Med pandemin har möjligheten till att träffa varandra och träna tillsammans förändrats. Det är en påfrestande situation för hela samhället och inom Studentidrotten har vikten av föreningsliv och fysisk aktivitet under studietiden blivit tydlig. ”Man blir ledsen när folk säger att de tappar rutiner, känner sig ensamma och verkligen saknar alla aktiviteter”, säger Therese Wahlström, föreningsutvecklare i Halmstad Studentidrottsförening.

I drygt ett år har vi levt med restriktioner som en konsekvens av covid-19. Verksamheter har ställts om och anpassningar har genomförts både på förbundsnivå och bland föreningar. Studentidrottsrörelsen, med föreningar och medlemmarna, har varit uppfinnelserika. Digitala tävlingar, träningspass och andra projekt har skapats för att fortsatt hålla studenterna i rörelse. Många har även flyttat träningen och aktiviteterna utomhus. Gustav Romert, ny vice ordförande på Handels IF berättar att de har kunnat träffas ute de senaste veckorna.

– Vi har kunnat samla våra medlemmar för att åka skridskor och spela lite hockey i en tjärn som frös här i Göteborg. Det är helt fantastiskt att kunna göra något sådant och träffas på ett corona-anpassat sätt.

Efter att ha haft en pausad verksamhet sedan i november har Handels IF nu kunnat träffas två helger i rad och anordnat aktiviteter utomhus. Målet och förhoppningen är att kunna fortsätta så. Det är ett sätt att hålla igång medlemmarna och föreningen, om än på ett annat sätt än förut.

– Ikväll (onsdag) har vi premiär för att träna tillsammans igen. I vanliga fall kör vi något som heter Handelsjoggen som är löpträning för alla i kåren. Den har varit på paus men nu har vi löst det med att ha flera smågrupper om 5-6 personer utomhus, säger Romert.

Men trots att möjligheten till fysisk aktivitet finns, är det svårt att ersätta den sociala samvaro som föreningslivet erbjuder. Gustav berättar att föreningslivet är en viktig del för honom i vardagen.

– De månaderna som jag har varit med i föreningen har det dels blivit en bra rutin av att komma iväg och träna, speciellt när det är med polare. Men det har även varit jätteskönt med ett naturligt break i vardagen. Under pandemin är det lätt att sitta hemma framför datorn eller i biblioteket i tolv timmar för att sedan gå hem och sova. Att ha två kvällar i veckan med planerad aktivitet har var superviktigt för mig. En av anledningarna till att jag sökte mig till styrelsen är också för att det finns en god känsla där alla är peppade, glada och schyssta, säger han.

Påverkar den här situationen studierna på något vis?

– Det skulle jag ändå säga. Jag känner ganska snabbt att jag blir seg och att fokuset brister ganska fort när man inte tränat på någon vecka. Personligen har jag försökt att springa då jag älskar det, säger Romert.

Therese Wahlström, föreningsutvecklare hos HSIF, vittnar också om att situationen är tydligt påfrestande för studenterna och deras studier.

– Jag hör från många att de saknar idrotten väldigt mycket. För många är det genom studentidrotten man umgås, så många känner sig väldigt ”lost” och ensamma. Det finns inga tider riktigt att anpassa sig eller förhålla sig till. Det är bara plugga och kolla föreläsningar med lite deadlines här och där. Många säger till exempel att de saknar att träffas varje måndag för innebandy, säger hon.

Det både Romert och Wahlström säger visar hur viktig fysisk aktivitet är under dessa pandemitider, men studentidrotten har även en viktig funktion och betydelse för studenters välmående i stort.

– Jag älskar idrott mer än något annat, och i alla former. Det är ett så fint sätt att lära känna likasinnade och härliga människor som man kommer nära tack vare av studentidrotten. Jag tycker det är helt magiskt att man kan komma och lira innebandy, fotboll eller volleyboll tillsammans med vänner och lär känna folk. Det blir lite som truppen eller laget, och det är en speciellt känsla. Annars är det nog vanligt att många mister lagsporten efter 20 om man inte satsar. Jag själv, och många jag pratat med som är vana att träna i lag, saknade det men får nu samma gemenskap genom föreningen.

Men det är inte bara gemenskapen som gör studentidrotten betydelsefull. Att föreningsliv och träning hjälper till i studierna har blivit väldigt tydligt.

– Jag själv upplever det jättestarkt som student, och vet att många andra som vänt sig till mig, att man har tentaångest och pluggångest där träningen blir en sorts tillflykt. Det bästa man kan göra när det går tungt är att ta en paus, Studentidrotten får folk att ta tid till att träna. Nu är det ju kanske som viktigast när man bara är hemma. Men folk tappar suget när det inte finns aktiviteter tillsammans. Då märker man hur viktigt föreningslivet är för att uppmuntra till träning.

– Vad är de största fördelarna att ingå i en förening men också vår rörelse?

– Gemenskapen och att man kan träna tillsammans och utvecklas med sin träning så att man pushar varandra. Man blir gladare och man mår bättre samtidigt som man får gemenskapen, avslutar Wahlström.

Meny