Med tuffare restriktioner i de flesta regionerna har nu majoriteten av Studentidrotten påverkats av Covid-19 på något sätt. Det är tufft för alla och vi tar oss igenom det här tillsammans.
Inom Studentidrotten befinner vi oss i en lite annorlunda situation där vi har många olika idrotter spridda över många olika regioner. Restriktionerna har därför berört föreningar på olika sätt. Från Sveriges Akademiska Idrottsförbunds sida har det hänvisats till Riksidrottsförbundet samt Folkhälsomyndighetens restriktioner och uppmaningar.
– Sveriges Akademiska Idrottsförbund är ett väldigt brett förbund med ett 50-tal olika idrotter. Idrotterna skiljer sig även åt på många sätt i storlek och omfattning. Vi hjälper gärna respektive förening med råd om anpassning av verksamhet, men vi kommer inte att komma med några centrala riktlinjer utifrån hur det ser ut just nu, säger generalsekreterare Kristian Svensk.
Varför är det viktigt för oss att följa restriktionerna?
– Vi anser att alla i Studentidrotten bör ta ansvar och följa de allmänna råden för att minska risken för spridningen. På det sättet kan vi fortsatt skydda de som löper störst risk att drabbas av svår sjukdom. Bromsas smittspridning kommer vi även fortare kunna återgå till det normala och idrotta tillsammans.
Ingen kan med säkerhet veta hur den kommande tiden ser ut och när vi återigen kan idrotta i normala förhållanden igen. Klart är att restriktionerna inte kommer att vara för evigt och att det just nu sträcker sig över december i många regioner. Det är ovisst för alla men Kristian Svensk menar att det nu är viktigt att hålla modet uppe och blicka framåt, även om det för stunden kan kännas svårt.
– Vi vet att det är tufft, vi vet att det är tråkigt och vi vet att pandemin har hållit oss tillbaka under alldeles för lång tid nu. Ni får gärna höra av er så att vi i alla fall kan upprätthålla en digital kontakt. Vi får hjälpas åt att hålla modet uppe, med förhoppningen att vi ska få se en aktiv studentidrott så fort som möjligt, säger han och fortsätter:
– Vi håller oss löpande uppdaterade genom vår relation med Riksidrottsförbundet. Vi bevakar även hur andra idrotter väljer att agera och informera för att få inspiration och hjälp att assistera våra föreningar på bästa sätt.
Ekonomiskt stöd (kompensationsstöd) hösten 2020
Under 2020 har föreningar kunnat ansöka om kompensationsstöd för ekonomiska konsekvenser från coronaviruset. Vi är nu inne på andra halvåret där kompensationsstöd för kvartal 3 var öppen 15 oktober till 26 oktober. Nu väntar ansökningsomgången för kvartal 4 som öppnar i mitten av januari, exakt datum är inte bestämt.
Info om kompensationsstöd till idrottsföreningar hösten 2020
Tips till föreningar
Restriktioner och förhållningssätt kan ändras från dag till dag. Genom att vara förberedd ger man sin förening bäst förutsättningar vid eventuella nya direktiv. Här kommer några tips på olika sätt att förbereda sig både inför corona och andra oförutsedda händelser:
- För de som inte har restriktioner kan det vara bra att se över vad man har för avbokningsregler för sina hallar och träningstider. Vi kan inte se in i framtiden men det är bra att redan nu veta sina rättigheter och skyldigheter.
- Uppmana era medlemmar att fortsätta röra på er. Har ni någon träning som ni istället kan genomföra i hemmet?
- Håll er alerta på eventuella restriktioner och om din region redan har fått restriktioner, följ dem!
- Var inte rädda i att fråga om råd eller hjälp. Vi på kansliet finns alltid tillgängliga om ni har funderingar!
- Passa på att utbilda er förening. RF-sisu och de olika distrikten har många olika utbildningar. Det finns alltid något nytt att lära sig som er förening kan nyttja. Läs mer via länken nedan:
Klicka här för att läsa mer om #folkbildningspepp på RF-sisu Västmanland
Annorlunda tider kräver kreativa lösningar. Studenter är i grunden uppfinnelserika och vi är övertygade om att ni även den här gången hittar lösningar på att idrotta på ett corona-säkert sätt!