En helg helt i Studentidrottens anda är över. Studentidrottsforum som i år arrangerades på Bosön, Stockholm, var en riktig höjdare där många goda erfarenheter utbyttes. I sedvanlig ordning delades även Årets Utmärkelser ut för att prisa de personer och föreningar som har gjort det lilla extra i Studentidrotten under året. Här är samtliga vinnare med juryns motiveringar!
Årets film – Lunds Extremsportarsällskap
LESS Weekend är ett återkommande event i Lund. Det är en fartfylld helg med många blandade aktiviteter. Den här videon visar när de är i Varberg för att testa på vindsurfing, skate, slackline, morgonträning på stranden, kallbad och yoga. Variationen av träning och deras sammanhållning är imponerande där alla i föreningen får prova på minst en sport som de inte utövat tidigare.
Juryns motivering: I vattnets kalla vågor eller under solen i betongparkens djupa bowl, extrema utmaningar och en bra sammanhållning är något som ger den här föreningen idrottsglädje. Med en exemplarisk gemenskap visar filmen hur härligt det är att vara del av en förening i Studentidrotten.
Årets foto – Lunds akademiska cheerleading
Lunds Akademiska Cheerleading är en av Studentidrottens nyaste tillskott. Bilden visar föreningens första uppträdande efter pandemin på en nationalbal i Lund. Inför en häpen publik utförde de en ”basket toss” som är ett högt kast där den som kastas utför en ”toe touch” innan hon graciöst landar i stuntgruppens armar.
Juryns motivering: Med ett avancerat konstnummer ställs förtroendet till varandra på sin spets när utövaren kastas flera meter upp i luften i syfte att trollbinda publiken. Med en stabil grund och tillit till varandra visar bilden några av de egenskaper som utmärker en bra Studentidrottsförening.
Årets kreativa idé – StiL orientering
Under pandemin gjorde restriktionerna att i stort sett alla föreningsaktiviteter fick anordnas utomhus. StiL Orientering passade på att utnyttja den stora snömängden i Luleå och byggde därför en snölabyrint som engagerade och aktiverade inte bara sin egna förening, men också förbipasserade och andra föreningar i staden. Tillsammans sträckte den sig över 3500 kvadratmeter vilket är väldigt imponerande!
Juryns motivering: Det är lätt att bli vilseledd inuti denna kreativa idé och det är bäst att vara vän med din inre kompass. Idén har bidragit till att förbipasserande och utövare från olika föreningar velat testa på det enorma arrangemanget. Samarbete, en kreativ ådra och hårt arbete var tre ingredienser för detta lyckade genomförande.
Årets eldsjäl – Simon wallin, tidigare ordförande i uppsala extremsportförening
Simon Wallin var ordförande för UppX fram till hösten 2021. Under pandemin ledde han föreningen och peppade medlemmarna till att fortsatt vara aktiva. Imponerande nog hade han själv höst närvaro bland både medlemmar och styrelse på 31 utförda aktiviteter under terminerna. Utöver att ha agerat träningsledare var han drivande i utbildning för styrelsen där de bland annat genomgick en HLR-kurs på distans.
Juryns motivering: Att ta ansvar kan se ut på många olika sätt och listan kan göras lång på vad denna person gjort i sin förening. Med en stor portion glädje, engagemang och en vilja att alla ska kunna vara med i föreningen har han alltid sett möjligheter framför hinder. Såklart har han även högst närvaro av alla medlemmar och styrelse på föreningens events, hela 31st på ett år.
Årets förening – uppsala akademiska roddarsällskap
Vi har alltid sagt att Studentidrotten är väldigt kreativ och Uppsala Akademiska Roddarsällskap utnyttjade pandemin på bästa sätt där de satte höga mål för 2021 när det gäller nyrekrytering samt deras projekt Studentsatsningen. Under året lyckades de arrangera fyra roddskolor som aktiverade totalt 42 elever för att sänka trösklarna in i roddens värld. Vid sidan om det utbildade föreningen även fler tränare, gick kurser i styrelseutveckling och jobbade med fler sätt att involvera medlemmarna i styrelsebeslut.
Juryns motivering: Med tydliga målsättningar och ett hårt arbete har föreningen tagit stora kliv i sin utveckling. Med fokus på nyrekrytering, internutbildning och tävlingar har föreningen styrt sitt roder i rätt riktning. Allt som allt har trösklarna sänkts för att fler ska ta sig in och utvecklas i Studentidrottens fina värld.