KTH Simförening har sedan föreningens start 2017 arbetat för att få föreningstaxa på sin banhyra. Nu tre år senare står det klart att de äntligen får billigare hyra. ”Nu kan vi i stort sett femdubbla träningsmängden”, säger Karolina Näsén, ordförande i KTH Simning.

KTH Simning och deras arbete i att utveckla sin förening framåt har varit lång. Från att inte kunna hyra simbanor som förening till ett rimligt pris har man nu lyckats komma överens med Stockholms Stad för billigare hyra. Karolina Näsén är ordförande i föreningen och även grundare.

– Det fanns ingen simförening på KTH när jag började. Men 2017 fick jag höra av kompisar i Linköping att det gick att delta i student-SM via gästmedlemskap. Jag kunde på så vis, via KTH Hockey, delta i student-SM i simning. Det var superkul och jag tyckte direkt att KTH borde dra ihop en simförening. Jag började fixa med det administrativa, organisationsnummer och hörde att man kunde hyra banor av Stockholms stad, säger Näsén.

Men riktigt så enkelt var det inte för KTH Simning och Näsén har tillsammans med föreningens styrelse arbetat hårt för att nu kunna erbjuda sina medlemmar bättre tränings- och tävlingsmöjligheter.

– I början presenterades ett pris på 600 kronor i timmen, samt inträde på 60 kronor. Med tio personer på en bana skulle det inte funka att genomföra en bra träning. Men via rykten fick vi höra att man kunde hyra för 120 kronor i timmen med föreningstaxa, men då krävdes fler dokument och fullständig årsredovisning. Då hade vi inte varit en förening i en månad ens, säger hon.

Karolina Näsén från KTH Simning och Mathilda Sjödin från Liu AIF under Student-SM i simning 2018.

Enligt Stockholms stad behövde KTH Simning även vara medlem i simförbundet för att få ta del av den så kallade föreningstaxan. Medlemskapet i simförbundet skulle fungera som ett intyg ur en säkerhetsaspekt, i och med att simning kan vara en farlig sport. Kraven blev allt fler och Karolina blev ifrågasättande så hon började undersöka hur de skulle kunna få till en lösning.

Efter att ha ringt runt till många olika personer och tagit fram rätt dokument uppfyller de nu alla krav, tre år senare. De har även kunnat intyga säkerheten med hjälp av SAIF och lite tjat.

Vad innebär föreningstaxa?

– Föreningstaxa innebär att vi som förening kan hyra banor för ett mycket billigare pris än det ordinarie, samt att vi med banorna kan träna själva och styra vår egen träning, säger hon.

Karolina berättar att det har varit tufft men att dem genom stöd från SAIF orkat kämpa vidare. Med möjlighet till billigare banhyra kan de nu utveckla sin förening.

– Genom att få hyra för 120 kronor i timmen kan vi nu femdubbla träningsmängden. Nu har dock corona ställt till det fram till att bassängerna öppnar igen. Men när de väl gör det ger det här oss enorma förutsättningar, säger hon och fortsätter:

– Nu kan vi ge våra medlemmar mer plats, bättre träning och mer tekniktips och kan utveckla gruppen på ett helt annat sätt. Nu behöver vi inte vara undercover längre. Nu kan vi säga att vi kommer från KTH simförening och tränar tillsammans, säger Karolina och skrattar.  

Gruppbild av KTH Simning från en träning 2020. Förhoppningen är att föreningen ska växa sig ännu större nu när de kan erbjuda fler träningsmöjligheter.

Karolina Näsén hoppas nu att fler studenter kan hitta tillbaka till träningen och kanske till och med gå med i KTH Simning.

– Det är väldigt många simmare som slutar i en tidig ålder, redan vid 15–16 års åldern. Vi vill främja att man kan fortsätta simma samtidigt som man studerar, men inte nödvändigtvis på elitnivå. Det ska vara roligt att simma och bara hålla igång det. Det blir också en möjlighet att träffa jättehärligt folk. Sedan kan målet vara att åka till student-SM om man vill. Det är det som är själva nyckeln i allt, att försöka peppa varandra.

Hon tror även att det kan vara ett sätt för utbytesstudenter in i gemenskapen.

– För två år sedan hade vi med oss fyra eller fem utbytesstudenter till student-SM i Lund. Det är jättekul att kunna inkludera dem till något här i Sverige, hitta det gemensamma i simningen och få in dem i studentlivet. De fick även se Lund som de kanske inte hade gjort annars, säger Näsén.

Vad skulle ditt tips vara till andra föreningar som kanske sitter i liknande situationer med förhandlingar?

– Hänga i, våga tjata och ligg på. Till slut kan de man försöker nå inte bortse från en. Men skickar man bara iväg ett eller två mejl så kanske de lätt försvinner. Sätt upp mål att kontakta en eller två personer i veckan som ni försöker nå för att få svar på frågor. Då har ni det i ryggsäcken längre fram när de gått tid och de måste svara. Ger man upp har man inget att komma med sen, säger hon och fortsätter:

– Fråga varför det finns krav, till exempel varför Stockholms Stad säger att vi måste vara med i simförbundet. Första gången köpte jag det, men andra gången frågade jag varför det var så och om det går att lösa på ett annat sätt. Det lyckades vi genom att visa att vi uppfyller kraven. Ibland har de sina regler men vet inte varför det ska vara så. Ta reda på så mycket info som möjligt, avslutar Karolina Näsén.

Meny