få fler yngre att delta i Vasaloppet och även satsa både på tjejer och killar. Lina berättar att hon själv upplevt att tjejer var lite av utfyllnad i de olika långloppsteamen hon var en del av i början av sin karriär.

Nu tycker jag att vi har kommit väldigt långt och där har vi varit ledande med vårt team, både med att ha fått in yngre som lyckats och fått in betydligt fler tjejer.

 

Lina berättar om sitt deltagande på Universiaden
– Det var så jag först kom i kontakt med Studentidrotten. Jag blev tillfrågad om jag ville delta av skidsektionen på högskolan i Falun där jag pluggade. Till en början var jag lite skeptisk men valde ändå att åka eftersom de var ett roligt gäng som åkte tillsammans.

Jag tyckte det var jätteroligt och en väldigt lärorik upplevelse att tävla på Universiaden! Jag tror verkligen det är en resa och tävling som jag har haft med mig i mitt idrottande.

Bara det att man fick åka utomlands med allt vad det innebär var otroligt lärorikt. Jag minns att det var häftigt med den här OS-byn de hade byggt upp. Det var inte som att åka på en Sverige-tävling utan du fick väldigt mycket erfarenhet av att komma utomlands och tävla.

 

Hur var det att tävla på en Universiad?
– Året jag deltog var det i Turkiet och Jag minns att det var ganska tuffa och speciella tävlingar på rätt hög höjd. Sen var det en del sand i snön men det påverkade nog inte så mycket. Det var väldigt roligt att vara där, det var något helt annat. Det var verkligen en upplevelse.

 

Har du någonting du skulle vilja skicka med till andra som ska delta eller funderar på att delta på en Universiad?
– Ta möjligheten att få komma i väg tillsammans med ett roligt gäng och faktiskt få chansen att uppleva vad en olympiad är. Jag har inte varit på Olympiska spelen, men en Universiad liknar en olympiad och det är ju häftigt och stort! Allt som har med OS att göra är ju något unikt. Så ta chansen och verkligen utforska vad det är för någonting.

 

Vad var det som gjorde att det blev just längdskidåkning för din del?
– Det var tack vare min familj skulle jag säga, och den plats jag växte upp på i en liten förort till Falun som heter Losjö. Vi hade klubbstuga där och elljusspår ca 250 meter i från bostaden, så det var många kompisar som var aktiva. Vi var aktiva i både skid- och orienteringsklubb och det blev en naturlig samlingsplats för oss. Intresset fanns hos alla i min familj. Det blev en fin gemenskap där man hängde med kompisar under träningarna varje vecka.

Det är jättehärligt att komma ut på passet och ut i naturen samtidigt som du känner dig stark och bra på det du gör såklart! Det är även en väldigt skön känsla att komma från ett träningspass och känna att kroppen fått ta i, man blir väldigt skönt trött.

Det är få saker som slår det, den här nöjdheten och känslan i kroppen efteråt. Man mår så bra!

 

Vad var det som gjorde att du valde att elitsatsa från första början?
– Ja, det vart väl ett avgörande moment att jag valde att gå skidgymnasium. Jag var lite skeptisk från början då det innebar en flytt och jag hade det väldigt bra med familj och vänner hemma, men så började en av mina bästa vänner som är ett år äldre än jag på skidgymnasium och det var det som gjorde att jag fick upp ögonen. Jag kom in i Torsby och insåg då lite mer vad elit innebär. Tidigare hade jag tränat lite skidor och en del gymnastik, vilket också hjälpt mig i min skidsatsning men här fick vi personlig tränare, träningsprogram och lärdomar om hur man sätter mål. Efter det valde jag att även söka till högskolan.

 

Vad gjorde att du valde att studera vidare?
Lina skrattar till och berättar att hon från början inte hade någon färdig plan för studierna.

– Jag hade väl ingen plan men det handlade från början om att få tillhöra träningsgruppen på högskolan. När man slutade gymnasiet kände jag att man kom från en trygg punkt där allt var väldigt uppstyrt och jag hade nog fortsatt behov av det och det kunde skidhögskolan erbjuda. Från början var det lite spretiga kurser men jag samlade ihop det till en högskoleexamen i ekonomi med inriktning mot marknadsföring.

 

Hur var det att kombinera studierna med elitsatsningen?
– Jag skulle säga att jag är glad att jag gjort det men jag minns det som att det var ganska tufft. Det var mycket obligatoriska föreläsningar och sådana saker, men jag är som sagt jätteglad att jag gjort det.

Lina utvecklar kring vad som var tufft med att kombinera studier med elitsatsning:

– Det var bra att det var väldigt strukturerat men det var en ganska tuff tid att komma från gymnasiet och börja bli vuxen samtidigt som du ska satsa på din idrott och kanske har ambitionen att bli väldigt duktig. Att då samtidigt plugga och kanske ha något sommarjobb eller extrajobb för att få allt att gå ihop är kämpigt.

