För knappt 2 år sedan började Johanna Wilhelmsson att engagera sig inom studentidrotten. Hon har varit ambassadör för SAIF och deltar just nu på FISU:s program Volunteer Leaders Academy (FVLA). Idag är Johanna studentambassadör för studentidrottens internationella organ FISU och en stark röst för jämställdhet och ungas perspektiv inom idrotten. Dessutom ansökte hon nyligen till FISU:s studentkommitté. Johanna är en kraft att räkna med inom studentidrotten. Här berättar Johanna om sina tankar om FVLA och ger tips till den som är intresserad av programmet.

FISU World Forum, studentambassadör för SAIF, studentambassadör för FISU och nu senast har du sökt till FISU:s studentkommitté. Berätta om din väg inom Studentidrotten?
– Allt började med FISU World Forum i Costa Rica 2022. Det var mitt första uppdrag för studentidrotten.

Foto: FilipMedia

Jag kände ingen, hade inget nätverk och förstod inte hur stor studentidrotten var.

FISU World Forum var en riktigt bra genomkörare kring hur studentidrotten fungerar och under veckan jag var där fick jag bästa möjliga grund att stå på. När jag kom tillbaka till Sverige var jag väldigt inspirerad och ville fortsätta engagera mig. Jag sökte rollen som studentambassadör för SAIF. Jag öste på och lärde mig massor under tiden som ambassadör för SAIF och jag tyckte det var jättekul att vara ambassadör i Sverige.

Hur hittade du FISU World Forum?
–  Jag har under många år varit aktiv inom orienteringsförbundet där jag gjorde lite av varje. Jag hade precis avslutat mitt engagemang där och letade efter ett nytt hjärteprojekt inom idrotten. I samband med detta började jag plugga på Linköpings universitet och fick upp ögonen för hur fantastiskt studentlivet och studentengagemang är! Jag deltog i programmet Eldsjäl. Via Eldsjäl fick jag den första kontakten med SAIF:s dåvarande generalsekreterare. Jag upptäckte tidigt att SAIF är ett ungt och piggt idrottsförbund med mycket energi och driv vilket är väldigt viktigt för mig. Jag minns faktiskt inte exakt hur jag hittade till just FISU World Forum. Men det var under tiden som jag hade kontakt med SAIF och jag minns att FISU World Forum tilltalade mig mycket på grund av att det samlar människor i min egen ålder.

Jag kände mig verkligen välkommen inom SAIF från första stund och det var nog därför jag blev kvar och engagerade mig som studentambassadör för SAIF efter att jag hade varit på FISU World Forum.

 Berätta om FISU Volunteer Leaders Academy (FVLA)?
– FVLA-programmet upptäckte jag under FISU World Forum. Jag hörde talas om det och fick med mig ett gäng kompisar hem som hade erfarenhet av programmet och de rekommenderade mig att ta chansen. Eftersom FISU World Forum var så bra så kände jag att jag ville göra mer av det.

FVLA är uppdelat i två delar. Den första delen är en dag som hålls i juni och när jag gick programmet hölls det på midsommarafton faktiskt. Del två består av tre dagar som hålls i början av september.

FVLA är startskottet för FISU:s ambassadör-år.

Den första delen av FVLA som hålls i juni syftar till att vi deltagare ska lära känna varandra.

Den andra delen i september handlar till ungefär 50% inspiration och 50% matnyttigt. Tidigare ambassadörer deltar och berättar om den resa de gjort, mediateamet går igenom hur den grafiska profilen ska användas och det är en hel del projektinspiration som lyfts.

Färdplanen ser likadan ut för alla med samma hållpunkter men vi jobbar individuellt också och då kan insatserna se lite olika ut från person till person. Man kan vara olika mycket inblandade i sitt nationella förbund till exempel. Jag sitter med i mediateamet för FISU:s ambassadörsprogram. Vi är 13 personer i denna grupp som jobbar mycket med fokus på all media som rör ambassadörerna. De vill att vi ska lära oss alla delar av programmet, därför sitter vi och har hand om vår egen media runt själva ambassadörsprogrammet, som exempel hjälpte vi en person från Uganda som ville ha hjälp med en grafisk poster.

Jag är jättenöjd med teamet och hela upplevelsen och tycker det är jättekul att jobba nära FISU som organisation.

