Sture Espwall har varit en del av Sveriges Akademiska Idrottsförbunds styrelse sedan 2011 och under åtta av dem åren hade han förtroende som förbundsordförande. Nu är han dock redo att lämna över taktpinnen till Astrid Wetterström. ”Jag var lite tveksam när jag skulle bli ordförande för jag skulle ersätta en ung och kompetent kvinna. Men nu blir jag istället ersatt av en ung och kompetent kvinna så cirkeln är sluten, säger Sture Espwall.

Sture Espwall har en lång historia inom studentidrotten. Redan på 70-talet var han aktiv som studentidrottare innan han 2011 trädde in i förtroendeuppdrag inom styrelsen.

– 1977 till 1981 var jag i studentidrotten. Jag var med på innebandy och innebandyns första student-SM, fotboll, löpning i form av solastafetten och basket där vi kom tvåa i DM med studentbasketlaget, säger Espwall och fortsätter:

– Men när jag blev tillfrågad om styrelsearbetet trodde jag att det var någon som ringde och skämtade med mig. Jag hade ju inte varit studentidrottare sedan 70-talet men hade kommit tillbaka in i universitetsvärlden 2007 och de sökte någon med mina meriter. När jag insåg att det inte var något skämt så tackade jag också ja. Det har jag aldrig ångrat.

Efter sina många år i SAIF berättar han att han kan se likheter och skillnader i studentidrotten, mycket tack vare det hårda arbete som lagts ned.

– När jag kom in i Studentidrotten var jag intresserad av några särskilda frågor. Till exempel elitidrott och studier, där det då inte fanns någon bra modell. Men nu känner jag att vi har arbetat fram en svensk modell där det delvis är SAIFs förtjänst. Det är en fråga som vi tog tag i och drev målmedvetet. Först från liten förståelse till att få med allt fler specialförbund. Vi kan nu ge studenter som är elitidrottare möjligheten att kombinera det här.

Trots att han nu tar ett kliv bort från studentidrotten, så blir det tydligt att det är något som Sture brinner lite extra för.

– Jag tycker fortfarande att Studentidrott är idrott när den är som bäst med möjligheten att idrotta på egna villkor och nivåer. Studentidrotten har också alltid varit öppen för nya företeelser där det på 70-talet var innebandy. Vi har alltid varit ”early actors”, för det bygger på vad studenterna och föreningarna vill samtidigt som det ger möjligheten att utöva idrotten på sin nivå.

Om du minns tillbaka på din tid i SAIF som helhet, vad är ditt varmaste minne?

– Det finns mycket. När vi fyllde 100 år så hade vi en mottagning med middag och lät även de internationella vännerna komma på besök för att uppvakta. Både Ryssland och Kina skickade delegationer. Rysslands nuvarande idrottsminister var då en del av deras studentidrott och åkte till Umeå med vackra konstglas. Det var festligt att de visade att de är så medvetna om oss. Sen att vi varit arrangör av flera större arrangemang och att vi har utökat vårt deltagande i studentidrottstävlingar internationellt. Vi har även stått som värd internationellt i badminton, amerikansk fotboll, ridsport, triathlon och rodd, säger Sture och fortsätter:

– Sen inte minst att vi alltid haft ett fungerande kansli, tagit vårt ansvar i riksidrottsförbundet och visat att vi brytt oss om gemensamma frågor. Till exempel om LOK-stöd där vi hittat lösningar som gynnar hela Sveriges idrott.

Vad kommer du sakna mest med styrelsearbetet?

– Teamworken som har varit inom styrelsen. Det har alltid varit spännande diskussioner, vi har tyckt olika många gånger men vi har haft konsensus i slutändan. Jag var med och flyttade kansliet från Uppsala till Stockholm, så det har varit en del stora beslut som vi har tagit. Men jag tycker att vi har haft högt i tak, ett bra bemötande inom styrelsen och många med olika kompetenser.

”Bra tajming att växla över”

Efter årets förbundsårsmöte var det många nya personer som röstades in i styrelsen. En ny ordförande, nya ledamöter och en helt ny valberedning. Sture ser det som bra tajmning att lämna över klubban i samband med den nya strategin och tror samtidigt att den kommer bli viktigt i vägen framåt.

– Jag ser positivt på studentidrottens framtid. Jag tror att det kommer vara bra att ha strategin att luta sig tillbaka på och vartannat år kan man sedan göra justeringar. Vi lever i en föränderlig värld där man snabbt kan styra skutan åt ett annat håll om det behövs. Vi har även en utveckling där fler studerar och ges möjligheten till det så målgruppen är ganska stabil.

Din framtid då, hur ser den ut?

– Just nu har jag inte några uppdrag inom idrotten. Däremot är jag engagerad i en konstförening och jag kommer att ha ett förordnande som prefekt  vid Mittuniversitetet till halvåret 2022. Sedan blir det pension efter många yrkesverksamma år och jag tycker att det ska bli väldigt skönt. Även om det är kul att jobba ska det också bli kul att fokusera på andra saker som jakt och konst, säger Espwall.

Men den tidigare ordföranden stänger inte några dörrar för studentidrotten och kan se sig själv aktiv under någon tävling. Där han har en liten dröm.

– Jag kommer följa studentidrotten både i Sverige med frågorna om strategi och förflyttningar. Men även internationella tävlingar där några förhoppningsvis kan läggas i Sverige, vi har ju en liten dröm om att vara värd för en vinteruniversiad. Om det skulle en bli en universiad i Östersund eller i Åre skulle jag kunna vara med på ett hörn, avslutar Sture Espwall.


Stort tack för ditt arbete och engagemang genom åren, Sture!

Meny