För några veckor sedan uppdaterades en del av Sveriges Akademiska Idrottsförbunds hemsida. Tillsammans med SAIF är Alexander Löfstrand och Daniel Engelson de som står bakom uppdateringen. Under några månaders tid har de tagit fram en design och förändrat informationsstrukturen till att rikta in sig mer på föreningsutveckling. Nu har alltså deras arbete äntligen rullats ut på hemsidan. ”Jag skulle säga att hemsidan nu är för föreningar. Den är föreningsanpassad på så sätt att de lätt ska kunna hitta information som tidigare var lite mer gömd och tog tid att hitta”, säger Daniel Engelson.

Sveriges Akademiska Idrottsförbund är mitt i en digitalisering. En del av det arbetat har handlat om att uppdatera hemsidan där föreningsutveckling låg i fokus. Daniel Engelson har en bakgrund i Studentidrotten där han suttit i styrelsen för LiU AIF:s alliansstyrelse, och även var i projektgruppen för Studentiaden i Linköping 2019. Deras arbete med hemsidan är ett utmärkt exempel på hur man som medlem i Studentidrottsrörelsen kan samarbeta med SAIF.

– Jag ville bara hitta på något projekt och jag pratade med en anställd på RF-SISU Östergötland för att fråga om det fanns något kul att göra. Hon kopplade ihop mig med Adam Stigborn på SAIF och på den vägen är det, säger Daniel.

Alexander och Daniel har känt varandra sedan barnsben och är väldigt bra vänner. Att de skulle göra något tillsammans var självklart och att deras helt olika utbildningar skulle komplettera varandra bra var inget de tänkte på innan. Alexander studerar för sin masterexamen i kognitionsvetenskap och Daniel Engelson studerar till att bli civilingenjör i teknisk fysik och elektroteknik, båda på Linköpings universitet.

– Det var över en lunch som vi kom på att vi ville göra något tillsammans, säger Alexander och fortsätter:

– Daniel hade ett projekt innan som var inom webbutveckling och jag hade precis gjort klart min portfolio. Det blev ett jättebra utbyte där jag fick lära mig om WordPress av och Daniel om UX-design.

Arbetsprocessen

Med olika bakgrunder och utbildningar fanns det mycket att lära av varandra. Till exempel i vilken ände av arbetsprocessen de skulle börja.

– Jag har tidigare gjort det här som en hobby och som en rolig grej så jag ville gärna ta bakvägen till en början. Men nu fick jag kunskap i hur man faktiskt börjar, säger Daniel.

Alexander fyller i.

– Vi hade lite olika uppfattning på prioriteringar. I början hade Danne mer en hands on approach där jag kommer från en bakgrund där man designar mer och gör ett ordentligt grundjobb. Vi blandade litegrann sedan diskuterade vi och lade upp arbetet mellan oss. Det har fungerat bra och vi kompletterar varandra på ett bra sätt. På någon nivå är allt problemlösning och det finns en koppling mellan våra utbildningar även om det inte är 100% överförbart.

– Om ni skulle förklara vilka förändringar som har implementerats. Vad skulle det då vara?

– Jag skulle säga att den nu är för föreningar. Nu är den föreningsanpassad så att de lätt ska kunna hitta information på hemsidan. Tidigare var det lite mer gömt och det tog tid att hitta rätt. Det är det lättare för en förening att använda hemsidan som den ska, säger Daniel.

De sidor som de har lagt mest fokus på är förstasidan, landningssidan för föreningsutveckling och hur informationen presenteras i dem.

– Vi har dels skapat en startsida som på ett lättare sätt leder till landningssidan och landningssidan som lite saknade funktion har nu ett tydligt syfte. Det var mycket listor men nu finns strukturerad navigation och en FAQ där man kan lägga in vanliga frågor och svar. Jag tror att informationsstrukturen har blivit lättare att fatta för att alla ska veta vart man ska någonstans. Vi gjorde även om nyheterna på hemsidan, säger Alexander.

– Det blev ganska precis som vi designade det. Med input och möten så känns det som att vi har gjort det vi skulle, säger Daniel.

De tycker också att samarbetet med SAIF har varit bra.

– Jag tycker det har varit ett jättebra samarbete. Det har varit lätt att kommunicera med bra stöd över mejl och möten. Ni hade ganska tydliga visioner om vad ni ville ha ändrat, men kanske inte hur det skulle se ut. Så vi fick ju lite fria tyglar att fixa det, säger Alexander.

Daniel fyller på.

– Det känns som att vi pratar samma språk. Det är inte så att vi har arbetat med en aktör som egentligen inte vill ha förändring. Ni fattade oss och vi fattade er. En bra studentaura kan man sammanfatta det och just de fria tyglarna har varit skönt som designer, säger Daniel.

Känner ni att ni lärt er något själva under processen?

– Min största lärdom är att få jobba med en annan aktör och inte jobba för sig själv. Föra dialog och anpassa sig mot kund. Det Daniel tog med sig in var lite business tänk med att anpassa sig mot tid och krav osv. Sen rent praktiskt har jag lärt mig mer om wordpress, det finns alltid något att ta med sig, säger Alexander.

– För mig är det designsteget som jag inte riktigt gjort så mycket av innan. Nu fattar jag verkligen vikten av det, avslutar Daniel.


Har ni några idéer på vad SAIF skulle kunna förbättra, eller har ni andra förslag på samarbeten med oss på förbundet? Tveka inte att höra av er! Vi tycker alltid att det är roligt när det kommer nya idéer och vi vill alltid göra saker bättre.

Kontakta oss på SAIF

Meny