Att hålla i gång sina medlemmar under en pandemi kan vara klurigt. Att dessutom aktivera dem genom fysiskt tunga pass kan verka ännu svårare. Men i Karlstads Universitets Idrottsförening har man precis fått fart på HIT pass över zoom. ”Ingen kan konkurrera med riktiga pass, och idrott via zoom kan verka främmande. Men vi har ändå folk som dyker upp och vi är stolta över att vi kan finnas där för våra medlemmar i denna tid”, Dennis Adolfsson, gruppträningsansvarig i KAUIF.

Den digitala träningen sprider sig i Studentidrotten. I Karlstad Universitets Idrottsförening har de flesta formerna provats. Nu har hög intensiv intervallträning blivit ett lyckat digitalt träningsformat till föreningarnas medlemmar.

– Vi bedriver passet två gånger i veckan och det är varierande med deltagare. Det kan vara svårt att nå ut till personer och just nu erbjuds HIIT-passet gratis. Inget medlemskap behövs och förhoppningsvis kan vi bli fler medlemmar. Vi ser det som en vinst att folk provar på, säger Dennis Adolfsson.

HIIT-pass är ofta fysiskt jobbiga, men Dennis menar att den här typen av träning fungerar bra online då den anpassas till individen.

– Det som är kul med sådan här fysträning är att alla kan vara med. Man kör utefter sin bästa förmåga och intensitet. Om man gör någon övning som man personligen inte är van med så kan man köra den lite långsammare. Man anpassar det till sin egen nivå helt enkelt.

Att hålla motivationen uppe bland styrelse och föreningar är utmanande, speciellt då medlemmar inte kan träffas fysiskt.

– Inom styrelsen hade vi en kickoff med spel online för att hålla stämning på topp. För att nå ut till våra medlemmar så är det just nu HIIT-passet, tidigare har det bland annat varit yoga. Vi sysslar med något viktigt och vi är noggranna med att peppa varandra i föreningen och fortsätta göra ett bra jobb, säger Dennis och fortsätter:

– Får vi en ökad efterfrågan på den digitala träningen och vi ser att ännu fler börjar dyka upp så hoppas vi kunna köra igång med zoom-yoga för våra medlemmar igen.

– Mindre fysisk aktivitet och social samhörighet. Påverkar det studierna på något vis?

– Visst märker man att man är något understimulerad jämfört med när samhället var helt öppet och vi kunde träffa varandra. Men så länge gör vi så gott vi kan med den digitala idrotten. Vi längtar dock tillbaka till det normala.

– Vad är de största fördelarna att ingå i en förening men också i vår rörelse?

– För mig är det verkligen utvecklande att vid sidan om studierna ta hand om en förening och ta ansvar. Samtidigt känns det skönt att kunna skänka nytta till människor genom att erbjuda träning, och som nu, fysisk aktivitet i en utsatt tid. I perioder där vi tränar mycket känner jag att studierna blir lättare och man blir mer kvicktänkt jämför med perioder där man är mer stillasittande. Det är något som jag rekommenderar oavsett om man vill bli bitig eller lyckas bra med studierna, avslutar han.

Meny