Christopher Svensson tillträdde nyligen som förbundsordförande för Sveriges Akademiska Idrottsförbund. I oktober hölls Studentidrottsforum och förbundsmötet där en ny styrelse och ordförande valdes in för de kommande två åren. Vem är rörelsens nya ordförande och vad vill den nya styrelsen satsa på? Lär känna SAIF:s nya ordförande!

Berätta, vem är du?
– Jag är en 37 år gammal idrottskille från Skåne. Jag har ägnat mycket av min tid åt att elitsatsa på friidrott, men jag har även pysslat med fotboll, löpning och bordtennis. Numera kallar jag mig elitmotionär och lever ett aktivt liv med min hund. Vid Lunds tekniska högskola och Göteborgs universitet pluggade jag ingenjör i datateknik och en master i IT management. Nu arbetar jag som IT-chef på Live it experiences.

Hur kom du i kontakt med Studentidrotten?
– Jag kom i kontakt med SAIF genom att jag var aktiv elitidrottare i friidrott. I min träningsgrupp nämnde någon en tävling som hette Universiaden (World University Games). Jag tyckte det lät roligt och bestämde mig för att jag ville delta, så jag frågade min tränare om jag fick åka. Jag blev upplyst om att det är Sveriges Akademiska Idrottsförbund som har mandat att skicka elitidrottande studenter på den här typen av internationella tävlingar. Så jag googlade, hittade SAIF:s dåvarande generalsekreterare och mailade denne som hänvisade mig vidare till friidrottsförbundet och förbundskaptenen eftersom själva anmälan skulle komma från friidrottsförbundet.

Det hela slutade med att jag blev uttagen av SAIF och deltog på Universiaden 2011 i Kina i mina favoritgrenar 400 meter och 800 meter.

Hur gick det på Universiaden?
– Det gick tyvärr inte så bra som jag hoppats, men jag höll mig i topp 30-skiktet som får anses bra givet den hårda konkurrensen. Den här typen av internationella tävlingar håller en enormt hög nivå med atleter som aspirerar på VM och OS. Finalisterna såg Universiaden som uppvärmning inför VM i Sydkorea senare samma år.

För elitsatsande idrottare som studerar och siktar mot världseliten är Universiaden en tävling som ger värdefull mästerskapskompetens och erfarenhet inför att kunna nå ett VM och OS.

Hur kom det sig att du blev engagerad inom SAIF?
– Under Universiaden ställde jag frågan till en av SAIF:s volontärer om hur jag kunde engagera mig inom Studentidrotten. Mitt namn fångades upp och jag fick höra att de skulle återkomma. Någon månad senare fick jag ett mail med förfrågan om jag hade möjlighet att var med i tävlingskommittén.

Det var alltså tävling och specifikt internationell tävling som öppnade dörren till Studentidrotten för min del. Och såklart genom att jag visade intresse av att engagera mig och själv tog kontakt och ställde frågan om hur jag kunde bli involverad.

Du har nyligen tillträtt som ordförande för Sveriges Akademiska idrottsförbund, vad är dina mål som förbundsordförande?
– Mitt mål är att utveckla Studentidrotten och ta förbundet vidare. För att kunna göra det behöver vi göra en del stabiliseringsåtgärder i förbundet och satsa på långsiktighet där vi hittar en struktur för att arbeta resultat- och målfokuserat.

Vi har en ny vass styrelse med bra geografisk spridning vilket kommer underlätta att fånga upp lokala idéer. Föreningar är representerade i förbundsstyrelsen genom aktiva studentidrottare, vilket jag anser är enormt positivt. Vi har även en åldersmässig bredd som ger otroliga fördelar där vi både har lång och bred erfarenhet samtidigt som vi har en studentnära förankring i styrelsen.

Förbundsstyrelsen kommer att arbeta mot att öka förbundets medlemsantal, både föreningar och aktiva studentidrottare. Vi kommer att satsa på att öka antalet föreningar som deltar på förbundets gemensamma aktiviteter så som Studentidrottsforum, förbundsmöte, tävlingar, Student-SM och Akademiska spelen. Vi vill också se ett bättre och utökat samarbete med andra förbund inom idrottsrörelsen, där målet är att få andra förbund att vilja vara med på tåget och hjälpa till att skapa mer Studentidrott.

Vi vill skapa ett nordiskt samarbete, där erfarenheter, idéer och tävlingsutbyte är centrala delar som på sikt ger mer studentidrott över landsgränserna.

Internationellt ska vi se till att vara med och sprida svensk Studentidrott och våra erfarenheter men också ta hem nya idéer för att vidareutveckla vår egen rörelse.

Varför är just dessa områden prioriterade?
– Som jag ser det behöver vi komma närmare våra föreningar igen, från styrelsens håll känner vi att vi behöver ha mer kontakt med rörelsen. Samarbetet mellan förbundskansliet och medlemsföreningarna fungerar väldigt bra och den kontakten är viktig för oss som förbund. Därför vill vi satsa på att få fler föreningar och deltagare till gemensamma aktiviteter och arrangemang som Studentidrottsforum, förbundsmöte och tävlingar.

