Digitala tävlingar och nya träningsformer sprider sig inom Studentidrotten. Jönköping Student Sport Association är inne på tredje veckan av sitt populära koncept som lockat runt 100 deltagare hittills. ”Redan efter en vecka var vi uppe i 70 aktiva, nu är vi uppe på runt 100 deltagare”, säger Paniz Yousefi, ordförande i JUSA.

Covid-19 har ställt till det för alla. Inom Studentidrotten handlar det om inställda tävlingar, träningar och andra sociala aktiviteter. Studenter är dock uppfinnelserika och runt om i Sveriges har nya träningsformer utvecklats fram. Hos JUSA i Jönköping använder man sig av appen Strava för att locka till träning och aktivitet.

– Dagen när alla restriktioner kom började vi direkt att fundera på hur vi skulle kunna lösa fortsatt träning, för vi kunde inte ställa in som vi gjorde förut. Vi kollade olika appar och tillsammans med Fredrik Framåt som är föreningsansvarig på Jönköpings studentkår kom vi fram till Strava, säger Paniz Yousefi.

Responsen för tävlingen har varit bra, tre veckor in har de kommit upp i cirka 100 användare.

– Från början tänkte jag att det var bra om vi engagerade oss genom något, men jag trodde inte att alla skulle vara med på det. Jag tror att hela tävlingskonceptet gör att det blir ännu roligare att vara med, och sedan kör vi på olika priser varje vecka.

Yousefi berättar själv att hon tycker det är tråkigt om det inte finns något slutmål, att det måste finnas något att kämpa mot. Skapa engagemang kring digitala tävlingar är svårt men JUSA har kommit fram med bra lösningar för att både finansiera veckopriserna och motivera till deltagandet.

– Vi hjälps åt tillsammans med vår ”head of external” där vi försöker att hitta nya sponsorer varje vecka. Vi har inga stående så det är ett konstant arbete att hitta nya. Det är många som är intresserade och vi har sällan fått ett nej, men vi försöker att hålla oss inom Jönköping. Priserna är varierande, presentkort på ICA, gratis medlemskap, den här veckan är det Nordic Wellness. Oftast är det ett pris som är gott eller härligt att få, säger hon.

Listan över deltagare är lång, här är toppen vecka nummer tre.

Utöver priser försöker de även att lansera nya träningsformer, detta för att locka alla målgrupper inte bara de som springer.

– Man blir mest intresserad av det som är nytt och fräscht, och ju fler som deltar desto mer intresse skapar det hos varandra. Det finns de som inte kan eller vill springa så det vi har gjort är att spela in yoga-pass och snart styrketräningar för att släppa digitalt. Vi försöker hitta träningsformer som är lite annorlunda genom nya idéer som gör den tillgänglig för alla. Det handlar om att det ska kännas kul och man ska inte känna sig nere, säger Yousefi.

”Skapat intresse och samarbete mellan föreningar”

Arbetet med digitala tävlingar har spridit sig mellan förening inom SAIF. För några veckor sedan hade HSIF ett liknande koncept, JUSA har utvecklat fram det som passar dom och även Mälardalen Student Sport IF har hämtat inspiration för att skapa fysisk aktivitet.

– Jag tycker det är jättekul. Desto mer man får ut av en bra idé desto bättre är det. Det finns ingen anledning att hålla på en bra idé och vi i JUSA är alltid öppna för att hjälpa andra skolor med att lansera idéer eller projekt.

Paniz Yousefi, ordförande i JUSA och styrelseledamot i SAIF.

JUSA och deras klubb i Strava har nu blivit den största löparklubben i Jönköping. Paniz hoppas att digitala tävlingar men också samarbeten mellan föreningar fortsätter efter att corona försvunnit. Hon menar att detta kan ha blivit ett litet uppvaknande när det gäller samarbeten.

 – Vi bestämde den här veckan att vi vill fortsätta med det här konceptet hela året ut och sedan arrangera liknande grejer på lov och helger när vi inte har träningar, säger hon och fortsätter:

– Jag hoppas verkligen att samarbeten mellan föreningar fortsätter. Det här har nog blivit lite av ett wake-up-call för olika föreningar, avslutar Paniz Yousefi.

Möjligheterna är enorma och en sak är säker, studentidrottsföreningarna är påhittiga när det kommer till att hitta nya träningsformer!


Fakta:

 * För att delta i deras tävling kan ni gå med via följande länk: https://www.strava.com/clubs/jusa-getjumoving-773079

* Ettan på topplistan varje vecka får välja mellan allt veckan har att erbjuda i prisväg.

* Tre slumpmässigt utvalda deltagare får ett pris för att de deltar

Meny