Internationella kommittén inom SAIF har som uppdrag att stärka och utveckla förbundets internationella arbete. Men vad innebär det, egentligen? Och vad har man åstadkommit hittills? Kommitténs ordförande Lovisa Broms reder ut begreppen.

Internationella kommittén, IK består idag av fem ledamöter –  tre förtroendevalda och två representanter från kansliet. Alla med intresse och erfarenhet av ideellt arbete med internationell prägel, särskilt inom idrottsrörelsen.
– Tack vare vår samlade kompetens kan vi fokusera på ett specifikt verksamhetsområde  och avlasta styrelsen genom att förbereda och hantera frågor som rör SAIF:s engagemang inom den globala studentidrotten, säger Lovisa Broms. Vi kan även bistå och ge råd samt stötta kansliet inför internationella arrangemang och liknande.

Drivande inom internationella organisationer
IK har en central roll att forma förbundets internationella engagemang och samarbeten, till exempel via medlemskap i Fédération Internationale du Sport Universitaire, FISU samt European University Sports Association, EUSA.
– Vår representation är viktig i sig, men vi vill i högsta grad vara aktiva och har genom åren framgångsrikt drivit frågor inom såväl jämställdhet och inkludering som möjlighet till dubbla karriärer, säger Lovisa Broms. Vi har också lyckats med att utöka FISU:s tävlingskalender med både innebandy och orientering.

Att genom representation få möjlighet att sprida svensk idrotts värderingar är en prioriterad målsättning för IK, men ett internationellt engagemang gagnar även den inhemska verksamheten.

Det ger oss ökad erfarenhet, vi vidgar vårt nätverk, vi kan ha bättre koll på trender och strömningar och det stärker SAIF:s varumärke. Sammantaget skapar detta större möjligheter för oss att få arrangera stora evenemang i Sverige där 2026 års student-VM i Cheerleading i Göteborg och FISU Forum i Östersund är tydliga exempel.

IK:s arbete bidrar dessutom till att positionera SAIF som en plattform för ledarutveckling med stark förankring i svensk värdegrund.
– Att få representera svensk idrott och Sverige inom internationell idrottspolitik är en unik erfarenhet som jag och säkert flera med mig, haft stor nytta av i flera andra sammanhang, säger Lovisa Broms.

Med fokus på folkhälsa
Men SAIF:s roll och IK:s arbete internationellt, handlar om så mycket mer än tävlingsidrott och politik.
– Ytterst är det förstås en fråga om folkhälsan, om att få fler studenter att röra på sig och här kan vi bland annat genom att stötta FISU:s Healthy Campus-program vara med och påverka, säger Lovisa Broms och nämner bland annat Umeå Universitet och deras platinum-certifiering inom just Healthy Campus som en förebild för hur svenska lärosäten kan skapa en hälsosam och utvecklande miljö för studenter och anställda.*

Universiad i Sverige – en målsättning
Representation är med andra ord viktigt för IK och SAIF, men deltagande på stora internationella evenemang har också hög prioritet, både vad gäller tävlande och delegationsledare.
– På Universiaden i Turin i vintras hade vi den största truppen på länge och vi kommer att vara väl representerade även i på sommarens Universiad som genomförs på ett flertal orter i Tyskland, säger Lovisa Broms som dessutom hoppas på att Sverige ska stå som värd någon gång i framtiden.

Övriga ledamöter i IK är Christopher Svensson, Erik Björkman, Anette Löhnn och Adam Stigborn. För mer info

Toppbild: Lovisa Broms i talarstolen under sommarens Universiad i Turin.

Vill du veta mer om Internationella kommitténs arbete?
Kontakta lovisa.broms@saif.se

*Läs mer om certifieringen

Meny