Jag tror att Studentidrotten, studentidrottsföreningarna och förbundet vinner mycket på att delta på gemensamma arrangemang där man ses och får tillfälle att utbyta erfarenhet och idéer. Mötet mellan föreningar och individer är viktigt och genererar nya härliga relationer mellan studentidrottare.

Finns det något som är unikt för Studentidrotten?
– Dess idérikedom tror jag är väldigt unik. Vi har så härligt anpassningsbara och drivna människor i vår rörelse som hittar på aktiviteter som ryms inom Studentidrotten. Vi skulle kan tävla i allt ifrån snöbollskrig till quidditch, till att hoppa säck. Allt detta kan rymmas inom Studentidrotten.

Den gemenskapen som finns mellan studentidrottare är också något som är unikt. Under studietiden skapas många härliga relationer som i kan bli livslånga.

Vad har studentidrott gett dig som idrottsperson och människa?
– Enorm erfarenhet av tävling på både nationell och internationell nivå. Utan Studentidrotten hade jag inte fått se en Universiad. Studentidrotten har gett mig erfarenheter i att träffa andra människor och kulturer som är berikande för mig, såväl i mitt ordförandeskap som i mitt arbetsliv och i det privata. Sist men inte minst har Studentidrotten gett mig en massa härliga upplevelser och minnen.

Vad är dina drömmar för svensk Studentidrott?
– Jag har drömmar på lite olika nivåer. Vi är på väg i rätt riktning med en universitetsliga i ishockey och amerikansk inomhusfotboll och flera olika lokala tävlingar som rodd, där man bjuder in föreningar att tävla mot varandra.

Jag drömmer om en typ av tävlingsform där lärosäten börjar inse att de kan tävla mot varandra.

Om vi tittar på USA har de en uppbyggd struktur på den fronten. Jag skulle vilja ”svenskifiera” en sådan struktur och anpassa den till oss. Den amerikanska modellen med college-idrott är superkommersiell och står i stark kontrast till den svenska modellen där föreningslivet utgår från idén och tron på det ideella. Jag tänker mig en delvis kommersiell Studentidrott i Sverige där vi kan få in kommersiella aktörer utan att kommersiella krafter tar över helt.

Jag fick nyligen en idé på detta spår där universitet tävlar mot varandra. På Riksidrottsforum träffade jag bandyförbundet som uttalade att de ville bli Studentidrotten nummer ett i Sverige. Här skulle jag vilja se en tävling mellan till exempel Uppsala universitet och Lund universitet där två av de svenska gamla universitets-giganterna gör upp på idrottsplanen!

I förlängningen skulle lärosäten kunna bli den aktör som skickar sina studentidrottare på olika internationella tävlingar som Universiaden till exempel. Att lärosäten har en stark och bred Studentidrott ger ett mervärde för såväl lärosätet som för studenter.

Slutligen drömmer jag om ett stärkt nordiskt samarbete där vi både kan lära av varandra, inspireras och tävla mot varandra.

Fem snabba frågor:

 • Favoritidrott?
  Friidrott och volleyboll, både att titta på och utföra.
 • Bästa studentmaten?
  Spagetti och köttfärssås. Det bli mycket mat och man behöver inte laga varje kväll.
 • Bästa idrottsminnet?
  Jag har fått en high-five av Michael Johnson på DN-galan i Stockholm 1997 eller 1999. Michael Johnson är före detta världsrekordhållare på 400 meter.
 • Ditt bästa tips till studenter?
  Är att våga säga hej och att våga fråga. Det handlar om att du kan få otroligt mycket tillbaka i form av livserfarenheter och idéer men också att lära känna en ny människa.
 •  Vad är det bästa med studentidrott?
  Den glädje man får när man träffar andra likasinnade, man får energi av alla tankar och idéer som sprudlar från alla studenter.

SAIF:s styrelse 2022–2024
Christopher Svensson – Förbundsordförande, IT-chef Live it
Paniz Yousefi – Vice ordförande, student ortopedingenjörs­programmet Jönköpings Universitet
Mikael Gyllenhammar – Vice ordförande, koncern-VD på Chalmers Studentkår
Anders Rebbling – Styrelseledamot, lektor i byggteknik Umeå Universitet
Lovisa Broms – Styrelseledamot, doktorand i idrottsvetenskap Malmö Universitet
Johan Severinsson – Styrelseledamot, student juristprogrammet Lunds universitet
Britt Marie Olsson – Styrelseledamot, punktlighetsansvarig SJ

SAIF med förbundskansli och medlemsföreningar hälsar Christopher och den nya styrelsen välkommen. Samtidigt vill vi passa på att tacka avgående styrelseledamöter Emilia Löfgren, Kristian Stålberg, Cecilia Västgård och avgående förbundsordförande Astrid Wetterström. Tack för ert driv och engagemang för Studentidrotten!

 
Meny