Emma är 23-åringen från Nederländerna som är JUSA:s (Jönköping University Sport Association) ordförande. Hon pluggar en master i Global Management på Business högskolan i Jönköping. Sedan tidigare har hon en kandidat från Nederländerna inom logistik och ledning. Emmas resa in i Studentidrotten började för 1,5 år sedan under insparksdagarna när hon fick höra om studentidrottsföreningen JUSA. För henne var det en självklarhet att gå dit och testa på då hon alltid brunnit för föreningslivet och själv varit engagerad i ett flertal föreningar hemma i Nederländerna. Hon valde att testa innebandy som för henne var en helt ny sport.

Att delta på JUSA:s innebandy är det bästa beslutet jag tagit, det har gett mig vänner för livet!

Emma berättar om hur både hon och medlemmarna värderar JUSA:s träningspass högt. Hon pratar varmt om det fina i att genom lagsport återigen känna den gemenskap många känt som yngre idrottsutövare i diverse föreningar.

Det är många som saknat känslan av att tillhöra ett lag och ett team i bredare bemärkelse.

Samtidigt nämner Emma hur sporten har en stor betydelse för deras utbytesstudenter och hur sporten gör det lätt att umgås.

Emma som tagit steget från aktiv medlem till ordförande berättar att JUSA:s aktiviteter gett henne mycket, inte minst nya vänner som i sin tur gett henne mer insikt i föreningen och vad den faktiskt erbjuder.

Jag kände att oj här vill jag vara med, så jag frågade dåvarande ordförande om tips för att kunna göra det han gjorde. Eftersom detta är mitt sista år som student vill jag maxa och ta vara på alla fina möjligheter och ”go out with a bang!

Berätta om JUSA och vad föreningen erbjuder?

– Idag erbjuder vi våra cirka 500 medlemmar möjligheten att tillsammans med 20 coacher idrotta alla dagar i veckan. Vårt mål är att det alltid ska finnas något för alla. Om något pass saknar halltid ställer vi inte in, vi ställer om och är utomhus eller nyttjar vårt samarbete med Jönköpings trampolinpark i stället. Allt för att medlemmarna alltid ska känna sig välkomna oavsett dag i veckan.

Vidare berättar Emma hur schemat framåt är fullspäckat och hur de bjudit in flera andra universitet och högskolor på matcher under senaste veckorna. Hon berättar att JUSA:s deltagande under Studentidrottsforum resulterat i flera kontakter med andra föreningar. De har efter Studentidrottsforum skickat ut förfrågningar till flera föreningar om att komma över och möta JUSA:s lag i diverse matcher, något som varit uppskattat.

Det ger otroligt mycket att få det personliga mötet med andra föreningar som vi fick under Studentidrottsforum. Vi såg möjligheter kring hur vi kan hjälpa varandra på olika sätt. Det har även gjort det lättare att så här i efterhand återuppta kontakten med andra föreningar.

Hur gick det med ert initiativ att bjuda in föreningar att komma till Jönköping?
Det har gått bra och det har varit jättekul! En av föreningarna som tackat ja till vår inbjudan är KTH. De kom över och spelade både dam- och herrmatch i basket. Sedan stannade de och vi avslutade kvällen med gemensam mat, spel och VM-häng.

JUSA har förmånen att ha tillgång till en stor arena som nästan alltid är tillgänglig för dem att nyttja. Detta är något som underlättat bland annat denna typ av initiativ. Emma berättar vidare om betydelsen av dessa träffar och att det ger både föreningarna och studenterna väldigt mycket då de haft otroligt roligt tillsammans.

Har du några tips till andra föreningar som vill anordna något likande?
Mitt främsta tips till andra föreningar som vill arrangera något liknande eller skapa ett samarbete är att vara rak och tydlig. Ta fram en tydlig plan för vad ni vill åstadkomma. Presentera ert erbjudande och hur ett upplägg skulle kunna se ut, och ge förslag på datum. Vi har märkt att det är så mycket lättare att få kontakt och få dessa samarbeten att faktiskt bli av när man har en tydlig plan.

Hos alla föreningar finns det såväl utmaningar som ambitioner, så även hos JUSA.

Berätta om era utmaningar, planer och ambitioner?
– Största utmaningarna framåt handlar om arbetet med att sätta grunden för att hålla Student-SM i Jönköping. Det är en utmaning eftersom alla har mycket på sitt bord, både plugg, aktiviteter och saker som sker inom studentlivet. Men det är något vi verkligen ser fram emot!

Emma berättar att idén om ett Student-SM i Jönköping kom efter att det nordiska mästerskapet i innebandy blev inställt och de fortfarande var väldigt sugna på att vara en del av något större idrottsevenemang. Vidare nämner hon hur stöttning från SAIF betytt och betyder otroligt mycket och att de efter Studentidrottsforum fått större kännedom om den hjälp som finns att få som medlemsförening.

– Målet är att lägga en tydlig grund även för framtiden för att kunna ha möjligheten att få ett återkommande Student-SM i Jönköping varje vår. Det ligger mycket planering bakom och vi har en projektgrupp på åtta personer som arbetar med frågorna. Samtidigt finns det mycket påbörjat arbete kvar att ta del av från Studentiaden, som tyvärr blev inställd på grund av Corona.

Vi vill verkligen att alla som deltar ska känna att det är kul att delta och att de ska få en känsla av att vi tänkt på allt. Vi vill bidra till att skapa minnen för livet!

Hur är arbetet inom JUSA:s styrelse?
– Vi har en väldigt fin och öppen grupp där det är lätt för folk att yttra sig trots att vi inte alltid har samma åsikter. Det viktiga tror jag är att vi alltid försöker lyssnar och ta in varandras tankar. Ibland kanske det blir lite väl mycket röstning, men det funkar ändå bra för oss.

I min roll som ordförande är det viktigt för mig att varje möte avslutas med att fråga om någon behöver hjälp eller avlastning kring något. Det är viktigt att vi är i det tillsammans och att vi stärker varandra genom att be om hjälp. De du står inför kanske även gäller andra i gruppen. Vi är alla här för att lära och utvecklas tillsammans!

Vi lär oss mycket av varandra. Under ett möte pratade vi om hur många språk var och en i styrelsen pratar. Vi insåg att vi 10 i styrelsen tillsammans pratar 14 olika språk.

Man blir nästan överväldigad ibland när man tänker på hur mycket kunskap som finns inom gruppen, då vi är flera som även läser olika program och kommer från olika delar av Sverige och världen.

Vad står på schemat den närmsta tiden?
Nu börjar det närma sig slutet på terminen och då äger vår årliga tradition ”Christmas mingel” snart rum. Det är en möjlighet för oss att tacka alla medlemmar och de som engagerat sig samtidigt som de bjuds på quiz och roliga tävlingar. Detta har varit väldigt populärt och många gånger är det över 100 personer som deltar.

Det är kul att se att folk umgås och ses även utanför idrotten. Att idrotten leder till så mycket mer även på ett socialt plan. Man kan ju inte låta bli att bli glad när man hör att exempelvis innebandygänget är ute på stan tillsammans.

 

Tre snabba, vad är det bästa med Studentidrotten?

Vänner för livet

Att utmana sig genom idrotten

Chansen att testa nya grejer och utvecklas tillsammans, både individuellt och som förening

Håll utkik, kanske bjuds det på några Student-SM i Jönköping till våren!

 

Meny