Nyligen arrangerades årets Student-SM i ridsport. En fullspäckad helg med tävlingar, bankett, glädje och gemenskap. SM:et arrangerades av Lunds Akademiska Ryttarsällskap i Lund under maj. Studenter från lärosäten över hela Sverige samlades under helgen, där 34 tävlande deltog med 48 starter i grundomgångarna i dressyr och hoppning. Nu besvarar Annika Schnecke som varit Projektledare, och i info- och kommunikations gruppen om hur det faktiskt var att stå som arrangör till en Student-SM, vilka utmaningar projektgruppen möttes av och glädjen och lärdomarna som hon tar med sig från arrangemanget.
Deltagande:
Lunds Universitet – Lunds Akadmeiska Ryttarsällskap
Göteborgs Universitet – Göteborgs Akadmeiska Ryttarsällskap
Linköpings Universitet – Linköpings Akademiska Ridklubb
Uppsalas universitet – Uppsala Akademiska Ridklubb
Stockholms Universitet – Stockholm Student Equestrian Club
Umeå Universitet – Akadmeiska Ryttarklubben i Umeå
I år var Lunds Akademiska Ryttarsällskap arrangörer för Student-SM i ridsport, vill du berätta hur resan till att bli arrangörer såg ut?
– Vilka som arrangerar Student-SM i ridsport byts ut från varje år inom de akademiska ryttarklubbarna i Sverige och då vi i LARS senast arrangerade ett SM år 2019 var det vi som stod på tur detta året. Det sattes ihop en projektgrupp utefter de som var intresserade. Vi hade flera olika roller; projektledning, tävlingansvariga, information och kommunikationsansvariga, funktionärsansvariga, matansvariga, hästansvariga, festansvariga, ekonomiansvariga, sponsring och anläggningsansvariga.
Det är mycket förberedande inför ett SM, hur har arbetet inför varit?
– Det har varit otroligt mycket jobb, många timmar i möten och stress. Fyra dagar innan tävling fick vi besked att anläggningen vi skulle hålla tävlingen på, och vår plan b anläggning, har fått misstänkt smitta. Så det blev mycket stress med att försöka hitta något annat alternativ mindre än en vecka innan. Men allt löste sig jättebra i slutändan och vi har alla blivit ett otroligt sammansvetsat team efter detta halvåret.
Student-SM i ridsport är speciellt, vill du förklara hur det är upplagt?
– Detta Student-SM gick i tre omgångar, grund, semi och final. Den ena dagen rids det dressyr och den andra hoppning. Till tävlingen lånas det in hästar, dvs ryttarna kommer inte med egna hästar. Innan ryttarna ska starta får de fem minuter på sig att rida och lära känna sin häst. Detta betyder att ryttarna tävlar på hästar de aldrig har ridit innan, vilket verkligen sätter deras färdigheter på prov. Själva tävlingen utgår från ett knock-out system, på varje häst rider tre ryttare, och dessa ryttare tävlar endast mot varandra. Den ryttare som rider bäst på varje häst går vidare till nästa omgång, där processen återupprepas, tills man slutligen har en vinnare i finalen. Detta system gör att alla tävlar på lika villkor med samma förutsättningar.
Var helgen som ni förväntat er, eller var det något som överraskade?
– Helgen flöt på förvånansvärt bra, tack vare vår otroliga projektgrupp och våra funktionärer. Alla kommunicerade bra, tog initiativ och gjorde sitt jobb så vi är otroligt nöjda. Man kan nästan säga att vi är överraskade över hur bra det faktiskt gick, men det är ju ett resultat av det otroliga planeringsarbete vi har lagt ner under hela halvåret!
Fick ni se någon särskilt inspirerande prestation?
Vi är otroligt stolta över alla ryttare, men även hästarna. Utan dessa fantastiska hästar som hästägare var snälla nog att låna ut till oss hade detta event inte varit möjligt. De var fantastiska och bar runt på alla ryttarna med bravur. Vi är även otroligt tacksamma för våra otroliga funktionärer som såg till att allt flöt på bra. Utan dessa hade helgen inte blivit av!
Hur var stämningen under helgen?
