Lördagen den 8 februari träffades ledare från AC Studenterna, Pekings Akademiska Friluftsförening och Campushallen i Linköping för att utvecklas som ledare och lära av varandra. En givande dag med samtal kring hur trösklar sänks för nya studenter att komma igång med träning och hur ledare kan skapa delaktighet och inkludering. Ta del av givande tankar och idéer från dagen nedan.

Att underlätta ledarskap
Under utbildningen diskuterades varje förenings värdegrund och vad som krävs för att ”jag som ledare” ska kunna göra ett bra jobb. I AC Studenterna, som driver ett dam- och ett herrlag i fotboll, införde man förra året delat ledarskap. Då känns uppdraget lättare och det blir mindre sårbart om en ledare har en tenta, gör praktik eller skriver exjobb under ett par veckor.  Tvätt av matchkläder löser man genom att spelare i laget turas om att ta hem väskan och tvätta allas kläder till nästa match.

Utbildningen gav en bra grund för att vara ledare inom studentidrotten. Vi kommer nog att försöka skicka en ledare för dam- respektive herrlaget varje år.

– Sandra, Fredrik och Niklas som är ledare i AC Studenterna.

Att börja rätt
Inom studentidrotten finns mer än 1 500 ledare som varje vecka håller i träningar, pass och aktiviteter i någon av Sveriges Akademiska Idrottsförbunds 100 föreningar. Att vara ledare för sina kompisar och för jämnåriga och ibland äldre kräver både mod och engagemang. För Pekings Akademiska Friluftsförening som arrangerar friluftsaktiviteter så som vandringar, paddlingar och hajker kändes delen om att starta aktiviteten på ett bra sätt viktig.

Det är ofta olika medlemmar som kommer till turerna och det är skönt om alla snabbt lär sig namnet på dem som ska vara med under dagen eller helgen. Det kan också vara en isbrytare att snabbt komma igång och prata med varandra,

säger Fredrik och Klara från PAFF.


En enkel namnlek som inte kräver någon utrustning är när alla deltagare får ställa sig i ring. Första personen säger sitt namn och ett djur som börjar på samma bokstav som namnet, ex. Anna och antilop. Deltagare två upprepar första personens namn och djur och säger sitt eget namn och djur, ex. Manne och myra. Så fortsätter personerna i ringen att upprepa alla föregående personers namn och djur till de kommer till sitt eget namn och lägger till ett djur. Svårast blir så klart för den som står sist men då får vi hoppas att resten av gruppen hjälper till.

Bollsport på olika nivå med jämna lag
På Campushallen leder Arin basket och Nazar fotboll och där ha man delat upp sina bollsporter i nybörjare, medel och avancerat för att det ska bli roligare för alla att spela. På nybörjarpassen ligger fokus på att lära sig grunder och regler och på avancerat riktar passet sig till dem som spelat tidigare. På medel är alla välkomna. Eftersom det är drop-in-träning behöver ledaren varje gång dela in i lag. Ett tips är att alla får kasta in en sko/klubba i ringen och så delar ledarna upp varje sko/klubba i två lag. Ett annat sätt är att under uppvärmningen dela ut västar till halva gruppen och då kan man som ledare mer styra vilka som kommer att spela ihop.

Grundutbildning för tränare genomförs i hela Sverige – hitta en utbildning nära dig
Grundutbildning för tränare genomförs i varje distriktsidrottsförbund flera gånger varje år och här kan du hitta en utbildning nära dig. Utbildningen består av en introkväll, egenstudier på webben och en avslutande utbildningsdag. I utbildningen ingår även att varje deltagare gör en praktiskt uppgift i sin egen förening.

Sveriges Akademiska Idrottsförbund rekommenderar alla studentidrottsföreningar att erbjuda sina ledare att först gå Introutbildning för tränare (renodlad webbutbildning) och för dem som vill lära lite mer Grundutbildning för tränare.

Information om introutbildning för tränare hittar du här.
Läs mer om Grundutbildning för tränare här.

Genom att erbjuda ledarutbildningar inom studentidrotten stärker vi ledarskapet inom vår idrott. Det blir roligare både att vara ledare och att delta i aktiviteter och träningar!

säger Cecilia Olsson, utbildningsansvarig på Sveriges Akademiska Idrottsförbund

Tack till Framåtfonden
Utbildningshelgen i Linköping kunde genomföras tack vare att Sveriges Akademiska Idrottsförbund fått projektstöd från Framåtfonden för projektet ”En knuff för rörelse”. En del av projektet var att testa om Grundutbildning för tränare passar ledare inom studentidrotten. Deltagarna på pilotutbildningen var rörande överens om att både formen med inläsning på webben och två träffar var ett bra upplägg och väldigt användbart inom studentidrotten. Tack vare projektstödet blev utbildningen denna gång helt gratis vilket var en förutsättning för en av föreningarna.

Meny