Möt Jonatan Ståhl som precis landat hemma i Sverige efter att ha deltagit i både Student-VM och VM i skidorientering. Med sig hem har Jonatan ett individuellt silver och ett mix-guld från Student-VM och ett mix-guld från VM. Imponerande minst sagt!

Fotograf: Martin Järg. Student-VM i Schweiz 2024

Jonatan Ståhl satsar på dubbla karriärer, han studerar civilingenjör inom industriell ekonomi vid Umeå universitet samtidigt som han elitsatsar på skidorientering.

Hur kommer det sig att du började med skidorientering?
– Jag sprang mycket orientering när jag var liten och åkte skidor på vintern så drog pappa med mig på några skidorienteringstävlingar för han tyckte det lät intressant. Jag tyckte det var kul så jag började på Mora skidgymnasium på deras skidorienteringslinje. Och på den vägen är det.

Hur är det att kombinera studier och elitsatsning?
– Under vinterhalvåret minskar jag studietakten till 50%, och med stöd från Idrottshögskolan i Umeå får jag en smidig balans mellan studier och idrott. Att balansera och satsa på elitidrott är utmanande i perioder men jag tycker att det fungerar bra och det är skönt att ha något mer att luta sig mot.

För Jonatan har det varit självklart att studera vid sidan av idrotten då det är svårt att leva enbart på idrotten som elitskidorienterare. Upplägget passar Jonatan bra och de är även många i landslaget som både bor och tränar i Umeå, vilket gör att de blivit ett tight team. De är ca 10–12 stycken som skör skidorientering tillsammans.

Hur var det att delta i Student-VM? Och hur påverkade det uppladdningen inför ”riktiga” VM?
– Vi tävlar mestadels i Sverige, Norge och Finland, och ren skidorientering skiljer sig lite när man kommer ner till alperna så det blev en bra uppladdning med Student-VM. Jag har inte varit så mycket i alperna och tävlat så det var lite annorlunda, men framför allt tog jag med mig att formen kändes bra inför VM och att jag kunde prestera på hög höjd.

Det var väldigt bra att få träna på hur det ser ut att orientera på alpsluttningar och inte bara på svenska tall-leder. Sen var det väldigt roliga tävlingar och bra väder så det var kul att vara där!

Fotograf: Martin Järg. Student-VM i Schweiz 2024

I år har skidorientering fått mycket uppmärksamhet och det var första gången någonsin VM sändes live på SVT. Har du känt av press i samband med tävlingarna?
– Just Student-VM handlade mest om att förbereda mig inför VM och känna på höjden och formen. Men under VM blev det lite speciellt för mig då det live-sändes och jag kanske var den svenska herren som hade störst chans till medalj.

Tidigare har jag blivit sporrad av det. Man försöker bara fokusera på vad man ska göra för att prestera så bra som möjligt och sen får man se hur långt det räcker, men ibland är det lättare sagt än gjort

Hur har det varit att vara en del av svenska truppen?
– Det har varit kul och fungerat bra! Det var en mindre trupp på Student-VM och sen reste fem av oss vidare och bodde några dagar tillsammans innan resterande delar av truppen kom ner. Vi var borta länge och bodde länge tillsammans, men det var väldigt kul! Vi känner varandra bra och de flesta av oss tränar tillsammans i Umeå.

Stort grattis till guld och silver i Student-VM och Mix-silver i VM, hur känns det nu i efterhand?
– Det var riktigt kul att ta medalj i Student-VM och att ha med in i nästa mästerskap, men efter VM är det lite blandade känslor. Jag hade gärna haft med mig en individuell medalj hem. Sen var det självklart kul att åka hem med en mix-medalj tillsammans med Magda.

Viktiga framgångsnycklar? Vad motiverar dig?
– Viktigaste som skidorienterare är väl att man ska man åka mycket skidorientering, det skiljer sig lite från vanlig längdskidåkning. Sen handlar det för mig om att se hur bra jag kan bli om jag lägger ner tid och energi på något. Jag vill se hur långt det räcker om jag gör allt jag kan.

Målet var att genomföra VM, vad ser du mest fram emot nu?
– Det känns lite tomt efter ett mästerskap. Nu är det ju två år kvar till nästa VM men nu här närmast är målet att åka till världscupen och ta med en medalj hem.

SAIF önskar Jonatan stort grattis till medaljerna och ett stort lycka till i framtiden!

Fotograf: Martin Järg. Student-VM i Schweiz 2024

 

Vill du veta mer om dubbla karriärer och tävling inom SAIF?
Kontakta tävlingsansvarig adam.stigborn@saif.se
Meny