– Det var mycket tävlingsnerver i luften, folk var nervösa och taggade. Trots detta gick alla runt med ett leende på läpparna och peppade varandra och gav tips vilket var fint att se. Alla klubbarna hejade på sina egna ryttare med applåder och hejaramsor!
Har du något favoritögonblick?
– Prisutdelningen, för då kunde man äntligen släppa all stress, man hade tagit sig in i mål tillslut. Det var mycket känslor, lättnad, glädje och stolthet över att vi hade lyckats skapa ett sådant fint arrangemang.
Vad var det klurigaste att få till- och hur löste ni det?
– Poängräkningen för att veta vem som har blivit placerad. Det är ett komplicerat system som man måste följa för att rangordna ryttarna, just eftersom det är tre ryttare på en häst som inte kan jämföras med ryttare på annan häst. Därefter behöver denna rangordningen slås ihop för att få fram vilka som har vunnit lagklasserna, samt individuellt kombinerat. Så det var det absolut jobbigaste under helgen, men via samarbete så löste det sig tillslut.
Var det något studentikost som hände, som bara skulle hända på ett Student-SM?
– Under Student-SM i Ridsport hålls även årsmötet för Sveriges akademiska Ryttarförbund (SAR), paraplyorganisationen över alla studenryttarföreningar i Sverige. Det hölls såklart även i en hederlig sittning under helgen, nämligen SM-banketten. Där bjöds det både på spex och sång såklart!
Hur var stämningen på banketten?
– Glatt och förväntansfullt! Att träffa övriga föreningar och se deras spex. Det gav oss föreningar även en chans att sitta ner med varandra och mingla, träffa gamla och nya bekanta och samtala om hästar och föreningslivet som vi alla brinner för!
Vad har varit det roligaste med att arrangera Student-SM?
Gemenskapen vi har skapat inom gruppen, samt att kunna se vilket otroligt fint arrangemang allt jobb resulterade i. Man kände sig otroligt stolt över alla projektgruppsmedlemmar och även över vår förening LARS som visade sig från sin bästa sida för övriga föreningar!
Vad tar du främst med dig från att ha arrangerat ett Student-SM?
– Trots all stress, oro och sömnlösa nätter har det varit otroligt roligt och lärorikt. Man har lärt sig hantera allt från sponsorer till tävlingsverksamhet och hur värdefullt det är att ha ett bra team runt sig. Utan vårt samarbete hade detta aldrig gått!
Vad tycker ni är det bästa med studentidrotten/Student-SM?
Att kunna träffa de olika föreningar och att SM:et tas med en avslappnad ton. Även om folk är nervösa är det fortfarande trevlig stämning och i slutändan en rolig grej, och inte på liv och död! Eftersom ryttarna inte tävlar mot alla övriga tävlande, utan endast mot de två andra som också rider samma häst så spelar det ingen större roll om man red bättre eller sämre än en ryttare på en annan häst – det gäller bara att komma så nära de andra ryttarna på samma häst. Ryttarnas enskilda resultat slås därefter ihop för att få fram lagresultaten, vilket i slutändan resulterade att nästan varje lag-tävlande fick gå hem med en rosett, oavsett hur ritten gick!
Vinnarna från helgen
Individuell hoppning:
-
- Viktoria Morell-GARS
- Wilma Matsson-UARK
- Lisa Backman-UARK
- Elin Herrgård-UARK
- Emilia Lundblom-SSEC
- Ellen Comstedt-LARS
Individuell dressyr:
-
- Karin Adolfsson-LARK
- Emmy Carlsson-GARS
- Tora Dirke Lundberg-GARS
- Liv Hansson-LARS
- Anja Röman-LARS
- Ebba Hamqvist-UARK
Individuellt kombinerat:
-
- Emma Tagde-UARK
- Karin Adolfsson-LARK
- Wilma Matsson-UARK
Lag hoppning:
-
- LARS
- UARK
- SSEC
Lag dressyr:
-
- GARS
- LARK
- LARS
Lag kombinerat:
-
- LARS
- GARS
- UARK
Tack till Lunds Akademiska Ryttarsällskap för ett bra och välplanerat Student-SM! Vill ni se mer från SM:et? – Se här
Är du intresserad av SAIF:s tävlingsverksamhet – kontakta adam.stigborn@saif.se
Bilder från: Lunds Akademiska Ryttarsällskap