Det nya läsårets första Studentidrotts-SM är snart här. Den 11-12 september arrangeras Student-SM i ridsport av LARK i Linköping och det är en laddad förening som nu planerar det sista. ”Det ska bli riktigt kul att arrangera SM i år”, säger Karin Björnson ordförande i Linköpings Akademiska Ridklubb.

Efter ett tävlingsfattigt fjolår som resultat av pandemin är det äntligen dags att börja arrangera tävlingar igen. Först ut är Linköpings Akademiska Ridklubb som arrangerar Student-SM i ridsport. Karin Björnsson projektleder tävlingen och ser fram emot helgen.

– Det kommer bli roligt för många att tävla och att få vara med och arrangera något igen. Klubbmästerskap och privata tävlingar har vart nedstängda för alla som inte är yrkesverksamma, så det är många som längtar, säger Karin Björnson.

Just nu väntas det bli 63 preliminära starter i dressyr och hoppning. Totalt har sju föreningar med lag om tre personer i varje anmält sig. Arrangörerna både tror och hoppas på en hög nivå.

– Man måste ha en viss grundnivå för att vara med och tävla i Student-SM. Men sedan är det en del tävlanden som har vart med tidigare student SM samt tävlat på hög nivå, säger Karin och fortsätter:

– Det är annorlunda från en vanlig tävling där man förbereder med sin häst i flera år. Ryttarkunskaparna testas på ett helt annat sätt. Det är väldigt utmanande men de som är vana vet att man får känna och testa lite till en början. Sedan kan det ju vara att en häst passar bättre eller sämre. Men är man väldigt duktig kan man anpassa hästen efter sin egen förmåga.

Med en månad kvar börjar de sista detaljerna att komma på plats där samarbetena har vart viktiga för att kunna arrangera tävlingen med relativt kort varsel.

– Ridskolan som vi ska vara på är väldigt stöttande och har hjälpt oss mycket. De är väldigt positiva till att vi ska kunna genomföra Student-SM. De har anpassat sig och vi får låna anläggningen samt en del hästar. Så det är vi väldigt tacksamma över. Just nu är det bara slutlogistiken att få ihop med planering så det finns tillräckligt många hästar och hur dagarna ska se ut, avslutar Karin Björnson.


Student-SM i ridsport 2021

Meny