Avvecklingen av restriktionerna som vi har i samhället fortsätter. Under tisdagseftermiddagen meddelade regeringen och folkhälsomyndigheten att steg fyra i avvecklingen av restriktionerna implementeras den 29 september. Det innebär bland annat att begränsningarna för hur många som får delta i allmänna sammankomster och offentliga tillställningar tas bort.

Innan sommaren presenterade regeringen en plan om hur restriktionerna ska avvecklas och hur samhället stegvis ska öppnas upp helt igen. Steg tre avvecklades i slutet av juli och under tisdagen meddelades det att steg fyra i avvecklingen genomförs från och med 29 september. Enligt FHM kan restriktionerna som råder inte längre motiveras ur ett folkhälsoperspektiv, vilket innebär att flera av dem nu försvinner.

Att utvecklingen går åt rätt håll är glädjande för idrottsrörelsen och hela samhället. Att begränsningar för hur många personer som får delta i allmänna sammankomster eller offentliga tillställningar tas bort har kraftigast inverkan på hur evenemang och arrangemang kan genomföras. Men för att utvecklingen ska fortsätta i rätt riktning krävs det att vi fortsatt kollektivt arbetar för minskad smittspridning.

– Det är befriande att se att samhället öppnar upp igen och att vi återigen ges möjlighet att än mer utöva och se på idrott. Vi hoppas att folkhälsomyndighetens uppmaningar om smittskydd, vaccin och andra råd gör att samhället kan öppna mer framöver, säger generalsekreterare Kristian Svensk och fortsätter:

– Det här innebär också att vi i Studentidrotten kan tävla och genomföra arrangemang i större skala igen, vilket vi alla ser fram emot.

COVID-19 är inte borta – Fortsatt beredskap

Att restriktionerna försvinner innebär dock inte att pandemin är borta. Det gäller att fortsätta vara försiktig genom att till exempel hålla avstånd när man kan och stanna hemma om man känner sig sjuk. Lokala restriktioner kan bli aktuella igen och FHM meddelar även att beredskap för att återinföra restriktioner finns om utvecklingen vänder till kritiska nivåer.

Läs mer på FHM:s hemsida.

Läs om regeringens plan för att avveckla restriktionerna.

Meny