För mig var det ett tag sen jag pluggade men jag minns att man ibland kunde få hjälp att flytta någon tentamen, idag är det nog enklare då mycket går att lösa på distans på ett helt annat sätt.

Vill man studera och känner sig motiverad för det tror jag det finns jättebra förutsättningar för att klara av det tillsammans med en elitsatsning.

 

Har du upplevt någon press i att prestera efter att ha vunnit så pass mycket? Hur hanterar man det?
– Den är svår att hantera men där tror jag att det är bra att våga ta hjälp utifrån, kanske från någon du kan prata med i din närhet. Jag har haft en mental coach de senaste åren. Jag minns inför det sista loppet jag vann, då tyckte jag att det var otroligt mycket press, dels press från mig själv, dels utifrån då jag hade vunnit många andra lopp tidigare den säsongen.

 

Tidigare hade jag inte känt så mycket att det var en seger jag skulle förlora, men inför det loppet kände jag att om jag inte vinner har jag förlorat allting.

Jag tror att det är bra att ha någon i sin närhet, om det så är en mental coach, en sambo eller en syster, vem som helst som kan hjälpa en att zooma ut lite. Någon man faktiskt kan prata med om vad man är nervös för och vad det värsta är som kan hända om det inte skulle gå som man tänkt sig.

Foto: ski classics

 

Vad gjorde att du tog beslutet att avsluta din elitsatsning?
– Jag tror det vuxit fram under fler år, då jag hållit på ett tag, men det största var nog att jag kände att jag uppnått de jag vill uppnå som skidåkare. Jag kände att jag inte hade mycket kvar att bevisa för varken mig själv eller andra och jag hade inte riktigt kvar suget att jaga fler segrar. Sen är det väl även en kombination av det fysiska, en lite sliten rygg och kanske lite trytande motivation rent allmänt.

För mig var kanske valet enklare än för andra då jag inte lämnar denna värld. Vi har drivit Team Ramudden i nästan 4 år så jag lämnar inte skidåkningen. Nu får jag istället arbeta med att utveckla och hjälpa teamet.

 

Vad har du sett mest fram emot nu sedan du avslutade din egen karriär och hur ser framtidsplanerna ut?
– Att vara spontan och inte känna efter hur kroppen känns varje dag. Jag har sett fram emot känslan att det inte spelar lika stor roll om jag har ont eller är trött en dag, det går bra ändå. Det är skönt att inte alltid behöva känna efter. Som elitidrottare har du ett ständigt konsekvenstänkande i allt du gör.

Vi vet alla att det krävs mycket träning för de som elitsatsar, men Lina menar att det är de små sakerna i vardagen man måste tänka på som elitsatsande idrottare som är skönt att slippa. Detta menar Lina kan vara svårt att förstå för människor som inte varit i den sitsen.

– Framöver ska jag fortsätta utveckla Team Ramudden, där jag känner att jag har mycket att bidra med som ledare. Samtidigt känner jag också att jag kanske hade velat utbilda mig mer inom ledarskap, för att få ännu mer kött på benen. Jag har fått väldigt mycket från min skidkarriär men jag skulle vilja utvecklas mer och få andra delar där det krävs mer utbildning.

Sen ska jag bara leva livet lite mer, vilket jag känner att jag gjort sedan jag slutade. Tidigare har jag varit tvungen att säga nej till mycket. Nu ska jag verkligen ta chansen att vara lite mer spontan och kunna vara mer med familj och vänner.

 

Har du några tips till andra som vill satsa på en idrottskarriär eller satsa på ett lopp?
Mitt ledord inom min karriär har varit att ha tålamod. Om du lägger ner arbete och satsar mot något, låt det ta tid.

Det kanske inte kommer efter ett eller två år, med någon gång kommer du att få betalt för den tid du lägger ner bara du är tillräckligt ihärdig och inte ger upp.

Sen behöver det inte innebära vinna eller att stå på pallen, man kan sätta upp det mål som passar en själv och sikta på att uppnå det målet.

 

Vad gör du när du inte tävlar eller tränar?
–  Jag är ganska bra på att inte göra så mycket. Jag gillar att sträckkolla serier och jag tycker om att laga mat eller gå ut och käka god mat. Vi har mycket bra restauranger här i Åre. Sen har vi en stuga som vi brukar åka till mycket på somrarna, där man kan greja i trädgården och lite sånt.

 

Fyra snabba med Lina Korsgren
Favoriträtt?
– Taccos
Bästa idrottsminne?
– Vasaloppet – första vinsten
Senaste serien du såg på?
– Norsk julserie på Netflix
Morgon eller kvällsmänniska?
– Ingetdera, men mer kvälls- än morgonmänniska

Meny