Under åtta veckor har Jonas Fridell gjort sin praktik på SAIF:s kansli. Det här är andra praktikperioden han gör på förbundet och han säger att det varit två bra perioder. ”Det är väldigt bra att göra praktiken hos er då du får blandningen på ett förbund. Du kan få sitta med något administrativt till att sedan vara involverad i ett projekt. Sedan ställer ni verkligen frågan vad man som praktikant vill göra. Jag kan verkligen rekommendera att arbeta med SAIF”, säger Jonas Fridell.

Jonas Fridell studerar till idrottskonsulent på Bosön och har en bakgrund i Studentidrotten där han sitter i styrelsen för Bosö IF. Första praktiken som Jonas gjorde var före pandemin och även om det har varit en annorlunda andra praktik på distans, så har de två kompletterat varandra bra. Han säger att han nu har lärt sig ännu mer om vad arbetet på ett förbund kan handla om.

– Den har varit lite speciellt med tanke på pandemin och att man har suttit på distans. Det är klart det är skillnad från hur det var innan pandemin men jag tycker ändå att jag har haft tillräckligt med uppgifter att göra. Det som har varit den stora skillnaden är att man inte kunnat bolla på samma sätt, säger Fridell.

Att han redan har gjort en praktik hos SAIF säger han har varit bra, kanske extra nyttigt nu när det har varit ett annorlunda år.

– Första perioden var allt nytt och man hängde mer med för att lära sig hur det fungerar. Nu kände jag mig tryggare vilket gjorde att jag kunde fokusera på arbetsuppgifterna på ett helt annat sätt, säger han.

– Vad har dina huvudsakliga uppgifter varit den här praktikperioden?

– Det har varit uppdatering av föreningsuppgifter på hemsidan, jag hjälpte en förening att uppdatera deras BRP där det var mycket aktiviteter att gå igenom. Jag har även kunnat arbeta med min enkät för mitt examensarbete där det varit mejlkontakter och telefonsamtal. Sen har jag även suttit med IDUS (International Day of University sports) där vi tagit fram en projektidé och sedan kontakt med organisationen Städa Sverige.

Att arbeta på förbund jämfört med att arbeta i en förening kan innebära stora skillnader. Men för den som vill arbeta med idrott tycker Jonas att förbundsnivå är ett bra ställe för sin praktik.

– Det blir en helt annan skillnad på förbundsnivå. Man kan säga mer omfattande än på föreningsnivå. Det blir mycket intryck, att förstå roller på kansliet och hur det fungerar. Hur SAIF arbetar mellan styrelse och kansli har jag fått mycket mer inblick i nu än första perioden. Det har blivit mer av en helhetsbild där jag fått sitta med i olika möten om trygg idrott, andra resor och hur förbundet arbetar.

– Vad var det som gjorde att du ville komma tillbaka för en andra period?

– Den första tycker jag var väldigt bra. Det var ett bra mottagande och jag blev engagerad direkt under första praktikperioden där jag själv var ansvarig för ett projekt då. Jag fick lite mersmak och då kände jag att jag ville titta på möjligheterna att göra en till praktikperiod här.

Arbetsuppgifterna säger han har varit representativt för hur det är att arbeta som föreningskonsulent och när han nu är klar med studierna hoppas Jonas att han kan få fortsätta arbeta med idrott och evenemang.

– Jag är lite intresserad av evenemang. Så det skulle vara kul att arbeta med något av de större evenemangen kanske som ansvarig eller någon typ av projektledare, avslutar Jonas.


Vi på SAIF tackar Jonas för hans tid på förbundet och önskar honom ett stort lycka till i framtiden. Förhoppningsvis korsas våra vägar igen!

Meny