I augusti 2026 kommer FISU World Forum till Sverige, och denna gång är det Mittuniversitetet i Östersund som kommer stå som värd för den internationella studentidrottskonferensen tillsammans med Sveriges Akademiska Idrottsförbund och Östersunds Kommun. Forumet siktar på att samla 200 deltagare från över 40 länder och ger oss en fantastisk möjlighet att visa upp hur vi i Sverige arbetar för att ge förutsättningar för de som vill kombinera akademiska studier med idrotten men också arbetet för en bättre studenthälsa och aktivare vardag för studenter i allmänhet. 

Att FISU World Forum 2026 hålls i Östersund är en fantastisk möjlighet för kunskapsutbyte och erfarenhetsdelning. Mittuniversitetet är ledande inom forskning kring idrott och hälsa, och Östersund har mycket spännande att erbjuda både svenska och internationella studenter. Med erfarenheterna från årets FISU World Forum i Zagreb ser vi fram emot att använda den internationella kunskapen för att ytterligare utveckla studentidrotten i Sverige,” säger Anette Löhnn, generalsekreterare för Sveriges Akademiska Idrottsförbund (SAIF). 

En fantastisk möjlighet för svensk studentidrott  

Att Sverige tilldelats värdskapet för ett så stort internationellt evenemang är en viktig milstolpe för både SAIF och Mittuniversitetet. Redan 1998 hölls FISU World Forum i Luleå, Sverige för första gången och nu får vi chansen att bjuda in våra internationella vänner igen. FISU World Forum är en av de största plattformarna för att diskutera och utveckla studentidrotten globalt. För oss innebär detta att vi får en unik chans att visa upp våra framsteg inom både forskning och praktik inom idrott och hälsa. 

Det är så klart väldigt glädjande att vi får förtroendet att arrangera nästa FISU World Forum. Det är en av många viktiga pusselbitar i vårt långsiktiga arbete med att stärka studenthälsan och studentidrotten på Mittuniversitetet och dela med oss av den forskning och kunskap vi har inom bland annat idrott och hälsa, säger Anders Fällström, rektor på Mittuniversitetet.

Genom att kombinera våra resurser från både förbundet och universitetet och ta vara på den expertis som finns ser vi fram emot att tillsammans lyfta och utveckla studentidrotten– och studenthälsan i framtiden, både nationellt och internationellt. 

— Att Sverige återigen står värd för FISU World Forum är en stor ära och ett viktigt erkännande för arbete inom studentidrotten och den svenska idrottsrörelsen. Forumet ger SAIF en unik möjlighet att visa hur man kan kombinera idrott och akademiska studier, samtidigt som man tar lärdom från internationella erfarenheter. Detta är ett tillfälle att inte bara stärka långsiktiga samarbeten mellan svenska universitet och internationella idrottsorganisationer, utan även att engagera vanliga studentföreningar i arbetet med att få fler studenter i rörelse. För svensk studentidrott innebär detta ett steg framåt i att bygga en hållbar och inkluderande idrottsrörelse som inspirerar globalt och aktiverar fler studenter, säger Stefan Bergh, generalsekreterare i Riksidrottsförbundet. 

Sverige på plats under årets FISU World Forum 2023 i Zagreb 

Vår närvaro vid FISU World Forum 2023 i Zagreb gav oss ovärderliga erfarenheter inför det kommande arrangemanget i Östersund, men framförallt lärdomar och erfarenheter av andra länders utmaningar. Representanter från SAIF, Mittuniversitetet och Östersunds kommun var på plats. Även t studentambassadörer deltog i workshops och nätverkade med andra studenter och inte minst delta i grupparbeten som sedan presenterades på scen. 

Att få delta i FISU World Forum som student var en otrolig upplevelse! Jag har fick chansen att lära känna studenter från hela världen och har blivit inspirerad på många sätt, något jag tar med mig hem till Sverige. Jag är oerhört tacksam för möjligheten att vara med på FISU World Forum och ser fram emot de framtida möjligheter som kan öppnas tack vare alla nya kontakter jag skapat globalt, säger Eli Berglund, studentambassadör från Östersund. 

