Almida de Val är 24 åringen från Hisingen som nyligen var med och spelade hem ett svenskt OS-brons i curling! Almida tävlade tillsammans med Oskar Eriksson i mixeddubbel och duon utgör Sveriges första mixedlag i OS någonsin. I bronsmatchen mötte de Storbritannien och efter storspel från Almida gick den svenska duon segrande ur striden.

Nu en tid efteråt är det fortfarande svårt att smälta, det har varit en otrolig resa, säger Almida som är tacksam och otroligt glad att de kom iväg trots pandemins utmaningar. Pandemin skapade en del spänning och oro inför resan till OS-byn. För Almida, Oskar och deras coach var det en speciell uppladdning sista dagarna då deras förbundskapten testade positivt 48 timmar innan avresa och de snabbt fick sättas i karantän. Almida och de andra klarade sig och lyckades komma med ett senare flyg och landade kvällen innan första matchen.

– Väntan på att inte veta om vi också skulle drabbas var hemsk, att inte veta om vi skulle få spela eller inte. Vi försökte ta en dag i taget och det var en otrolig lättnad att vi hade klarat oss och kunde åka. Sen var det kanske inte helt optimalt att landa kvällen innan men vi var bara så otroligt tacksamma att vi klarat oss!

Almida beskriver hur det är speciellt att spela i ett OS, då det plötsligt inte bara är curling communityn som kollar utan hela världen. Det är otroligt mycket mer press än i ett vanligt mästerskap och curlingen uppmärksammas väldigt mycket under OS. Man kan nästan känna en speciell spänning i luften, säger Almida. Hon lyfter även hur roligt det har varit att spela mixed och hur spelet blir mer offensivt, skapar ett högre tempo och snabbare matcher. Almida tycker även att det är roligt att det blir vanligare med mixed inom sportens värld i samband med arbetet kring jämställdhet.

Framgångarna för Almida och Oskar tror hon i grund och botten handlar om ett bra samarbete och en bra kommunikation sinsemellan. De är två individuellt bra spelare som kompletterar varandra på ett bra sätt. En annan viktig del menar Almida är att de har kul tillsammans på plan vilket även är en nyckel för att bli mer avslappnade. Framöver kommer Almida och Oskar att fokusera på dam- och herrlagen. Mixedresan var en satsning till detta år, men nu är målet för Almida att tillsammans med damlaget bli nummer ett i landet och få chansen att representera Sverige framöver.

Hela denna curlingresa började för Almida 2006 när hon var 8 år gammal och såg Annette Nordberg ta hem guldet i OS och fastnade totalt. Det såg så himla kul ut, berättar Almida. Då hon är uppvuxen i Göteborg i Sannegården tog hon sig till Lindholmens curlinghall och det blev där hon spelade sina första 10 år innan hon gick vidare. Curling är en liten sport och det är i stor utsträckning upp till spelarna att forma sina lag där gruppdynamik och att ha samma ambitioner är en stor och viktig del. Det har kommit att bli en sport hon brinner och lever för.

 

Dubbla karriärer

Sedan ett år tillbaka är Almida färdig med sina studier på KTH, där hon nu har en examen som civilingenjör inom design- och produktframtagning och en master inom mekatronik. Nu har hon dubbla karriärer och kombinerar jobb med curlingen.

Att studera vid sidan av curlingen har inneburit att Almida i perioder fått gå ner i fart och läst långsammare och hon beskriver vikten av att ha disciplin och utnyttja tiden när man kan. Det kan vara på flyget eller på hotellrummet eller vart som. Missa tentor för att man är iväg är inget ovanligt menar Almida och ibland får man tänka till och planera för att få ihop tentor man missat. För Almida har det varit lättare att lägga upp sitt eget schema men det finns alltid hjälp att få från studievägledare om man behöver hjälp med upplägg av bland annat tentor.

– Jag har missat otroligt många tentor då curlingen går först, vilket har gjort att jag periodvis fått pussla lite för att få ihop omtentorna men det handlar om att ha disciplin och att utnyttja tiden. Jag har alltid tyckt det är kul att plugga och har haft otroligt stöttande klasskompisar som hjälpt till med anteckningar och annat. Det har gått bra men man får absolut kämpa lite.

Det bästa med dubbla karriärer menar Almida är att man får göra massa saker man älskar och tycker man det är kul tror hon absolut att man tar med sig många bra egenskaper både från sporten in i studier och jobb men även vice versa. Största utmaningen är att det ibland är ett pussel och man måste prioritera. Då är det viktigt att ens prioriteringar är tydliga både för ens egen skull men även mot de man har runt sig, för att inte göra någon besviken. Genom att vara tydlig inför sig själv och andra minskar man stress och dåligt samvete över saker och kan lättare fokusera på en sak i taget. Man behöver en balans mellan de olika delarna.

Det finns ett bra stödsystem om man vill idrotta och studera, men man får kämpa lite extra ibland. Almida är ändå säker på att idrotten har haft en positiv inverkan på hennes studier och vill uppmana andra att våga satsa och studera på samma gång. Idag jobbar hon på Akzonobel som automation och mjukvaruingenjör där hon trivs väldigt bra och får utrymme att jobba 50% för att satsa på curlingen.

Sveriges Akademiska Idrottsförbund önskar Almida grattis till OS-bronset och stort lycka till i båda karriärerna framöver!

Om du, precis som Almida är intresserad av att kombinera studier med idrottssatsning på elitnivå hör av dig till Kristian Svensk på förbundet!

Meny