Under helgen gick startskottet för Halmstad studentidrottsförenings initiativ ”7 days of moHHvment” Där de under en veckas tid fram till 30/10 uppmanar alla att röra på sig och samtidigt bidra till hjärt-lungfonden.

Att idrotta och röra på sig i coronatider kan vara en utmaning, speciellt med restriktioner på hur många som kan delta i aktiviteter samtidigt. I Halmstad har man lyckats skapa engagemang både fysiskt och digitalt där HSIF tillsammans med andra studentföreningar på sitt lärosäte och hjärt-lungfonden tagit fram rörelseveckan.

– I vanliga fall brukar vi ha en löptävling som heter Ett lopp för livet. Men i år är vi begränsade och kände samtidigt att vi vill nå tilll folk som inte bara springer. Många gånger när man har löplopp vänder man sig till redan fysiskt aktiva, men nu vill vi även nå de som inte rör sig lika ofta. Därför tog vi en vecka där vi försöker uppmuntra till så många som möjligt till rörelse, säger Therese Wahlström, ordförande i HSIF och fortsätter:

– Vi i studentidrottsföreningen, Halmstad studentkår, Eureka, och Karriär är det som gjort den här veckan möjlig. Det är jätteroligt att vi kan skapa något tillsammans där lärosätet försökt få föreningar att samarbeta och ta nytta av varandra. Det är väldigt roligt att lära känna studenter från andra föreningar.

Fokus på blandad träning

Varje månad har föreningen stående aktiviteter. I vanliga fall står fotboll, innebandy, basket och volleyboll på schemat. Men för den här veckan har de utökat sitt träningsprogram.

– För att passa alla har vi lagt till trappträning, löpning , intervallpass och workout utanför idrottshallen här i Halmstad. Men vi har även lite andra aktiviteter så som spökvandring arrangerat av studenthälsan. Vi vill sprida enkelheten i att träna. Alla kan bidra lite och det kan vara stegräknartävling eller ett pass på din arbetsplats, säger Wahlström.

För att göra träningen lättillgänglig och säker i pandemitider använder de sig av appen Strava.

– Hela veckan handlar om att göra det enkelt för folk att röra sig. Därför har vi fyllt på med aktiviteter men också lagt in träningen i appen. Genom att registrera sin träning kan man ha ett litet mål och sporra varandra även om man är på olika platser. Nu när vi har distansundervisning och många arbetar hemifrån kan man ändå hjälpa varandra.

Föreningen har även skickat ut en liten utmaning i syfte att bidra till något bra.

– Vi har skapat en liten utmaning där man väljer valfri övning, gör tio repetitioner och sedan skänker tio koronor till hjärt-lungfonden. Det här går att göra oavsett om man sitter på kontor eller är ute i rörelse, säger hon.

Trots att de riktade in sig på studenter först har engagemang spridit sig till andra målgrupper.

– Vi ser gärna att andra också är med. Hittills har de spridit sig till lärare, personal på lärosätet, familj och andra. Det är bara kul med ju fler som kan vara med och bidra.

7 days of moHHvment sträcker sig till fredag vecka 44 och förhoppningen är nu att det här växer.

– Det är ett fint samarbete där vi går ihop för både rörelse och välgörenhet där förhoppningen är att vi ska utvecklas det här.

Om du fick skicka en hälsning till övriga studentidrotten, vad skulle det då vara?

– Gå med i eventet och hjälpa till att sprida inspiration till varandra för att komma ut och röra på sig mer, avslutar Wahlström.

Klicka här för att komma till deras klubb i STRAVA

Läs mer om eventet på deras Facebook-sida

Meny