Under avslutningsceremonin fick ordförande för Sveriges Akademiska Idrottsförbund Christopher Svensson tillsammans med Rosi Hoffer (S) Kommunalråd, Östersunds kommun ta emot FISU-flaggan, vilket symboliserade att vi officiellt blivit utsedda som nästa värdstad. 

Detta innebär att vi återigen sätter Sverige i centrum för den internationella studentidrotten, där vi bjuder in till fördjupade diskussioner om hur vi tillsammans kan stärka studentidrotten, både globalt och här i Sverige. För Sveriges Akademiska Idrottsförbund markerar detta en viktig milstolpe i vår långsiktiga strategi att utveckla studentidrotten och synliggöra den nationellt på hemmaplan genom olika evenemang, säger Christopher Svensson, Ordförande, Sveriges Akademiska Idrottsförbund.

Östersund redo att välkomna världen 

Genom nära samarbete med Mittuniversitetet och andra aktörer ser vi fram emot att skapa en meningsfull plattform där idrott och akademi kan mötas. 

Vi vet redan nu att frågan om dubbla karriärer, alltså att förbereda elitidrottare för en civil karriär genom studier på universitetet, blir efterfrågat ämne för konferensen. Här ligger vi i Sverige och på Mittuniversitetet långt fram i utvecklingen, säger Agnes Wredenberg, verksamhetschef för Mittuniversitetets Idrottsakademi. 

Att få välkomna studenter från världens alla hörn hit till Östersund och Jämtland skapar så många möjligheter för framtiden. Vi är en erfaren eventkommun där idrott och studier ska kunna gå hand i hand. Varmt välkomna FISU World Forum 2026, vi lovar er en upplevelse i världsklass, säger Rosi Hoffer, (S) Kommunalråd, Östersunds kommun.

Ett starkt framtidsperspektiv för svensk studentidrott

För Sveriges Akademiska Idrottsförbund är FISU World Forum 2026 mer än bara ett evenemang. Genom att vara en del av detta evenemang ser SAIF stora möjligheter att stärka relationerna med universitet och högskolor, både i Sverige och internationellt. Vårt mål är att, tillsammans med Mittuniversitetet och andra parter, bidra till att utveckla studentidrotten, förbättra möjligheterna för studenter att kombinera studier med idrott. 

Det ger oss chansen att skapa långsiktiga samarbeten, stärka internationella kontakter och dela våra framsteg inom idrott och utbildning. Samtidigt vill vi fortsätta vårt viktiga påverkansarbete på svenska lärosäten, där vi ser positivt på samarbetet med Östersund. 

Vi är otroligt stolta över att FISU World Forum 2026 kommer till Sverige. Det är en chans att visa vad svensk studentidrott står för, och vi ser fram emot att skapa ett forum som kommer att inspirera och utveckla både våra föreningar och internationella gäster, Anette Löhnn, Generalsekreterare, Sveriges Akademiska Idrottsförbund.

Fakta: Vad är FISU World Forum?

FISU World Forum (International University Sports Federation World Forum) är en internationell konferens som hålls vartannat år och samlar studenter, akademiker och idrottsledare från hela världen. Forumet syftar till att främja internationellt samarbete kring studentidrott, hälsa och utbildning, med fokus på hur idrott och akademi kan integreras på bästa sätt.

Deltagarna kommer från universitet och nationella studentidrottsförbund från olika delar av världen. Förutom föreläsningar och workshops inkluderar forumet även kulturella och idrottsliga aktiviteter, vilket skapar möjligheter till både lärande och nätverkande på global nivå.

Läs mer in FISU World Forum

Bilderna är från Zagreb 2024 FISU World Forum

Vill du veta mer om FISU World Forum 2026

Kontakta: Anette Löhnn, Generalsekreterare SAIF

gs@saif.se

 

Meny