Tips om man är intresserad av att söka till FISU Volunteer Leaders Academy?
– Först och främst gör man en intresseanmälan till SAIF. Då mailar man tävlingsansvarig adam.stigborn@saif.se och anmäler sitt intresse helt enkelt. Om man blir utvald är nästa steg att SAIF nominerar personen som ambassadör. Man blir alltså nominerad till FISU av sitt nationella förbund. För att bli fullvärdig måste man sedan gå utbildningen i juni, sedan påbörjas ambassadörsprogrammet ”på riktigt” i september.

Mitt tips till den som är intresserad är att söka! Det är verkligen jätteroligt.

Är du intresserad av idrott och framför allt intresserad av att bredda perspektiven så är en ansökan till FVLA given!

Det kan kännas nervöst och som ett stort steg men alla som går programmet har olika bakgrund, ambitionsnivå och kunskap. Det kan också vara bra att redan innan ha en idé om vad för projekt man skulle vilja driva för det ligger väldigt mycket fokus på det, så om man är intresserad av att söka kan det vara bra att börja fundera redan nu!

Till den som blir antagen vill jag tipsa om att ta vara på allt! Chanserna man får på FVLA är verkligen once in a lifetime. När i livet får man annars chans att diskutera idrott i ett rum med en person från Argentina, en från Egypten, en från Turkiet och en från Filippinerna? Vi alla har så otroligt mycket att lära av varandra så se till att prata med alla, anteckna och ställ frågor.

Det viktigaste av allt är att vara öppensinnad och nyfiken, och är man det, då får man verkligen vänner för livet!

De som är intresserade och har frågor om programmet är välkomna att kontakta mig på johanna.wilhelmsson@saif.se

FISU är det internationella studentidrottsförbundet och i princip så högt man kan nå inom studentidrotten. Vart siktar du?
– Min dröm är att jobba strategiskt med idrott och jag vill nå så högt som möjligt inom denna värld. Målet är helt enkelt att inte behöva jobba som civilingenjör utan jag vill jobba med idrott! Det har varit en dröm länge och det känns jättekul att jag redan kommit en bit på vägen.

Vad ger ditt engagemang dig som person?
– Det är världens roligaste jobb, man får träffa så mycket härliga människor och ha kul medan man jobbar. Man får prova på så mycket roliga grejer man inte hade fått göra annars. Under International Day of University Sport (IDUS) var jag med på en latin dance class online som ett gäng i Costa Rica arrangerade. Det var personer från hela världen som deltog, de från Costa Rica, jag från Sverige, en från Uganda och en från Bahamas.

Vi har verkligen kul ihop och det är ett privilegium att få umgås med folk från hela världen. Jag har i princip en kompis i varje land. Det gör livet väldigt mycket rikare och roligare.

Samtidigt får man perspektiv på sin egen tillvaro och på livet och man blir tacksam för det man har.

Hur ser dina framtidsplaner ut och vad vill du åstadkomma?
– Här närmast hoppas jag få med mig ett jättebra år som ambassadör för FISU. Sedan hoppas jag kunna fortsätta som ambassadör ett år till. Nu när jag väl tagit mig in hos FISU skulle det vara kul att få vara kvar. Jag kommer fortsätta slita på för att göra mitt bästa och förhoppningsvis gör jag ett gott intryck med mitt arbete och engagemang. En av aspekterna som lockar mig med att vara fortsatt engagerad inom FISU är att de finns möjlighet att arbeta med en rad olika idrotter och det tycker jag som allätare inom idrotten är riktigt kul!

Efter att man varit ambassadör kan man bli team leader och det finns givetvis på min agenda framåt!

SAIF önskar Johanna all lycka till i framtiden och vi ser fram emot att se vart ditt enorma engagemang och hårda arbete tar dig.

Foto: FilipMedia

Information om FISU Volunteer Leaders Academy

  • Vad: FISU Volunteer Leaders Academy (FVLA) är ett unikt utbildningsevenemang. Det är utformat för att ge nya ledare en mängd olika föreläsningar och seminarier om internationell universitetsidrott och hur man sedan tillämpar kunskapen på nationella eller internationella studentidrottsförbund. Programmet pågår under läsåret 2024/2025.
  • Datum: 24 juni (introduktion) samt 13–14 september (huvudsammankomst)
  • Var: Samtliga träffar sker online
  • Deadline för intresseanmälan: 31/3
  • Ansökan: Skickas via mail till adam.stigborn@saif.se
  • Kravlista: Programmet är för studenter mellan 18–25 år. Du behöver vara svensk medborgare och antagen på ett universitet eller högskola. Programmet hålls på engelska, goda engelskkunskaper är därför ett krav.
  • Vid frågor: Kontakta Adam eller Johanna
Är du intresserad av FVLA? Kontakta adam.stigborn@saif.se
Meny