Akademiska Spelen logotyp

I föregående nyhetsbrev från studentidrotten presenterades projektgruppen för Akademiska Spelen. För oss med bra men kort minne följer här en översikt över projektgruppen som består av Simon Andersson, Anton Andersson, Jonathan Axelsson, Eddie Mårtensson och Jakob Wennerbäck. Just nu jobbar den nyligen sammansatt projektgruppen för fullt med att färdigställa tidernas första Akademiska Spel! Till sin hjälp har de SAIF och ett gäng organisationer i Göteborg.

Nedan följer en intervju med Linnea Asservik, föreningsutvecklare på SAIF som berättar lite mer om Akademiska Spelen och vad vi har att se fram emot till hösten.

Berätta Linnea, vad är Akademiska Spelen?
– Akademiska Spelen är ett sprillans nytt multisportevenemang som går av stapeln 22 – 24 september i Göteborg! Det är ett evenemang för studenter runt om i hela Sverige som kommer att återkomma årligen. Exempel på idrottsgrenar i årets upplaga är bland annat segling, styrkelyft, klättring, löpning, dans, orientering och golf.

Linnea drar paralleller till Studentiaden för att förklara konceptet;
– Många av oss har saknat Studentiaden som tyvärr blivit inställd ett par år på grund av pandemin. Akademiska Spelen har ett liknade upplägg, fast nu satsar vi ännu lite större!

Förutom själva tävlingarna kommer Akademiska Spelen vara ett stort event för alla studenter, tävlande som icke tävlande. Det kommer bland annat hållas en invignings- och avslutningsceremoni samt olika typer av events runtomkring. Förhoppningen är att det ska finnas något för alla.

Varför Göteborg?
Förutom att Göteborg påstås vara Sveriges framsida (om vi frågar göteborgaren Linnea alltså), så var det i Göteborg som idén om Akademiska Spelen föddes. Linnea berättar att initiativet har drivits fram i samarbete med ett flertal organisationer i staden. Dessutom är Göteborg en stor studentidrottsstad som lämpar sig väl för detta evenemang.

Vilka kan anmäla sig och vara med och tävla?
– Alla studenter kan anmäla sig och vara med och tävla! Håll utkik i våra kanaler där ni snart kommer att hitta en inbjudan till att delta som idrottare. Förutom att följa SAIF i våra kanaler finns även en ny Instagram @akademiskaspelen. Här får ni senaste nytt om Akademiska Spelen och nya idrotter som spikas och läggs till allt eftersom.

Vad kan vi förvänta oss som tävlande och publik?
– Ett väldigt roligt event där det kommer finnas en bredd av aktiviteter. Även om du inte är med och idrottar kan du vara med på andra saker runtomkring, heja på dina kompisar och utöka ditt nätverk.

Du arbetar som föreningskonsulent på SAIF. Vad är SAIF:s roll i Akademiska Spelen?
– Vi på SAIF vill kicka igång roliga evenemang igen efter pandemin där studentidrottare ges chans att träffas, glädjas och tävla oavsett ambitionsnivå. Vi vill uppmärksamma studentidrotten och visa hur kul det är att vara med hos oss. Målet är att visa att studentidrott är allt från bredden i vardagsträning och rörelse till elitsatsning på världsnivå.

En del av vår värdegrund som alltid finns med i allt vi gör på SAIF är utgångspunkten att rörelse genererar glädje, är hälsofrämjande och bidrar till välbefinnande, vilket forskning visat även har positiv inverkan på studieresultaten.

Innan vi avslutar intervjun vill Linnea passa på att lyfta att det finns möjlighet för de som vill att engagera sig i Akademiska Spelen.

– Vi vill gärna ha engagemang och behöver hjälp att driva detta framåt. Den som vill kan engagera sig i både stort och smått.


Som exempel på saker att göra nämner Linnea bland annat att fotografera, hjälpa till med hemsida och att vara funktionär på plats vid eventet.

Kontakta gärna Linnea om ni vill vara med och engagera er på linnea.asservik@saif.se

 

Meny