Nu står våren för dörren i vårt avlånga land. Men för inte allt för länge sedan avgjordes Nordic Students Winter Games i Östersund. Det är ett unikt vinterevenemang som snabbt kommit att bli en efterlängtad och uppskattad tradition för studenter i Östersund. Projektledare Eli Berglund berättar hur eventet även kommit att bli en inkörsport och sänkt tröskeln för att engagera sig i föreningen.
Eventet arrangeras sedan 2023 av studentidrottsföreningar och sektioner i Östersund som tävlar i snöhinderbana. Tillsammans tar sig de tävlande igenom banan med hela laget och längs vägen testas både den fysiska förmågan och även lagets samarbetsförmåga.
Första upplagan av Nordic Students Winter Games genomfördes 2023. Då i mindre skala för enbart Östersunds campus-studenter. Trots en mindre skara fick eventet mycket stöd och blev något man arbetade vidare med. Eli Berglund, projektledare och en av grundarna för eventet som även är eventansvarig i ÖSIS berättar om bakgrunden och förhoppningen att skapa något större.
Det är fantastiskt att se våra egna studenter tävla och heja på varandra.
Ökat engagemang
I år har Nordic Students Winter Games vuxit och evenemanget har lockat studenter från både Östersunds och Sundsvalls campus. Dessutom har även projektgruppen och engagemanget på plats vuxit.
Vi ville involvera fler och göra evenemanget större och mer inkluderande där tröskeln för att delta är låg. I år var vi en projektgrupp på åtta personer som arbetade med eventet. I år öppnade vi även upp för att engagera sig i evenemanget trots att man inte är med i något utskott.
Tävling med en twist
Hinderbanan, som är hjärtat av Nordic Students Winter Games, är inte bara en fysisk utmaning utan inkluderar även pussel och teambuilding.
Vi ville skapa något som inte bara testar fysisk förmåga utan också främjar samarbete och gemenskap.
Vidare berättar Eli hur de under eventet även har DJ på plats för att höja stämningen, samtidigt som hejarklackar och åskådare hejar på de tävlande lagen. Det hela avslutas med en gemensam gala där priser från tävlingens prestationer delas ut. Givetvis lyser temat igenom även under galan och priser delas inte enbart ut till vinnarna. Bland priserna finns till exempel dagens vurpa, dagens solstråle och dagens hejarklack.
I år deltog åtta lag, där varje lag bestod av 6–8 deltagare. Laget måste tillsammans ta sig igenom hela banan från start till mål och inget lag går vidare förrän alla i laget har korsat mållinjen.
För vem är tävlingen och vad kan man förvänta sig?
– Evenemanget är en tävling mellan olika föreningar och sektioner på universitetet. I hinderbanan tävlar sedan grupper om två lag samtidigt, och efter gruppspelen går de bästa lagen vidare till semifinal. Under finalen sker lite småförändringar och att lagen avslutningsvis ska ta sig upp på ”Victory Mountain”.
Målet är att växa och engagera hela Norden
Målet med tävlingen har hela tiden varit att det ska involvera föreningar från hela Norden, därav namnet Nordic Winter Games. Projektgruppen har redan varit i kontakt med Trondheim och några fler campus i Norden som de hoppas få med nästa år, då de kommer satsa på att växa ännu mer.
Att organisera vintertävlingar är dock inte utan utmaningar, då väderförhållanden kan vara en knepig faktor.
Vi måste vara förberedda på allt från slask till is och kyla så man vill inte ha tävlingen för tidigt på säsongen men inte heller för sent på säsongen.
Vi på SAIF tycker det är riktigt kul att se engagemanget som finns i Östersund! Det blir spännande att följa denna resa och se hur evenemanget utvecklas. Följ ÖSIS på sociala medier där ni kan ta del av föreningens aktiviteter!