Universitetshockeyn erbjuder en plattform för att behålla spelare och studenter inom idrotten, återupptäcka glädjen i sporten och och skapa sociala nätverk samtidigt som de utvecklas både som individer och ledare. Studenter väljer att spela universitetshockey främst för att det är roligare, kräver mindre tid, och erbjuder bra balans mellan hockey och studier. Det är en lagom nivå som passar deras livssituation och ger möjlighet till stark gemenskap med likasinnade. Flexibiliteten och närheten till skolan gör det praktiskt och enkelt att delta, vilket bidrar till en positiv upplevelse både på och utanför isen.
Universitetshockeyn: En brygga till livslångt idrottande och framtidens ledarskap
Utifrån svaren i en enkät som förbundet genomförde tillsammans med universitetshockeyföreningen framgår det att universitetshockeyn är mer än bara en plats för studenter att fortsätta sin idrottskarriär. Den är en möjlighet att behålla spelare inom idrotten, att återuppliva glädjen för sporten och att forma framtidens ledare. Sveriges Akademiska Idrottsförbund (SAIF) och universitetshockeyligan arbetar aktivt för att lyfta fram det engagemang som finns inom studentidrotten och fånga det faktum att många som hittat till Studenthockey är spelare som tidigare valt att sluta och vi ger dem en ny plattform för att utvecklas både på och utanför isen, samtidigt som de får med sig värdefulla erfarenheter för framtiden.
Ta mer ansvar, blivit självständig (vi i laget är styrelse, spelare, materialare, förare, betalande, skapande och utförande av allt som görs). Sen har jag otroligt roligt, och mår fysiskt bättre.
Studentidrotten – en väg till livslång rörelse
För många spelare är universitetshockeyn avgörande för att fortsätta med sin idrott trots vidareutbildning. En stor andel av de aktiva spelarna har tidigare lämnat föreningslivet, ofta på grund av tidsbrist, flytt eller en upplevelse av att elitidrotten blivit för kravfylld och de utmaningar som kommer med att kombinera studierna med idrotten. Genom studentidrotten får de en chans att återupptäcka glädjen för sin sport i en miljö som är mer anpassad till deras livssituation.
Jag ser väldigt mycket fram emot träningarna och matcherna, kul att spela hockey och hänga med grabbarna så jag är väl kanske gladare, men i övrigt är det typ den enda formen av kondition jag utövar så det är ju bra”
Många uttrycker att de väljer studentidrotten eftersom den bidrar till ökad glädje, bättre hälsa, en starkare gemenskap och möjligheten att påverka. Den ger också chansen att bygga nätverk och engagera sig mer.
Vänner för livet, kärleken för sporten som jag ägnat hela min uppväxt åt kom tillbaka.
Men universitetshockeyn handlar inte bara om att spela vidare – det handlar om att skapa en hållbar relation till idrotten och knyta nya kontakter. Genom att kombinera studier med idrott får studenterna en balans som stärker både deras fysiska och mentala hälsa, vilket är avgörande för ett långsiktigt idrottsutövande.
Jag har fortsatt kunna vara fysisk aktiv under min studietid och på så vis kunnat må bra genom mina studier
Engagemang som sträcker sig långt bortom isen
En av de mest värdefulla aspekterna av universitetshockeyn är det ideella engagemanget. Många av spelarna tar på sig roller som tränare, ledare och föreningsorganisatörer, vilket ger dem praktiska erfarenheter som de kan bära med sig in i framtiden. Detta ser vi är en stor resurs för svensk idrott – ett nav där framtida ledare utbildas i verkligheten, snarare än i teorin.
När man frågar vad studentidrotten bidrar med både i arbetslivet och på ett personligt plan, framgår det tydligt att engagemanget ger värdefulla insikter, praktiska verktyg och ett starkt nätverk. Studenterna lyfter fram erfarenheter inom logistikhantering, samarbete och arbetsmoral som viktiga tillgångar inför framtida yrkesliv. Många betonar också betydelsen av att arbeta utifrån gemensamma värderingar för att bygga ett starkare och mer sammanhållet team.
Värdedrivet i förening istället för ersättningsdrivet i arbetet är helt olika saker, men kan man hitta värdedriv får man ut så mycket mer av en grupp.
Detta engagemang borde ses som en tillgång för idrottsrörelsen i stort. SAIF:s arbete inom studentidrotten skapar en plattform där engagemanget får växa, vilket i sin tur ger både idrottsförbund och föreningar men även samhället nya generationer av ledare och organisatörer. Hur fångar vi upp dessa engagerade studenter som i framtiden kommer bli viktiga spelare och förebilder inom både idrotten och samhället i stort.
100% arbetsmoral, uthållighet fysiskt och psykiskt har förbättrats, och det sociala skickligheterna man får genom att samarbeta.
Hur hjälper vi studentidrotten att växa och ta mer plats?
Universitetshockeyn och studentidrotten i stort spelar en central roll i att främja både fysisk och psykisk hälsa bland studenter. Regelbunden fysisk aktivitet är bevisat avgörande för att hantera stress, förbättra koncentrationen och skapa en bättre balans i vardagen. Studentidrotten ger en naturlig och lättillgänglig möjlighet för fler att hålla sig aktiva, samtidigt som den erbjuder en viktig social plattform där vänskap och gemenskap skapas.
Nu tar vi studentidrotten till nästa nivå!
Studentidrotten är mer än bara idrott – det är en mötesplats, en utbildningsplattform och en väg till fortsatt idrottande. SAIF:s arbete visar att studentidrotten kan fylla ett tomrum där mycket driv, engagemang och aktivitet annars går förlorad.
Mer om universitetshockeyn i Sverige – studenthockey.se
Vill du veta mer kring universitetshockeyn eller hur vi kan samarbeta?
kontakta info@saif.se