Under måndagen meddelade Regeringen och Folkhälsomyndigheten att restriktionerna som råder lättas från och med 1 juli. Då antalet smittade personer har minskat samtidigt som antalet personer som vaccinerat sig stiger bedömer de att smittskyddsåtgärder för nivå 2 kan inledas.

Från och med torsdag 1 juli lättas restriktionerna rådande restriktioner, det bestämde Regeringen och Folkhälsomyndigheten under måndagen. Det innebär bland annat tillåtande av fler deltagare vid motionslopp och liknande tävlingar samt mer publik på arenaidrott. Hur många som får delta beror fortfarande på huruvida arrangemanget är inomhus eller utomhus.

– Det är oerhört skönt att smittotalet går åt rätt håll och att samhället kan börja öppna upp. Vi har alla längtat efter goda nyheter och för Studentidrotten samt idrotten i sin helhet innebär det att vi kan bedriva mer verksamhet utan att riskera ytterligare smittspridning. Men trots de goda nyheterna är vi fortfarande i en pandemi så vi måste vara fortsatt försiktiga och följa de nya restriktionerna, säger Kristian Svensk, generalsekreterare i Sveriges Akademiska Idrottsförbund.

Några punkter som gäller från 1 juli

Riksidrottsförbundet har punktat ner några av de nya restriktionerna på sin hemsida:

  • För inomhusarrangemang tillåts 50 deltagare. Om deltagarna anvisas en sittplats kan upp till 300 deltagare tillåtas.
  • För utomhusarrangemang får maximalt 600 deltagare tillåtas om deltagarna inte anvisas en sittplats, respektive upp till 3 000 personer med anvisad sittplats.
  • Om arrangemanget har sektioner med möjlighet att deltagare från olika sektioner inte kommer i kontakt med varandra och kan hålla smittsäkert avstånd gäller deltagartaket för varje sektion.
  • För motionslopp och liknande tävlingar gäller 900 deltagare i start- och målområde.

Vid idrottstävlingar på en tydligt avgränsad arena räknas enbart åskådarna in i begreppet deltagare. För idrottstävlingar som genomförs utanför en tydligt avgränsad arena räknas utövarna men inte åskådare (och övriga deltagare utanför start-, tävlings- och målområdet) som deltagare, förutsatt att de inte samlas på en läktare eller motsvarande.

Läs deras artikel i sin helhet här.

Specifika råd om att hålla aktiviteter utomhus försvinner

Utöver nya deltagarrestriktioner så förändras även de allmänna råden. Till alla verksamheter ligger råden kvar, men de specifika råden för kultur, idrott och fritid för att till exempel hålla träningar och aktiviteter utomhus försvinner. Något som påverkar Studentidrotten.

På Folkhälsomyndighetens hemsida kan ni läsa mer om de nya restriktionerna och råden

Anpassning av smittskyddsåtgärder 1 juli.

Anpassning av åtgärder mot spridning av covid-19.

Meny